Witajcie Kochani, mam pewną zagadkę genealogiczną, której nie mogę rozwiązać (albo raczej nie mam pewności prawidłowości jej rozwiązania) dlatego poszukuję aktu urodzenia Feliksa Komicz.
A zagadka brzmi: Andrzej Komicz w 1816 roku poślubił Karolinę Elżbietę Cichocką Pierworodnym synem tej pary był Ksawery Józef Komicz (ur. 1817 roku, właściciel wsi Lipnica, wójt gminy Gostków, Ner i Lipnica) który w 1839 roku poślubił Juliannę Kamińską Córką była Anna Melania Komicz (ur. ok 1820 roku) która w 1838 roku poślubiła Mateusza Chrzanowskiego (nauczyciela szkoły elementarnej w Górze Bałdrzychowskiej) W akcie ślubu Feliksa Komicz z Teofilą Ammer z 1843 roku z parafii Lutomiersk pojawia się zapis, iż Feliks jest synem Józefa (już nieżyjącego) i Julii (mieszkającej w Gostkowie) małżonków Komiczów, urodzonym we wsi Marszewo w Wielkim Księstwie Poznańskim, a w Lutomierzu zamieszkałym, lat 26. W akcie jest też zapis, iż świadkiem jest Mateusz Chrzanowski, nauczyciel szkoły elementarnej w Górze Bałdrzychowskiej, szwagier Feliksa Komicz.
Feliks w dniu ślubu miał 26 lat więc musiał urodzić się ok. 1817 roku. Był niby synem Józefa i Julii (zbieżność z bratem i jego żoną - Ksawery Józef i Julianna), ale Ksawery Józef urodził się w 1817 roku i nie miał brata bliźniaka i nie może też być ojcem Feliksa. Jeśli szwagrem Feliksa był Mateusz Chrzanowski, a ten był mężem Anny Melanii, to Feliks mógłby być bratem Anny Melanii i synem Andrzeja i Karoliny. W akcie jest informacja, że ojciec Feliksa już nie żyje - w 1843 roku żył jeszcze i Andrzej Komicz i Ksawery Józef Komicz. Feliks teoretycznie urodził się we wsi Marszewo. Zarówno Andrzej, jak i Ksawery z Żychlina, przez Uniejów, osiedli w Lipnicy i Gostkowie.
Pierwsze z dzieci Feliksa i Teofili rodzi się w Gostkowie. Gdzie mieszkał i Andrzej, i Ksawery. Feliks jest wówczas gorzelanym. Ojciec Andrzeja - Jan Henryk Komicz był gorzelanym, a także Antoni Romuald Komicz (syn Andrzeja), a sam Andrzej był właścicielem gorzelni wódki i piwa w Lipnicy. Feliks w aktach swoich dzieci podpisywał się "Józef Komicz".
Czyim synem jest Feliks?
Pozdrawiam Agnieszka Komicz - Muszyńska
_________________ Pozdrawiam Agnieszka Komicz - Muszyńska
|