mae10 napisał(a):
Moją praprababcią jest Rozalia Garstka z domu Gawrych ur 1844 Tarnowiec . Jej rodzice to Jakub (nazwę junior) i Teresa Kłosowa z d. Jęsko . Ach co to był za ślub (słowa piosenki ) 30 I 1844 Tarnowiec ,Jakub Gawrych jr. żołnierz narodowy ( nie wiem co to znaczy?) ,26 lat żeni się z Teresą wdową 47 lat ( a zarazem wujenką ) .Na tej podstawie obliczyłam ,że Jakub jr. powinien się urodzić w 1818 r. Jego żona Teresa umiera . 6 V 1863 w Młynkowie jako wdowieć lat 43 żeni się z wdową Marianną Mądrowska . Na tej podstawie obliczyłam ,że Jakub jr. powinien się urodzić w 1823r. I tu niezgodność -brak metryki urodzenia w par. Boruszyn ( szukałam ,może źle?, też nie mogę znaleźć jego zgonu ) . Rodzicami jego to Jakub Gawrych ur1794 i Marianna z d. Kłosianka ich ślub w 1817 Młynkowo wpis8 . Siedmioro dzieci z tego związku rodzą się od 1818-1835 w Młynkowie . Może ktoś ma w drzewie Jakuba jr. ? i daty jego urodzenia i zgonu ? . Dwukrotnie była wydawana zgoda na jego małżeństwa , więc musi być jego akt urodzenia . Proszę o informacje .
Ewa M
Ewo,
a może to ma być tak:
... Jej rodzice to Jakub (nazwę
senior) i Teresa Kłosowa z d. Jęsko . ...
... Jakub Gawrych
junior żołnierz narodowy ...
Ot, takie gdybanie.