Jan M. Musielak napisał(a):
Wbrew temu, co napisała przedmówczyni, wszystkie te akty są dostępne. Zarówno zapisy ślubów jak i zgonów. Już pobieżna analiza zapisów małżeństw wskazuje, że były dwie różne Agnieszki.
Witam.
Księże Janie, poniżej skopiowane z BaSI-
Są to tylko indeksy tych dwóch aktów, które cytowałam w poprzednim wpisie.
Jak widać są tylko dostępne te indeksy, bez możliwości zajrzenia do aktu, mam na myśli oczywiście dostępność w necie- na BaSI jest księga 1874-1892.
A jeżeli chodzi o pobieżną analizę tych indeksów, to, z całym szacunkiem, ale z samych tych zapisów nie wynika, czy to jest jedna i ta sama Agnieszka, czy dwie różne.
W akcie zgonu Kacpra nazwisko zindeksowane jest jako "Łabuch" ze znakiem zapytania.
Równie dobrze mogło to być nazwisko "Laboch"- biorąc pod uwagę pomyłkę w akcie, lub niewyraźny odczyt osoby indeksującej.
Pisząc poprzedni wpis, opierałam się tylko na tych dwóch indeksach.
Dolsk (par. rzymskokatolicka) - akt zgonu, rok 1872 , wpis nr 155 , zgony 1874 - 1885
Mathaeus Jankowski
małżonek Agnes
Archiwum Archidiecezjalne w Poznaniu
Dolsk (par. rzymskokatolicka) - akt zgonu, rok 1873 , wpis nr 25 , zgony 1874 - 1885
Gaspar Jankowski , rodzice: Mathaeus Jankowski
, Agnes Łabuch? ,
Archiwum Archidiecezjalne w Poznaniu
Marku, chyba rozwiązała się zagadka dwóch Agnieszek.
Teraz znalazłam poniższy akt zgonu-
Śrem USC- 3.V?1893, skan 111, akt 108-
zm. Agnieszka Rothe urodzona Laboch, urodz. w Przylepkach, lat 50, zamieszkała Niesłabin.
rodz- Jakub Laboch, Ewa Mączniak już nieżyjąca.
małżonek- Józef Rothe.
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 4795ef74c1PoznanProject-
Akt małż. Jakuba i Ewy-
Parafia katolicka Brodnica, 1847, wpis 2-
Jakub Laboch, lat 22, rodz- Dominik, Małgorzata.
Ewa Mączkowiak, lat 26, rodz- Wojciech, Antonina.
Wygląda na to, że Jakub i Agnieszka, żona Twojego Mateusza, byli rodzeństwem, a Agnieszka, za męża Rothe, była córką Jakuba.
Akt małż. rodziców Jakuba i Agnieszki-
Parafia katolicka Brodnica, 1824, wpis 4-
Dominik Laboch, lat 29, wdowiec.
Małgorzata Nawrocianka, lat 20 lat.
Pozdrawiam.
Kaniewska Małgorzata.