POMÓŻCIE UZUPEŁNIĆ HISTORIĘ MOJEJ RODZINY: Rodzina mojego dziadka, Franciszka Krzyżanowskiego, wywodziła się z Wielkopolski. Franciszek Krzyżanowski urodził się w 1905 roku w Strzelnie. Rodzice: matka Salomea, nie znam imienia ojca.
Franciszek miał 2 braci: Michała i Józefa (jeden z nich jest pochowany w Inowrocławiu (cmentarz Marulewy). Była też siostra – przyrodnia.
Ponieważ matka Franciszka zmarła młodo a ojciec ożenił się ponownie (z tego drugiego małżeństwa była siostra) szybko wyjechał on z domu – były jakieś konflikty z ojcem lub z macochą – i usamodzielnił się. Jeszcze przed II wojna dostał pracę w firmie BATA w Aleksandrowie Kujawskim. Ożenił się z Jadwigą z domu Bochat. Rodzina Bochatów pochodziła też z tych rejonów. Po ślubie mieszkali (chyba z rodzicami Jadwigi) w domu przy Starym Mieście 18 w Inowrocławiu. Po wojnie dziadek dostał pracę (nadal w firmie BATA) w Grudziądzu. Mieszkali na ulicy Starej. Dziadek był kierownikiem sklepu. Później w ramach uwłaszczeń różnych, sklep ten został upaństwowiony a dziadek stracił swoja pozycję zawodową, chociaż nadal tam pracował.
Niestety, to mało informacji. Wynika to z tego, iż dziadek naprawdę odciął się od rodziny. Do tego stopnia, ze jego dzieci: córka Halina (żyje do dziś) i syn Jerzy (mój ojciec) nie znali tej rodziny. W dniu śmierci dziadka Franciszka, nagle zjawiła się jego siostra z Inowrocławia, bo przeczytała nekrolog w jakiejs pomorskiej gazecie. Żona dziadka – Jadwiga, była zaskoczona jej istnieniem. Sam byłem świadkiem tego zdarzenia. REASUMUJĄC: szukam Krzyżanowskich z Inowrocławia i okolic, np. z Aleksandrowa Kujawskiego, szukam rodziny Bochat i kogoś kto zna cmentarz na Marulewach koło Inowrocławia. Szukam rodziny i informacji o przodkach. Pozdrawiam Mariusz Krzyżanowski (Gdańsk)
_________________ KRZYŻANOWSCY, KALISZ, WIŚNIEWSCY, KOCHANOWSCY, BOCHAT. Pozdrawiam Mariusz
|