Witam!
Chciałem dodać, że udało mi się znaleźć pewne arcyciekawe połączenie z drzewem p. Grażyny Markowskiej.
Otóż mój Józef Szymalak (*1818) "pasuje" do drzewa p. Grażyny. W jej drzewie występuje Andrzej Szymalak, który miał trzech synów: Jana, Józefa i Kazimierza (ten ostatni ur. w 1821 r.). Geograficznie, rocznikowo i imiennie mój Józef Szymalak idealnie wpasowuje się jako syn Andrzeja Szymalak...
Co dalej. Żoną Andrzeja Szymalak była Anna zd. Bazułka, z pierwszego małżeństwa Ogrodowska. Okazuje się, że miała ona też trzeciego męża - Józefa Chudaś.
Z trzeciego małżeństwa pojawiła się córka Marianna Chudaś ur. ok. 1826 r. I owa Marianna wyszła za mąż za Ignacego Żółć (ur. ok. 1815) w Sokolnikach w 1846 r., a z małżeństwa tego mam całkiem solidną grupę potomków nazwiskiem Żółć: Stanisław, Antoni, Julianna, Agnieszka i Marianna.
Pytanie tylko, czy ten Ignacy Żółć jest jakoś powiązany z Tomaszem Żółć (ur. ok. 1816 r.) z mojego drzewa. Teoretycznie mogliby być braćmi, ale nie mam na to jak na razie żadnych dowodów.
Cóż, poszukiwania trwają
.
Jakieś uwagi, wskazówki, podpowiedzi oczywiście mile widziane
.
Pozdrawiam