Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 17 lis 2024, 17:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 lut 2013, 12:42 

Poszukuję informacji na temat rodziny Marzejewskich (Marzejewski) na terenie Wielkopolski. Rodzina ta w okresie XIX/XX wieku w większości związana była z Pomorzem (rejon Nowego Miasta Lubawskiego, Brodnicy, Torunia, Chełmna i Chojnic). Pewne ślady jednak prowadzą do Wielkopolski. Zindeksowane w zasobach internetowych (Poznań Projekt, BASIA) osoby o nazwisku Marzejewski (Gniezno 1874, Kołdrąb 1881) są błędem dokonanym przez indeksujących w odczycie. Po tym jak ściągnęłam z Archiwum Archidiecezjalnego w Gnieźnie kopie oryginalnych metryk okazało się nie zapisano tam Marzejewski, tylko Maciejewski (ręcznie pisane gotykiem „ci” odczytano jako „rz”). Według w/w bazy danych Marzejewscy pojawiają się jeszcze w dwóch wielkopolskich miejscowościach: Komorniki 1873 i Książ Wielkopolski 1899. Nie dysponuję jednak kopiami oryginalnych metryk, ale obawiam się, że sytuacja może być podobna.
Pewniejszy jest ślad na który natrafiłem w Lisewie Kościelnym koło Inowrocławia. W wspólnej mogile 7 Powstańców Wielkopolskich pochowany jest tam nie znany z imienia Marzejewski, jeden 4 członków załogi pociągu pancernego „Rzepicha”, Z kroniki parafialnej wiadomo, że zginął 06.06.1919 roku w wieku 25 lat i że pochodził z Konarzewa. Jednak w oficjalnym wykazie poległych Powstańców Wielkopolskich zamieszczonym na stronie internetowej Urzędu Gminy w Dopiewie jego nazwisko nie widnieje. Nie znalazłem też żadnego powstańca o tym nazwisku w dostępnej literaturze.
Zamieszczam ten post w nadziei, że ktoś z forumowiczów będzie mógł udzielić mi jakichś informacji na temat ewentualnego występowania Marzejewskich na terenie Wielkopolski!

Strefa czasowa: UTC + 1