Iku2012 napisał(a):
Witam,
Właśnie w moim drzewie pojawiła się Marianna Przedwoyska. Niestety nie wiem kiedy i gdzie urodzona, bo nie mam jej ślubu. Mam informacje o jej dzieciach i mężu. Mężem był Marcin Tomaszewski. Dzieci rodziły im się w Brudzewie np., Magdalena (ok. 1831 r., nie mam aktów), a w 1845 Marcin był bednarzem w Zaborzu parafia Dobrosołowo. Mieli jeszcze syna Ludwika. Na Projekcie Poznań są śluby ich dzieci, jednak wszędzie przekręcone jest panieńskie nazwisko matki czyli Marianny, ale jak się spojrzy w akta na szukajwarchiwach.pl to wyraźnie można przeczytać Przedwoyska. Czy udało Ci się znaleźć coś więcej o Przedwoyskich?
Pozdrawiam
Agnieszka
Witam !
Co do informacji nowych o Przedwojskich to mam ale są to lużne informacje .Wiele w nich braków i trudnych do skojarzenia aktów .
Ciekawy jest zapis w par.Modrze chrzest 1845/101 wieś Zaparcin
Zenon rodzice Jan Przedwojski i Maricianna Ziółkowska -ojciec sutor (szewc)
chrzestni Stan. Konieczny z Zaparcin i Rozalia Przedwojska famula z Witobel
i na PP znalazłem taki zapis
Parafia katolicka Poznań - Św.Wojciech wpis 47 / 1843
Joannes Przedwoński (24)
Marcellina Ziółkowska (21)
Sprawdziłem ten wpis z duplikatem w AP Poznań
1843/47
Jan Przedwoiski kawaler lat 24
Mirella Ziółkowska panna lat 21
oboje z przedmiescia
Najciekawsze jest w tym to że Jan Przedwojski nie pojawia się więcej w par.Modrze i kim była dla niego Rozalia Przedwojska z Witobla (która ślubuje w 1849/19 Stęszew Jakub Pucynski(40) i Rozalia Przedwojska (35) oboje z Stęszewa )
W Stęszewie jak i okolicznych parafiach brak urodzenia jako Przedwojskich Jana ok 1819 i Rozali ok 1814 r.
Aby było ciekawie odnalazłem za to ur. Stęszew 1822/69 Stęszew Szymon rodzice NN i Agnieszka Przedwojszcząka - dziecko zaznaczone nieprawe pochodzenie .
Ciekawa jest jedyna róznica między zapisem w duplikacie z AP a oryginałem w AAP i jest ona w zapisie nazwiska matki
oryginał Przedwoyska
duplikat Przedwojszcząka
I ten Szymon może być owym pojawiającym się przy ur w 1841/45 u rodzi Kazimierza Przedwojskiego i Marianny jako chrzestny Simon Przedwojski - pocztarek .
Niestety ale nie potrafię na dziś wykazać jakiegoś związku pomiędzy Twoją Marianną Przedwojską a Przedwojskimi pojawiającymi się w okolicy Stęszew-Modrze .
Jest pewne że jakaś część z nich wykazała dużą ruchliwość już w tym okresie możliwe że są między nimi więzy pokrewieństwa . Ale możliwe że to tylko nazwisko .
Intrygujący jest fakt nie znalezienia urodzeń Jana1819 , Rozalii1814, Małgorzaty 1805 i Agnieszki(matki ur1822 Szymona) .