stan napisał(a):
Witam !
Grzegorzu prosisz o pomoc ze względu na odległość .Ale sam siedząc w domu też możesz również dużo ustalić .
Co prawda nie podajesz żadnych imion i dat , ale sam możesz próbować ustalić pewne fakty.
Jeżeli znasz daty zgonów pradziadków to mozesz zwrócić się do USC Grodzisk(jeżeli zmarli po 1913r,)
Właśnie dziś dzwoniłem a później mailowałem do USC i czekam na odpowiedź. Mam nadzieję, że się czegoś dowiem. Nie znam niestety daty śmierci dziadków. Na nagrobku w Grodzisku gdy tam byłem kilka lat temu widniały tylko nazwiska, ale wiem że na pewno żyli do drugiej wojny światowej.
stan napisał(a):
czy też parafii o sprawdzenie czy też ksero aktu ich zgonów , a tam bedziesz miał (choć nie koniecznie) ich rodziców i inne dane np miejsce urodzenia. A to podstawowe wiadomości dla dalszych poszukiwań.
Tego faktycznie jeszcze nie próbowałem. A czy do parafii to raczej należałoby wysłać oficjalne pismo czy mogę próbować dowiedzieć się czegoś "na telefon"?
stan napisał(a):
Wejdz na stronę Poznan Projekt - brak tam co prawada Twojego nazwiska ale tam pojawia się wśród ślubów w regionie Babimost-Grodzisk dość często nazwisko Wieszczyczyński co prawda nie w samym Grodzisku ale górną datą dla samego Grodziska jest 1897r. więc możliwe że Twoi wcześniej mieszkali poza tym miastem , a jest tych ślubów w okolicy dość dużo.
Zapewne pomocna też może być dla Ciebie również " Basia-Baza Indeksacji Archiwalnej "(jest tutaj np. par. Wyskoć - w tej parafii masz dużo ślubów z Wieszczyczyński)
Będę próbował się dowiedzieć czegoś tą drogą, choć mój trop dotyczący pradziadków prowadzi raczej w stronę Pobiedzisk bo tam się dziadek urodził. Nie wiem też na ile mogę łączyć swoje nazwisko z wieloma podobnymi odmianami typu: Wieszczyczyński, Wieszczeciński, czy Wieszcieciński. Brzmią bardzo podobnie i występują o wiele częściej niż moje bo według mojej wiedzy z obecnie żyjących jest tylko 7 osób z moim nazwiskiem.
stan napisał(a):
Grzegorzu zgodnie z regulaminem na tym forum się podpisujemy - pamiętaj .
Poprawię się. Nie zwróciłem na to uwagi.
Bardzo dziękuję za ciekawe wskazówki. Dopiero zaczynam przygodę z genealogią, ale bardzo mnie to zaczyna wciągać zwłaszcza na fakt niepowtarzalności mojego nazwiska. Z racji odległości pozostaje mi jedynie droga telefoniczna i mailowa a to forum na pewno bardzo mi pomoże.
Pozdrawiam serdecznie
Grzegorz