Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 17 lis 2024, 23:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 sty 2013, 01:08 

witam,

piszę z 2 pytaniami:
1. czy jest może ktoś kto indeksował Kamieniec, Łęki Wielkie, Łęki Małe bądź okolice?
Poszukuję nazwiska Kostrzewski. Wg zapisów prof. J. Kostrzewskiego, Jan Kanty Kostrzewski urodził się w 1766r w Kamieńcu. Przeglądając księgi nie natknęłam się na poszukiwane nazwisko, być może je przeoczyłam. Księgi z tamtych lat są dość chaotyczne ;) czy ktoś może natknął się moich przodków z okolic Kamieńca gdzieś do roku 1820?

2. czy ktoś słyszał może o gościńcu, który znajdował się w Słupi k. Poznania około roku 1800? Jeszcze przed parcelacją gruntów bielawskich?

Będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje.

pozdrawiam,
Alicja

PostNapisane: 12 sty 2013, 08:34 

W XVIII w . nazwisko Kostrzewski nie pojawia się w Łękach Małych , którymi interesuję się szczególnie w tym okresie(nawet jako świadek czy chrzestny) i zapewne w Łękach Wielkich (przynajmniej nie znalazłem żadnej notatki z tym nazwiskiem w XVIIIw) .
Możliwe że skoro nie znalazłaś ur. Jan w Kamieńcu to istnieje jeszcze możliwość że może został on zapisany w tej parafii bez nazwiska czy też rodzice jego zostali podani tylko z profesją ojca ( kowal , owczarz , karczmarz ) . A kim byli owi rodzice Kostrzewscy ?

PostNapisane: 12 sty 2013, 14:16 

alasok1 napisał(a):
1. czy jest może ktoś kto indeksował Kamieniec, Łęki Wielkie, Łęki Małe bądź okolice?
Poszukuję nazwiska Kostrzewski. Wg zapisów prof. J. Kostrzewskiego, Jan Kanty Kostrzewski urodził się w 1766r w Kamieńcu. Przeglądając księgi nie natknęłam się na poszukiwane nazwisko, być może je przeoczyłam. Księgi z tamtych lat są dość chaotyczne ;) czy ktoś może natknął się moich przodków z okolic Kamieńca gdzieś do roku 1820?

Czy na pewno prof. Kostrzewskiemu chodziło o Kamieniec w pow. grodziskim?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kamieniec_ ... odziski%29
Może jednak miał na myśli Kamieniec w okolicach Kłecka?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kamieniec_ ... %82ecko%29
Urodził się w Węglewie i podejrzewam, że migracje jego przodków były na bliższym obszarze.
Napisał w swoich wspomnieniach:
"Matka moja przed wyjściem za mąż przez kilka lat prowadziła gospodarstwo bratu swojemu, ks. Hieronimowi Brońkańskiemu, który był proboszczem w Węglewie. We wrześniu 1883 r. matka wyszła za mąż za Stanisława Kostrzewskiego, rolnika, syna Fabiana i Józefy z Turkowskich."
Tak sobie wyobrażam, że właśnie w Węglewie Elżbieta Brońkańska poznała swojego przyszłego męża...

Ewentualnie jest jeszcze Kamieniec w gminie Trzemeszno:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kamieniec_ ... emeszno%29

Szanuję pracę i dorobek badawczy innych. Dlatego - zgodnie z Regulaminem Forum i prawem oraz aby nie naruszać praw autorskich i nie dokonywać kradzieży wartości intelektualnych - zamieszczam linki do źródeł informacji.

PostNapisane: 12 sty 2013, 17:44 

stan napisał(a):
W XVIII w . nazwisko Kostrzewski nie pojawia się w Łękach Małych , którymi interesuję się szczególnie w tym okresie(nawet jako świadek czy chrzestny) i zapewne w Łękach Wielkich (przynajmniej nie znalazłem żadnej notatki z tym nazwiskiem w XVIIIw) .
Możliwe że skoro nie znalazłaś ur. Jan w Kamieńcu to istnieje jeszcze możliwość że może został on zapisany w tej parafii bez nazwiska czy też rodzice jego zostali podani tylko z profesją ojca ( kowal , owczarz , karczmarz ) . A kim byli owi rodzice Kostrzewscy ?

niestety nie mam pojęcia kim byli. Wiem tylko, że w wieku dorosłym prowadził gościniec w Słupi k. Poznania (tej miejscowości jestem pewna, bo później korzystając z parcelacji gruntów nabyli gospodarstwo, które istnieje tam to dziś)

PostNapisane: 12 sty 2013, 18:46 

Jerzy Drzymała napisał(a):
alasok1 napisał(a):
Czy na pewno prof. Kostrzewskiemu chodziło o Kamieniec w pow. grodziskim?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kamieniec_ ... odziski%29
Może jednak miał na myśli Kamieniec w okolicach Kłecka?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kamieniec_ ... %82ecko%29
Urodził się w Węglewie i podejrzewam, że migracje jego przodków były na bliższym obszarze.
Napisał w swoich wspomnieniach:
"Matka moja przed wyjściem za mąż przez kilka lat prowadziła gospodarstwo bratu swojemu, ks. Hieronimowi Brońkańskiemu, który był proboszczem w Węglewie. We wrześniu 1883 r. matka wyszła za mąż za Stanisława Kostrzewskiego, rolnika, syna Fabiana i Józefy z Turkowskich."
Tak sobie wyobrażam, że właśnie w Węglewie Elżbieta Brońkańska poznała swojego przyszłego męża...

Ewentualnie jest jeszcze Kamieniec w gminie Trzemeszno:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kamieniec_ ... emeszno%29

Nad tą opcją również myślałam, ale nigdy nie zgłębiłam jej bardziej z jednego powodu. Osoby, które mam wpisane jako jego dzieci lub wnuki mieszkały/brały ślub/umierały m.in. w Dziekanowicach, Uzarzewie, Biskupicach, Modrzu, Słupi, Rakoniewicach. Tak więc przewijają mi się miejscowości blisko jednego i drugiego Kamieńca. Posiadam jeszcze informację, że jego brat (brak imienia) wyjechał do Kongresówki i w sumie to mnie skłania dziś do szukania jednak w okolicach Kłecka :)
Dziękuję bardzo za wskazówki :)

Alicja

PostNapisane: 12 sty 2013, 20:06 

Co do Kostrzewskich w Słupi k. Stęszewa to w moich notatkach znalazłem że w 1811 Jan Kostrzewski caupo ze Słupi był chrzestnym w tej parafii .
Zapewne znane Ci są śluby Kostrzewskich na Poznań Projekt .
Nie wiem czy to coś wyjaśni ale znalazłem jeszcze moją notatkę :
Parafia kat. Modrze ślub 1827/14 (była zgoda rodziców)
Martinus Kostrzewski (25) de Januszewice ojciec: Joannes Cantius, matka: Francisca
Magdalena Rotecka? (24) de Strykowo ojciec: Joannes, matka: Agatha
świadkowie Stanisław Kostrzewski famulus Poznań
Wawrzyniec Lauffer ovilio Strykowo
Kim jest Stanisław Kostrzewski nie mam pojęcia ale może to jest jakiś ślad ?

PostNapisane: 12 sty 2013, 22:13 

Jan ze Słupi to właśnie mój najstarszy znany z imienia przodek. Wg informacji otrzymanych od rodziny Jan w Słupi prowadził gościniec, później założył gospodarstwo w Januszewicach (par. Słupia) i do dzisiaj Kostrzewscy tam mieszkają, właściwie jest to dom rodzinny mojej linii rodzinnej :) Śluby w Słupi są mi oczywiście znane. Marcin to syn właśnie tego Jana (przy czym z tego, co mi wiadomo drugą jego żoną była Regina z Mucha zd. Letkiewiczowa). Stanisław natomiast to najprawdopodobniej jego starszy brat, który mieszkał i zmarł w Biskupicach, przynajmniej jest to najbardziej możliwa wersja według mnie.

Co tak właściwie oznacza z łaciny caupo? kupiec?

pozdrawiam, Alicja

PostNapisane: 12 sty 2013, 22:47 

caupo to po łacinie karczmarz .

PostNapisane: 25 sty 2014, 20:56 

Witam Cię Olku. Od dawna, po całej Wielkopolsce, szukam śladów Thomasów. Niedawno znalazłam w dwóch różnych dokumentach informacje,że Herman i Małgorzata Thomas(z d. Górna) w latach 90-tych. XIX w mieszkali w Gr.Łęki - obecne Łęki Wielkie. Więcej,dla Hermana było to ostatnie miejsce zamieszkania, bo w 1898 r. Małgorzata ,już sama ,przenosi się od Poznania (do syna). Mam pytanie:czy spotkałeś się z tym nazwiskiem? Wpisy na tej stronie są sprzed roku, ale mam nadzieję, że trafisz na tę moją prośbę. Będę wdzięczna za cokolwiek.
Irena Kamińska

PostNapisane: 25 sty 2014, 22:28 

Na pewno w Łękach Wielkich nazwisko Thomas nie występuje dla zbliżonego okresu, podanego przez Ciebie.
Wejdź na Genetekę, w różnych miejscowościach Wielkopolski występuje nazwisko Thomas i Górna. Może są powiązani z Twoimi poszukiwaniami.

Poszukuję: miejsca zgonu Franciszka Szmyta (Szmidta, Schmidta) ur. 30.03.1897 w Łękach Wielkich i jego rodziny

PostNapisane: 25 sty 2014, 23:25 

Irena:71 napisał(a):
Witam Cię Olku. Od dawna, po całej Wielkopolsce, szukam śladów Thomasów. Niedawno znalazłam w dwóch różnych dokumentach informacje,że Herman i Małgorzata Thomas(z d. Górna) w latach 90-tych. XIX w mieszkali w Gr.Łęki - obecne Łęki Wielkie. Więcej,dla Hermana było to ostatnie miejsce zamieszkania, bo w 1898 r. Małgorzata ,już sama ,przenosi się od Poznania (do syna). Mam pytanie:czy spotkałeś się z tym nazwiskiem? Wpisy na tej stronie są sprzed roku, ale mam nadzieję, że trafisz na tę moją prośbę. Będę wdzięczna za cokolwiek.
Irena Kamińska

Znasz ten dokument z 1904 roku?
http://szukajwarchiwach.pl/34/424/0/2.1 ... mNp2qgDJRw
Małgorzata mieszkała z synem wtedy w Lesznie, a Thomas zmarł w Bruczkowie.
Natomiast syn urodził się w Droszewie.
Tu jeszcze inne:
http://szukajwarchiwach.pl/34/407/0/2.1 ... rBDsDTgH7w
http://szukajwarchiwach.pl/11/736/0/1/1 ... rnMxPczNvw
W sumie świadczą owe dokumenty o częstych zmianach miejsca zamieszkania...

Może jakaś pomyłka w tekście i chodziło o Wielką Łękę?
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81%C4%99ka_Wielka

Szanuję pracę i dorobek badawczy innych. Dlatego - zgodnie z Regulaminem Forum i prawem oraz aby nie naruszać praw autorskich i nie dokonywać kradzieży wartości intelektualnych - zamieszczam linki do źródeł informacji.

PostNapisane: 26 sty 2014, 09:58 

Irena:71 napisał(a):
Irena Kamińska

Ireno w parafii Łęki Wielkie nie ma na pewno latach 1890-99 zgonu żadnej osoby o nazwisku Thomas. Możliwe że jednak chodzi o Łękę Wielką położoną pod miastem Poniec w powiecie gostyńskim. Często obie miejscowości Łęki Wielkie i Łęka Wielka są mylone. Aby było ciekawiej obok tych wsi są odpowiednio Łęki Małe i Łęka Mała.

PostNapisane: 26 sty 2014, 14:34 

Piotrowi i Jurkowi dziękuję za informacje i podpowiedzi. Poprosiłam na forum WTG o pomoc,ponieważ archiwiści z AA w Poznaniu nie odszukali aktu urodzenia ani zgonu Hermana Thomasa. Wiadomo,że tylko w nich znajdę jego rodziców.Wg.aktu ślubu urodził się w 1819r.
Piotrze,może Gr.Łęka i Gr.Lenka (te miejscowości mam w dokumentach), to wcale nie Wielkie Łęki a Wielka Łęka, jak sugeruje Jurek. Przyznaję, myślałam, że to ta sama miejscowość.
Jurku,na razie nie skorzystałam z podpowiedzi.Po wejściu, mam fragmenty dokumentów i nie wiem jak je uzyskać w całości. Za ich skany, przesłane na mój adres,będę wdzięczna po grób. Podane przez Ciebie miejsce zgonu Thomasa jest ciekawym tropem.Jeśli jest to Bruczków, leżący między Borkiem Wlkp.a Ruskiem to tam, w tym czasie i w Borku i w Rusku mieszkała jego najbliższa rodzina.Więcej, na cmentarzu w Borku jest kaplica grobowa z napisem: Grobowiec Thomasów. Do tej pory jednak , mimo starań, nie udało mi się ustalić kto tam spoczywa.
Serdecznie pozdrawiam -Irena
Na wszelki wypadek mój adres: irena.kaminska.ika@wp.pl

PostNapisane: 26 sty 2014, 16:24 

Olku,witam.Oczywiście o tych dublowanych Łękach nie miałam pojęcia. Jest to niezwykle cenna informacja. Latem mamy zamiar prześledzić wędrówkę Thomasów, ale już teraz widzę ,że przed nami długa i kręta droga.. Rodzina Hermana wielokrotnie zmieniała miejsce zamieszkania. Każde, z dziewięciorga odszukanych dzieci, urodziło się w innej miejscowości.Pradziadek mojego męża w 1868r. był komisarzem dóbr majątku ziemskiego w Winnejgórze. Stąd wnioskuję,że przenosił się z całym dobytkiem od majątku do majątku.Pewnie szukał pracy a ja teraz, nieudolnie próbuję odtworzyć jego życie.(choć to nie mój pradziadek). Zresztą nie tylko jego, ale żony Małgorzaty i ich potomstwa. Bardzo ciekawi ludzie wyrośli z tego wędrującego gniazda.
Dziękuję. za poświęcony mojej sprawie czas. Ale ,jeśli spotkasz cokolwiek o Hermanie.... Będę częstym czytelnikiem tej strony. Miłej niedzieli-Irena z Gdyni

PostNapisane: 27 sty 2014, 17:23 

Jurku, fanfary na twoją cześć ,to za mało. Na tych aktach (wydrukować pomogła rodzina) ślubów Stefana i Fryderyki oraz urodzenia Stanisławy(dzieci Hermana) , na marginesach,jest mnóstwo dodatkowych zapisów. Wreszcie, dzięki Tobie, zlokalizowane jest miejsce zgonu Hermana.Już rano podałam tę informację do AA w Poznaniu.Archiwista, który prowadził poszukiwania aktów zgonu lub urodzenia Hermana, obiecał ich wznowienie. Wielką Łękę też trafnie zasugerowałeś.
Dziękuję, dziękuję, dziękuję-Irena

PostNapisane: 28 sty 2014, 01:03 

Korzystając z naszej wyszukiwarki BASI http://www.basia.famula.pl podrzucam jeszcze inne informacje, które może już znasz...

1.Czempiń (par. rzymsko-katolicka) - akt urodzenia/chrztu, rok 1861 , wpis nr 137
Leonardus , rodzice: Hermanus Thomas Thoma, Margaretha Górna
(dostępne w Archiwum Archidiecezjalnym w Poznaniu)

2. Kościelec (par. rzymsko-katolicka) - akt urodzenia/chrztu, rok 1865
Vladislaus Isidorus Severinus , rodzice: Hermann Thomas, Margaritha Górna ,
Inne osoby występujące w dokumencie:
Thomas Muszynski - chrzestny
Helena Wolańska - chrzestna
http://szukajwarchiwach.pl/7/92/0/-/5/s ... Y-O9V3Gxig

3. Głuchowo (par. rzymsko-katolicka) - akt urodzenia/chrztu, rok 1864 , wpis nr 33
Vincentius , rodzice: Antonius Dziwak , Josepha Górna ,
Inne osoby występujące w dokumencie:
Casparus Dziwak
Margaretha Thomas
(może Małgorzata Thomas była siostrą matki dziecka)

PostNapisane: 28 sty 2014, 04:27 

Jurek,to co podałeś, już mam. Małgorzata była siostrą Józefy. Tę wyszukiwarkę przeglądam co kilka dni. Czekam na Połajewo, Boruszyn. Są w Poznań-Projekt, a tu tych miejscowości nie ma.Tam mam swoich Krzyśków , Dymków, Kurpiochów -czekam na akty urodzenia i zgonu. W BaSI jest jeszcze ciekawa strona z Borku Wlkp.Tam Aleksander, Leopold, Zenon(synowie Hermana), występują jako: inne osoby występujące w dokumencie. Aleksander jest "dyżurnym" świadkiem albo urzędnikiem USC. Podam pozostałe dzieci Hermana i Małgorzaty: Fryderyka, Stanisława, Władysław, Wilhelm, Ignacy, Stefan. Tyle osób znalazłam. Jeszcze jedna ciekawostka. Herman w dniu ślubu był 2 razy starszy od żony:ona miała 21 lat, on 42.(w 1861r.).Stasia urodziła się ,gdy Herman miał 59 lat.
Dziękuję za pomocną dłoń-Irena

PostNapisane: 28 sty 2014, 11:44 

W BASI występuje jeszcze dwóch Thomasów o imieniu August:
1. sierżant August Thomas (zamieszkały w Poznaniu) jako świadek na ślubie w Borku w 1876 roku
http://szukajwarchiwach.pl/34/407/0/2.1 ... NHzsz4jmOw

2. August Thomas (raz zapisany jako Carl August Thomas) żonaty z Clarą Hiller
Najpierw mieszkał w Dolsku (tu urodził się i zmarł jego syn Erich Paulus w 1895 roku), a potem przeniósł się do Gostynia, gdzie pracował jako listonosz:
http://szukajwarchiwach.pl/34/416/0/1.1 ... hU-8i1qknA
http://szukajwarchiwach.pl/34/416/0/1.1 ... 9xA876aCeA
http://szukajwarchiwach.pl/34/416/0/1.1 ... jBxw5huW2A
http://szukajwarchiwach.pl/34/416/0/1.1 ... c-HXSSWotQ

PostNapisane: 28 sty 2014, 12:57 

Jerzy, za wszystkie wskazówki ,podpowiedzi bardzo dziękuję. Jak sprawdzę,że to "mój " wciągnę go na listę dzieci i Hermana.Korzenie Thomasów są w Dolnej Saksonii.

Iza (Izabela06) dzięki za wszystko.
Pozdrawiam ciepło z zimnej Gdyni-Irena

PostNapisane: 28 sty 2014, 14:39 

Witam,

Poszukuję w Łękach (koło Kamieńca) aktu urodzenia Marianny Walter
według aktu ślubu urodzona w 1847, pochodząca z Łęk Małych
Ślub bierze w 1867-10-06 w Łękach Wielkich z Józefem Czubkiem
umiera w1926-02-25 w Łagwach w akcie z USC nie ma informacji o miejscu urodzenia oraz rodzicach, natomiast w księdze parafialnej rodzice to Andrzej Józef Walter i Katarzyna.
Czy ktoś trafił na Marianne Walter?

Pozdrawiam Jakub

PostNapisane: 29 sty 2014, 09:39 

Jakubie,
Marianna Walter nie urodziła się w Łękach Małych.
Nie wiem, czy Twoje informacje są właściwe, a szczególnie zapis z księgi parafialnej, z której wynika, że ojcem był Józef Walter. Idąc tym tropem, powinno się znaleźć w PP małżeństwo Józefa i Katarzyny, a takiego nie ma.
Przypuszczam, że informację o Mariannie uzyskałeś z Geneteki.
Przy ślubie Marianny, dwa wiersze niżej jest ślub Katarzyny (wdowa lat 38) z Juskowiakiem. Z tego można wnioskować, że jeżeli Marianna jest jej córką, to Katarzyna rodząc ją miała 23 lata.
Wstawiając dane do PP - mąż Walter, żona Katarzyna - otrzymujemy, ze w Konojadzie ślub zawarli Ignacy Walter i Katarzyna Nowak. Akurat mam dane z urodzeń w Konojadzie, z którego wynika, ze Marianna Walter urodziła się 12.08.1847 r.
Jest mała nieścisłość. Rodzicami są Ignacy Walter i Katarzyna Ratajszczak.
Prawdopodobnie pomyłka powstała u indeksującego lub przy zapisie w księdze, gdyż rodzicami chrzestnymi Marianny są: Izydor Nowak i Kunegunda Ratajszczak.
Jak sprawdzisz dokładny zapis w księdze małżeństw (Ignacego Waltera i Katarzyny) - wszystko będzie wyjaśnione.
Może to właściwe dane, oceń sam.

Poszukuję: miejsca zgonu Franciszka Szmyta (Szmidta, Schmidta) ur. 30.03.1897 w Łękach Wielkich i jego rodziny

PostNapisane: 29 sty 2014, 12:54 

Drogi Piotrze,

Dziękuję za te informacje - kiedyś miałem trop odnośnie Konojadu ale z różnych przyczyn go nie sprawdziłem, Księgi meldunkowe powinny wyjaśnić wszelkie wątpliwości.
Dziękuję Ci za te cenną informację dotyczącą Marianki

Pozdrawiam Jakub

Strefa czasowa: UTC + 1