Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 18 lis 2024, 13:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 07 paź 2015, 07:35 

Witam wszystkich forumowiczów

Pierwsze moje wpisy na forum były zbyt pośpieszne bo nie przedstawiłem się i nie przywitałem za co wszystkich bardzo przepraszam.
W pracy nad tworzeniem drzewa zatrzymałem się na moich pradziadkach zamieszkałych w Trzemesznie.
Poszukuje więc informacji o rodzicach Teofila Frankowskiego ur.1878 zm.1949 w Trzemesznie.
Będę wdzięczny za wszystkie informacje.

Pozdrawiam

Marcin Frankowski

PostNapisane: 07 paź 2015, 07:49 

Dzień dobry :-),
wiadomo może dokładniej, kiedy Teofil się urodził? W 1878 jest blisko 200 aktów urodzenia umieszczonych na genealogiawarchowach.pl w kategorii Trzemeszno (miasto), a niestety ta strona jest rzadko skłonna do współpracy. Proponuję samemu spróbować znaleźć poszukiwane akty na tej stronie. Z nich można się czegoś dowiedzieć o rodzicach, a o nich z kolei choćby z Projektu Poznań kiedy brali ślub.

Pozdrawiam,

Piotr

PostNapisane: 07 paź 2015, 08:18 

Niestety nie znam dat dziennych urodzenia i śmierci. Dziękuję za cenną podpowiedź. Poszperam na tych stronach.

Pozdrawiam
Marcin Frankowski

PostNapisane: 07 paź 2015, 08:20 

Witam

Marcinie, jeśli znasz datę zgonu to udaj się do USC i poproś o ich odpisy (koszt 22zł za szt), tam powinni zapisani rodzice.

PostNapisane: 07 paź 2015, 10:37 

Poika napisał(a):
wiadomo może dokładniej, kiedy Teofil się urodził? W 1878 jest blisko 200 aktów urodzenia umieszczonych na genealogiawarchowach.pl w kategorii Trzemeszno (miasto), a niestety ta strona jest rzadko skłonna do współpracy. Proponuję samemu spróbować znaleźć poszukiwane akty na tej stronie. Z nich można się czegoś dowiedzieć o rodzicach, a o nich z kolei choćby z Projektu Poznań kiedy brali ślub.

Pozdrawiam,

Piotr

Witam
Mam już dokładne daty urodzenia i śmierci. Teofil Frankowski ur. 27.03.1878 zm. 28.11.1949r.
Czy mogę prosić o znalezienie skanu aktu urodzenia/śmierci.
Pozdrawiam
Marcin Frankowski

PostNapisane: 08 paź 2015, 09:26 

obawiam się, że to nie jest aż tak z górki :-). Akt urodzenia zapewne jest do odnalezienia na stronie http://genealogiawarchiwach.pl. Najprościej chyba wybrać język polski, następnie zgromadzone zasoby. W liście po lewej stronie odnaleźć zespół i wybrać "Urząd Stanu Cywilnego Trzemeszno-Miasto", a w kategorii "Akta urodzeń". Następnie należy wybrać odpowiednią jednostkę archiwalną "Geburts - Nebenregister nr 1-194 7/544/0/3.1/13 (0)" i kliknąć albo na ikonę obrazka z krajobrasem (otwarcie zasobu w tym samym oknie przeglądarki) albo z małą strzałką (nowe okno przeglądarki). Później po lewej stronie kliknąć "Spis treści księgi" i można oglądać akta wybierając je ręcznie. A przynajmniej powinno tak to działać, bo w tym momencie żadnych aktów nie ładuje z tego zasobu (z tego względu opisałęm procedurę zamiast podać konkretne szukane informacje - niedogodności techniczne). Proponuje samemu od czasu do czasu spróbować.

Pozdrawiam,

Piotr

Strefa czasowa: UTC + 1