Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 17 lis 2024, 23:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 05 lis 2013, 11:47 

Dzień dobry,
poszukuję wiadomości na temat piekarni prowadzonej przez mojego pradziadka Michała Walkowiaka (ur. 1888) na ul. Szamarzewskiego (Kaiser-Wilhelm Str.) w Poznaniu. Działała ona prawdopodobnie w latach ok. 1912-1914 (może i później), chociaż w dostępnych książkach adresowych z tamtych lat brak takiego wpisu (w ogóle nie wymieniają one Michała pośród działających w mieście piekarzy). Może ktoś w trakcie swoich poszukiwań natknął się jednak na informację dotyczącą tej piekarni? Będę wdzięczna za najdrobniejszy nawet trop.
Pozdrawiam,
Justyna

PostNapisane: 05 lis 2013, 14:21 

Może nie był właścicielem tylko miał w dzierżawie. W Gnieźnie mój dziadek w czasie wojny dzierżawił piekarnię na ulicy Warszawskiej. Nie znalazłam adnotacji na ten temat.

Włodarczyk Suśnia Mokronos, par Kobierno, Orla - Koźmin, Wielowieś
Wachowiak Frankowiak par Wyganów
Jończak Błaszczyk/Błaszak Mokronos
Zieleziński Krenc Sulmierzyce
Dymek Połajewo
Narożyński par. Objezierze/Oborniki

PostNapisane: 05 lis 2013, 19:55 

Justyno !
proponuję zamówienie sobie zdjęcia cyfrowego karty ewidencji ludności (KEL) Michała Walkowiaka. Koszt jednego zdjęcia 2 zł. Z niej sie dowiesz pod jakimi adresami zamieszkiwał pradziadek. Jesli był dzierzawcą lub właścicielem piekarni to z pewnością zamieszkiwał "przy swoim miejscu pracy" z uwagi na harmonogram prac przy wypiekach. Numeracja domów ulicy Szamarzewskiego sie nie zmieniła. Wyburzono wprawdzie dwa lub trzy domy ze względu na stan techniczny. Handel tak naprawdę funkcjonował w wielu branżach spozywczych pomiedzy ulicą Kraszewskiego a ul. Polną. Zakładając, ze po wojnie piece i urzadzenia piekarnicze nie zostały zdemontowane to w latach pięćdziesiątych ubiegłego stulecia na odc. Kraszewskiego Wawrzyniaka były trzy piekarnie. Za ul. Wawrzyniaka ja pamietam także trzy. Można zwrócić się również o pomoc do Cechu Piekarzy, który w Poznaniu działa ponad 760 lat.
Pozdrawiam
krysia

Strefa czasowa: UTC + 1