Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 18 lis 2024, 01:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 05 gru 2013, 20:24 

Proszę o pomoc w lokalizacji powyższego adresu z końca XIXw. Wiem, że była to kamienica, której podwórzec był zwrócony do ul. Kolegiackiej /dzisiejszej Kolegialnej/.
Pozdrawiam,Ela

PostNapisane: 06 gru 2013, 14:35 

ElaK napisał(a):
Proszę o pomoc w lokalizacji powyższego adresu z końca XIXw. Wiem, że była to kamienica, której podwórzec był zwrócony do ul. Kolegiackiej /dzisiejszej Kolegialnej/.
Pozdrawiam,Ela

Witaj Elu, moja imienniczko.

Zaglądnij do Mapy Google - Kalisz. W okolicy Rynku Głównego, a przed Katedrą św. Józefa z lewej strony jest ulica Mariańska i równoległa do niej Kolegialna.
Na mapie u góry po lewej str. jest taki mały żółty ludzik i tym "ludzikiem " można spacerować po ulicach. Wiem, że to nie jest XIX w. ale spójrz.
Ulica Mariańska za moich czasów była krótką ulicą i tak jest do dzisiaj, tylko kilka numerów, a 73 to daleki numer. Obie ulice, które wymieniasz istnieją do dziś. Niestety ja już dawno tam nie mieszkam i moja pomoc może być za mała, ale chciałam pomóc.

Poszukuję:
Kujawiński, Sobczak, Musiak, Jochan (Kalisz) ; Przerański, Czerniak - Cierniak (Pamięcin); Mikołajczyk (Błaszki); Brząkowski, Ciesielski, Jankowski, Błaszak (Słupca i Września), Walczak, Janiak (Kuchary).

PostNapisane: 06 gru 2013, 18:24 

Elu, dziękuję.
Mam takie same odczucia jak i Ty i wszystko to już "przerobiłam." Ul. Mariańska jest i była zawsze krótka. W dokumentach, które znalazłam jest mowa o nieruchomości nr 73 przy ul. Mariańskiej, posiadającej nr policyjny 72. Po sąsiedzku, na tej samej stronie ulicy, od strony obecnego Pl. św. Józefa była nieruchomość nr 72, a od strony obecnego Rynku nieruchomość nr 74. Być może,że w tym czasie domy przy ulicach wokół Rynku były numerowane numerami hipotecznymi. Ale to jest tylko moje przypuszczenie. Bardzo mi zależy na zlokalizowaniu tego domu, mieszkała tam siostra mojej prababci.

Pozdrawiam,Ela

Strefa czasowa: UTC + 1