Dziękuję za odpowiedź. Każda informacja, jak już wspominałem jest dla mnie cenna. Żona Konstantego Rzadkiewicza, Katarzyna zd. Jakubowicz ur. ok 1772 zm. 1842 (ojciec: Marcin Jakubowicz, matka: ??? (prawdopodobnie Regina Kędzieżawska - nie mam dokumentu potwierdzającego personalia matki)). Idą tym tropem Katarzyna jest siostrą Marcina Jakubowicza ur. 1778.
W roku 1817 w Modrzu Martinus Jakubowicz oraz Estera Grottowa są chrzestnymi kolejnego dziecka Konstantego i Katarzyny Rzadkiewiczów.
Przeszukując bazę BaSIA natrafiłem na ciekawy wpis:
Śrem (par. rzymsko-katolicka) - akt urodzenia/chrztu, rok 1793 , wpis nr 122 Francisca , rodzice: Martinus Jakubowicz, Regina ???
Czy to ten sam Marcin i Regina o których wspominałem wcześniej? Osoby, które wymieniłem w pierwszej wiadomości są najwcześniejszym śladem bytności mojej rodziny na ziemi grodziskiej. Niemniej jednak analizując dostępne bazy internetowe BaSIA i Poznan Project wyraźnie można zauważyć duże skupisko osób o takim nazwisku w rejonie Śremu w okresie XVIII wieku.
Proszę zauważyć, że nie znam miejsc urodzenia żadnej z wymienionych osób co skłania mnie to postawienia hipotezy, że rodzina moich przodków przywędrowała w rejon Grodziska Wlkp, na przełomie XVIII i XIX wieku. Skąd przywędrowali, czy z okolic Śremu, a może z innej miejscowości, to pozostaje na tą chwilę nierozwiązaną zagadką.
_________________ Serdecznie pozdrawiam, Michał Jakubowicz
Poszukuję: Jakubowicz okolice Grodziska Wlkp. i Granowa, Chełkowscy okolice Kłecka i Gniezna
|