Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 18 lis 2024, 07:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 04 sty 2015, 01:50 

Poszukuję informacji o strażnikach celno skarbowych, lub komorach celnych Księstwa Poznańskiego i przed nim.

Poszukuję Liniewskich/Liniewieckich z Bolesławca oraz Wieruszowa(do 1793 roku)oraz wszelakich informacji o strażnikach celno koronnych z Goli, Wieruszowa oraz Bolesławca.

PostNapisane: 04 sty 2015, 09:32 

Przejścia graniczne Strzałkowo, Borzykowo, Pogorzelica. Urząd we Wrześni (gmach istnieje).
Przejście dla owiec Skarboszewo
Michał

PostNapisane: 04 sty 2015, 19:29 

Mój pradziadek był celnikiem. Mieszkał w Sarnowej, lub jak uważają współcześni mieszkańcy w Sarnowie koło Rawicza. Chciałam się dowiedzieć gdzie mógł pracować.Znalazłam taka mapę, ale niestety po awarii komputera tylko mogę sobie popatrzeć na stronę, bez rozwinięcia jej .
Oto ona:http://rcin.org.pl/igipz/dlibra/docmetadata?id=429&from=publication

Czekalscy, Stacheccy - Dąbrówka Kościelna,Pobiedziska Poznań
Staniewscy - Dubin,Jutrosin, Kórnik,Poznań,Pobiedziska

PostNapisane: 04 sty 2015, 20:06 

Cytuj:
Mój pradziadek był celnikiem. Mieszkał w Sarnowej, lub jak uważają współcześni mieszkańcy w Sarnowie koło Rawicza. Chciałam się dowiedzieć gdzie mógł pracować.

Dawna granica państwowa w okolicach Rawicza przebiegała identycznie jak współczesna granica między województwami wielkopolskim a dolnośląskim. Ważniejsze przejścia graniczne znajdowały się między miejscowościami Dębno Polskie - Przywsie, (obie wioski praktycznie się łączą ale świadomość odrębności istnieje do dzisiaj). Następnie Załęcze - Wodniki (w Załęczu do dzisiaj istnieje budynek dawnego urzędu celnego). Istniało też przejście kolejowe Rawicz - Korzeńsko. (przed laty jadąc pociągiem widziałem budynek urzędu celnego. Niestety dawno nie podróżowałem na tej trasie i nie wiem czy ten budynek dalej istnieje).

Pozdrawiam

Roman

PostNapisane: 07 sty 2015, 01:08 

Wypisane z: Amtsblatt der Königlichen Preuißschen zu Bromberg

Dziennik Urzędowy Królewsko Pruskiej Regencji w Bydgoszczy na Rok 1828:
Obwieszczenie względem ustanowionego przykomorka celnego II Klassy w Rzeszynie. Na fundamencie reskryptu generalnego Dyrektora podatków z dnia 22 Grudnia r.z. III 2373, utworzony będzie dla małego handlu pogranicznego przykomorek II Klassy w wsi Rzeszynie, naprzeciw Polskiej komorze celnej w Skulsku, i rozpocznie działanie swe z dniem 15 p.m. Uwiadomiając Publiczność o tem, nadmieniam, iż trakt celny do wspomnionego przykomorka zaczyna się od orła granicznego Nro 110, i idzie przez Krumknieski bór do Rzeszyna. Poznań, dnia 10 Stycznia 1828. Tajny Nadradzca finansowy i prowincjonalny Dyrektor podatków. Löffler.

Rok 1845:
W obwodzie urzedowym administracyi podatków w Poznaniu:
1. poborca Herder z Koźmina , jako kassyer celny do Wojcina, obwodu głównej komory celnej Strzałkowo, przemieszczony, a
2. kassyer celny Koch w Wojcinie [Woyczyn], emerytowany [pensionirt].
Poznań , dnia 17 sierpnia 1845. Prowincyalny Dyrektor poborów.

DzU nr 47 z dn 21 listopada 1851 – punkty celne (np. Wilczyn – komora celna III klasy), kto może przekraczać granicę, pas przygraniczny, Art. 1 „Za mieszkańców pogranicznych uważać należy mieszkających po miastach i wsiach w pasie granicznym w ilości 21 wiorst nad granicą pruską się znajdujących”

Szukam:Zgórski,Jankowski,Musiałowski,Wojtasik,Gabryszak,Andrzejczak,Szulczewski,Woźniak,Gryger (Gregier),Kuraszkiewicz,Grzeszkiewicz (Grzeszkowiak),Leśniewicz,Walczak,Orłowski,Tarnecki,Wiśniewski (były powiat Strzelno,okolice Skulska i Wilczyna)

PostNapisane: 07 sty 2015, 20:43 

Witam
Rok 1818 Piotr Jaroszewski -Wielmożny pisarz Komory Głównej Celnej Miasta Zagórów . Jakub Majewski strażnik przy Komorze Głównej Celnej w Zagórowie.

Pozdrawiam
Zbyszek

PostNapisane: 12 sty 2015, 12:31 

A może coś o komorze w Boleslawcu lub Goli, najbardziej interesują mnie Liniewscy i mutacje nazwiska.

Poszukuję Liniewskich/Liniewieckich z Bolesławca oraz Wieruszowa(do 1793 roku)oraz wszelakich informacji o strażnikach celno koronnych z Goli, Wieruszowa oraz Bolesławca.

Strefa czasowa: UTC + 1