Gejtawy napisał(a):
W Poznaniu Mickiewicz zatrzymał się w Hotelu Berlińskim (dawniej ulica Wilhelmowska 3, obecnie Aleje Karola Marcinkowskiego).
Hotel już nie istnieje. Na jego miejscu są dwie kamienice. Na jednej z nich znajduje się tablica upamiętniająca pobyt Mickiewicza.
Słowacki spędził w Poznaniu miesiąc w 1848 roku i mieszkał w budynku przy ulicy Piekary.
Mam list pisany w 2000 roku do mojego ojca przez jego kuzyna z Poznania ( Żegrzanin, rocznik 1923 ). Opisuje on ich wspólnego wujka Antoniego ( rocznik 1898 ), który zabierał go na wycieczki po Poznaniu. Cytuję fragment listu :
„ ….. Przy Kościele Świętego Marcina pokazywał nam pomnik Adama Mickiewicza. Wuj Antoni opowiadał, że tak Mickiewicz jak i Słowacki chodzili do tego kościoła, ponieważ mieszkali na ulicy Piekary. Do czasów okupacji na domach istniały tablice informujące, że tu mieszkał Mickiewicz a tam Słowacki ( na ulicy Piekary ). Tablica informująca o miejscu zamieszkania Słowackiego była wmurowana na domu na wprost wylotu ul. Wysokiej. Mickiewicz zaś zamieszkiwał po lewej stronie, trochę niżej. Były to mieszkania wówczas poza murami miejskimi ……”
Nie znam topografii Poznania, ale z tego opisu chyba wynika, że obaj poeci mieszkali na ulicy Piekary. Czy tak było? Czy może po wielu latach kuzyn mojego ojca coś źle zapamiętał ?
Waldek.