Ciekawe historie, ciekawe miejsca, biografie ciekawych osób związanych z Wielkopolską, historie rodzinne, artykuły o genealogii.
Odpowiedz

Pamiętnik galicyjskiego chłopa

08 gru 2015, 10:24

Poniżej linki do pamiętnika Wojciecha Jekiełka (w różnych formatach):
https://www.dropbox.com/sh/erf94v8uz8j9 ... SIhDa?dl=0

Pamiętnik został przepisany przez prawnuka autora, oto komentarz zamieszczony do pamiętnika:
"Pradziadek urodził się w 1887 roku, opisał tu emigrację w niemczech, realia kapitalistycznej ameryki z początku XX wieku (jest co nieco o Henrym Fordzie u którego pracował jego brat), walki na frontach I wojny światowej, II wojna światowa - wysiedlenia i życie kilka kilometrów od niemieckiego obozu Auschwitz-Birkenau.
Ciekawe jest to, że przełom XIX i XX wieku, widziany oczami zwykłego, biednego człowieka ze wsi, odstaje nieco od naszego wyobrażenia o tamtym okresie dziejów, oraz to, że niezwykle wiele z jego spostrzeżeń o Polsce i Polakach jest aktualne aż do dziś, po tych stu latach."

Pozdrawiam
Piotr

Re: Pamiętnik galicyjskiego chłopa

08 gru 2015, 14:26

Bardzo ciekawa lektura. Zerknęłam na szybko, ale już widzę, że nie jedną chwilę spędzę nad tym pamiętnikiem.

12 gru 2015, 22:21

Nie ma chyba lepszej lektury niż prawdziwe pamiętniki jeżeli naprawdę chcemy poznać i zrozumieć naszych przodków - ich mentalność i rzeczywistość widzianą ich oczami.

Wydaje mi się że pamiętniki dają zupełnie inny punkt odniesienia, skłaniając do zastanowienia, są antidotum dla wyczytanej w bardziej 'naukowych' publikacjach gotowych interpretacji historii.
Bo bez względu kto naprawdę pierwszy powiedział: 'historię piszą zwycięzcy' miał niestety rację...

Piotrowi podziękowania za podesłanie. Dalsze należą się prawnukowi autora pamiętnika za to że 'mu się chciało' zamiast wystawić rękopis na wiodącym portalu aukcyjnym od złotówki :twisted:
Sporo osób też już to doceniło, co cieszy:
http://www.wykop.pl/ramka/2897131/pamie ... ukonczony/

12 gru 2015, 23:00

Przeczytałam ,polecam.
Będę jeszcze wielokrotnie go czytać.

15 gru 2015, 00:11

Dzisiaj dopiero doczytałem pamiętnik do końca. Dobra lektura, z mnóstwem ciekawych przemyśleń i życiowych doświadczeń. W pewnym momencie trochę przypominała mi scenariusz "Jak rozpętałem ..", w innym zastanawiałem się, co by się znalazło w takim pamiętniku, gdyby któryś z pradziadków spisał podobne wspomnienia. Można sobie tylko wyobrazić na podstawie takich opisów, jak ciężkie to były czasy i jaką, pomimo wszystkich przeciwności losu, ludzie okazywali wolę walki o lepsze jutro. Polecam serdecznie.

Piotr
Odpowiedz