Ciekawe historie, ciekawe miejsca, biografie ciekawych osób związanych z Wielkopolską, historie rodzinne, artykuły o genealogii.
23 gru 2015, 12:05
Witajcie!
W Opracowaniach Maciek właśnie umieścił napisaną przez Pana Romana Łuczaka "Historię wsi Piątek Wielki - dawnej własności szlacheckiej w powiecie kaliskim". Całość historii liczy 174 strony i jest bogato udokumentowana.
Wieś leży po wschodniej stronie Prosny, czyli swego czasu była pod zaborem rosyjskim.
Link poniżej
http://wtg-gniazdo.org/wiki.php?page=Op ... wo%C5%9BciPozdrawiam
Ewa
08 sty 2016, 22:50
Witam
Właśnie zakończyłem lekturę w.w monografii i chciałbym podziękować Panu Romanowi za dokładne zestawienie w jedną całość, wielu źródeł dotyczących naszej "rodzinnej" wioski. Żałuję, że poza dostarczeniem kilku materiałów (i to pośrednio przez Pana Karola Łuczaka) nie miałem możliwości pomocy przy pisaniu tego opracowania.
Pozdrawiam
Tomasz Walas
09 sty 2016, 13:43
Przepiękne opracowanie

) Tyle razy przejeżdżałem w okolicach Piątku a nigdy nie przyszło mi do głowy odwiedzić go. Muszę przyznać, że autor włożył wiele wysiłku w kompletowaniu dokumentów z tak wielu źródeł , jestem pełen podziwu. Styl i sposób opracowania wciągający do dalszej lektury, czyta się jak pogodną powieść. Brawo jeszcze nie raz wrócę by poczytać, może jeszcze coś nowego się dowiem. Pozdrawiam serdecznie pana Romana Łuczaka i składam gratulacje.
Marek
14 sty 2016, 22:42
Dwa pokolenia moich przodków pracowały w tamtejszym majątku "pana dziedzica". Interesująco opracowana historia, świetnie udokumentowana.
Robert Winkler.