Ciekawe historie, ciekawe miejsca, biografie ciekawych osób związanych z Wielkopolską, historie rodzinne, artykuły o genealogii.
Odpowiedz

Czerlejno- "Karub"

16 lis 2016, 00:08

Witam.mam pytanie: tzw.'Karub" niewielki staw na cieku wodnym w ww miejscowości to twór naturalny czy sztuczny?Czy ktoś posiada jakieś wiarygodne informacje na ten temat?Czy ktoś tak jak ja bawił się tam za dziecięcych lat,słyszał jakieś ciekawe historie?

Re: Czerlejno- "Karub"

21 lis 2016, 00:21

Potwierdzonych info raczej nie mam, ale z tego co mi wiadomo od kiedy pamiętam Karub jest raczej tworem naturalnym i zawsze się mówiło iż jest głęboki i niebezpieczny z powodu bijącego w nim źródła. Poza tym jak tylko sięgam pamięcią nigdy, nawet pomimo niskiego stanu wody na rzeczce go zasilającej, nie pamiętam aby poziom wody w nim się obniżył. Co do źródła w nim bijącego to o nim dowiedziałem się od moich rodziców urodzonych w latach 30 XXw.
P.S Z jakich Tomaszewskich pochodzisz?moja babcia była z.d. Tomaszewska

24 lis 2016, 23:44

Witaj Tadeo ! W tej chwili Karub jest trzcinowiskiem,przeciętym wąskim kanałem,rowem...Nie sądzę żeby było tam jakiekolwiek źródło...Ale jeszcze 25-30 lat temu było tam spore lustro wody...Sąsiad,który nieopodal Karubia miał pole twiedził,że przed wojną było tam mnóstwo ryb,a nazwa wzięła się od słusznych rozmiarów karpia...Ile w tym prawdy nie wiem.... ;)
P.S. Nie z tych Tomaszewskich... ;)) Moi wywodzą się z okolic Konina-Krzymów,Złotków...
Pozdrawiam.

25 lis 2016, 08:36

Witaj.
Fakt że nie byłem nad Karubiem ponad 20 lat, co do istnienia źródła to jednak jestem przekonany że istnieje. Mam prawie 50 lat i znam ten staw od małego i nie pamiętam aby kiedykolwiek ktokolwiek z okolicy wykorzystywał go do kąpieli, pomimo niewielu zbiorników naturalnych w okolicy. Jako małolatowi zdarzyło mi się próbować gałęzią badać jego głębokość i była zawsze znaczna już przy brzegu. Obecne trzcinowisko jest zapewne efektem intensywnego nawożenia okolicznych pól.
Odpowiedz