Ciekawe historie, ciekawe miejsca, biografie ciekawych osób związanych z Wielkopolską, historie rodzinne, artykuły o genealogii.
Odpowiedz

Nekla-rzeźbiarz

04 lut 2017, 21:54

Obrazek

Re: Nekla-rzeźbiarz

04 lut 2017, 23:42

Bożenko, dziękuję!
Kiedyś widziałem tę notatkę, ale jej nie posiadam.
Pozwolisz, że ją upublicznię w środowisku.
Pozdrawiam,
Jerzy

05 lut 2017, 01:08

Cieszę się, że Ci się przyda, bo właśnie z myślą o Tobie wstawiłam tą notatkę. :D Czy w Targowej Górce nadal jest rzeźba p. Kramera?
Pozdrawiam serdecznie.

15 mar 2017, 20:54

Nie chcę otwierać nowego tematu, ale może się przyda, jeśli akurat nieznane:
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmeta ... ublication
Album Przewodnika Katolickiego. 1904 nr27 ze starymi zdjęciami kościołów w Nekli

19 kwi 2017, 19:04

A i wiatrak był kiedyś. Wg mapy z 1893 - to prawdopodobnie dzisiaj róg Reymonta i Świerczewskiego (o ile jeszcze nie nastąpiła zmiana nazwy ulicy).
Ja pamiętam tylko ten "na Kokoszkach".

Obrazek

Pozdrawiam,
Grzegorz

19 kwi 2017, 21:59

Olgo,
z dużym opóźnieniem dziękuję za wskazanie linku do Albumu Przewodnika Katolickiego z historią kościołów nekielskich: starego, drewnianego i w jego miejscu ufundowanego przez rodzinę Żółtowskich - nowego, murowanego. Znam ten materiał od lat, ale fajnie, że ktoś inny może skorzystać z treści tam zawartych.

Grzegorzu,
wiatraków w Nekli i najbliższej okolicy było znacznie więcej. Ich lokalizacja jest znana ze starych map, starszych od wskazanej przez Ciebie. Jeden z nich, pomijając ten z Kokoszek, stał jeszcze przed wojną, przy dzisiejszej ul. Polnej, niemal w sąsiedztwie cmentarza olęderskiego w Targowogóreckich Olędrach. Ciekawa jest ta notatka o sprzedaży koniecznej posesji nr 2 z wiatrakiem. Sprzedaż konieczna w celu wyegzekwowania niezwróconych pożyczek hipotecznych . Wtedy ładniej się to nazywało niż dzisiaj. Mam na myśli licytacje komorniczą. Taki los spotkał również dwór i majątek w Podstolicach na poczatku lat siedemdziesiątych XIX wieku. Prosze o wiadomość na PW lub na mój adres: oledrzy_nekla@wp.pl.
Pozdrawiam,
Jerzy

20 kwi 2017, 19:33

Obrazek

Pozdrawiam,
Grzegorz
Odpowiedz