Ciekawe historie, ciekawe miejsca, biografie ciekawych osób związanych z Wielkopolską, historie rodzinne, artykuły o genealogii.
Odpowiedz

Ziemia Wołyńska; powiat Dubieński - Dubno i okolice

25 paź 2009, 23:55

Pragnę prosić o pomoc zacne grono koleżanek i kolegów
w sprawie ustalenia składowania dokumentów (ksiąg USC i parafialnych) z Ziem Wschodnich, chodzi mi w szczególności o powiat Dubno:
- księgi USC: ustalenie terytorium przynależności wiosek do danego USC,
- księgi parafialne diecezji Łuckiej "parafii Rzymsko-Katolickiej Ptycza, poczta Werba"

Czy możliwym jest, by księgi polskie były kontynuowane przez Rosjan?, jeśli nie to co się stało z nimi?

Interesuje mnie przedział 1928 / 39 (szczególnie 1931)

Z góry dzięki za pomoc
pozdrawiam
Jacek

Re: Ziemia Wołyńska; powiat Dubieński - Dubno i okolice

26 paź 2009, 11:01

Witaj Jacku.
Wg bazy Pradziad zachowane księgi z parafii Ptycza znajdują się w Warszawie w Archiwum Głównym Akt Dawnych przy ul. Długiej 7.
Jak wejdziesz na podaną stronę, kliknij na "więcej" - wyświetli się więcej szczegółów.
Myślę, że w tym właśnie archiwum znajdziesz interesujące cię materiały, a jeśli nie, to na pewno możesz uzyskać informację, gdzie ew. są obecnie przechowywane. Kiedyś miałam podobny dylemat i telefonicznie poinformowano mnie gdzie powinnam skierować swoje dalsze kroki.
Powodzenia!

26 paź 2009, 16:14

Parafia Ptycza (dekanat Dubno) wymieniona jest w IV tomie "Wykazów..." ks. Żurka (śluby z lat 1850-1889)

26 paź 2009, 17:17

Witaj JakoL -posiadam IV tom Wykazu Osób .Jest Dubno i Ptycza podaj nazwisko to poszukam .
Alicja

26 paź 2009, 23:02

dzięki Wszystkim za informacje.
w tych okolicach poszukuje Moczyńskich i Śkolud'ów - oraz wszelkich odmian Szkołuda / Szkaluda etc..., oraz Dederków
z góry dzięki za pomoc
pozdrawiam
Jacek

28 paź 2009, 14:45

Witam Jacku.
Bardzo mi przykro ,ale podane przez Ciebie nazwiska nie występują na tych terenach .
Znalazłam 2 podobne MIĄCZYŃski-napisz jak Cię interesują .
Pozdrawiam
Alicja

28 paź 2009, 19:31

Jest też Mroczyński

28 paź 2009, 20:21

Witam Menka.
Jak już rozmawiamy o Wykazach,chciałabym spytac Cię ,czy posiadasz tom V z aktami lużnymi.
Interesuje mnie nazwisko Harasy(i)mowicz i Lachocki.
Pozdrawiam Alicja

29 paź 2009, 18:33

Tom V - parafie różne - brak obu nazwisk,
parafia oznaczona jako N-1 - Lackowski Jan i Maria Chybiak (dz. Witold 1924, Marian 1927),
parafia N-2 - Lachowicz Dionizy s. Albina ur 1888 i Antonina Paszkowska (śl. 1923),
z podobnych jest jeszcze Laskowski

29 paź 2009, 20:12

Dziękuję Menka za poświęcony mi czas .Niestety to nie są moi.
Pozdrawiam Alicja

04 lis 2009, 22:38

dzięki za poświęcony czas.
Czekam na przesyłkę kolejnych garści informacji o tamtym rejonie, jak już sie czegoś dowiem, to znów się serdecznie uśmiechnę do Koleżanek o pomoc;)
do zobaczenia w sobotę.
pozdrawiam
Jacek

23 lut 2012, 00:01

Gdzie szukać informacji - ksiąg meldunkowych z terenu - opatrzonych pieczęcią o takiej treści:
" Urząd Gminy Kzupieckiej
pow. Dubieńskiego w Rudni-Poczajowskiej
Biuro meldunkowe
ewidencjea i kontrola ludnosci"
- ręczna adnotacja: "Wpisany do rejestru mieszkańców Tom XXIII nr 6 dnia 20.X.1934r. ks. kontr. L. 305/34
pieczęć Wójt J. Stenawski oraz Zarząd Gminy KRUP - Biuro ewidenecji i ruchu ludności."
Odpowiedz