Ciekawe historie, ciekawe miejsca, biografie ciekawych osób związanych z Wielkopolską, historie rodzinne, artykuły o genealogii.
30 lis 2009, 14:47
Na tym najstarszym bydgoskim cmentarzu mieszczącym się przy ul.Grunwaldzkiej (do końca II w.św. ulica nazywała się Berlinerstr.) jest kilka mogił godnych moim zdaniem upowszechnienia. I tak spoczywa tam: Dyrektor Państwowej Szkoły Przemysłowej w Bydgoszczy inż.dypl. Franciszek Siemiradzki (1870-1948 ), I-szy Naczelnik Tramwajów w Bydgoszczy w latach 1923-1936 Jan Malak , Kwatera Rodziny Warmińskich i wśród niej dr Emil Warmiński , a także odnowiona wspólna mogiła 23 Żołnierzy Armii Francuskiej z wojny 1870/1871 , którzy zmarli w niewoli pruskiej z oryginalnym napisem : Et nunr meliorenr patriam appetunt .( Hebr. 11-16 ) Utrwaliłem te miejsca na foto i już niebawem je udostępnie. Pozdrawiam - hentomal@senior
02 gru 2009, 15:40
Mając "służbowy" ( dla WTG ) obchód tego zabytkowego cmentarza,przez przypadek natrafiłem na grób mojej Rodziny. I tu mała prywata. Spoczywa tam brat mojej babci (po linii Matki ) - Ignacy Adamczewski (1873-1957 ). Pomnik zachowany nawet w dobrym stanie. I nie potrzeba daleko szukac,-blisko się znajduje. Niby mały fakt,a i tak mnie cieszy. Pozdrawiam - hentomal@senior
02 gru 2009, 18:00
Cieszę się bardzo z kontaktu z Bydgoszczą.
Jestem bardzo ciekawy historii nadania nazwy ul. Krenz dzisiaj ul.Trybunalska w Bydgoszczy.
Nazwę tej ulicy spotkałem na mapie z 1880 roku i istniała do II wojny światowej.
Ciekawi mnie gdzie taką informację mógłbym otrzymać.
Moje korzenie pochodzą z Krone { koronowo} z końca XVIII w.
Jerzy Krenz
www.krenzart.com
05 gru 2009, 10:14
Dzięki wywołanie hasła.Ten cmentarz dla Bydgoszczy wiele znaczy.Spoczywa tu niezapomniany Jerzy Sulima-Kamiński urodzony w Bydgoszczy w 1928, zmarł w 2002 literat,poeta.radiowiec. Autor znakomitej trylogii "Most Królowej Jadwigi" Ta książka mówi prawie wszystko o losach bohatera w okresach -przedwojną, wojna,po wojnie- Jest to nieoceniona książka dla osób które chciałyby poznać specyfikę Bydgoszczy w różnych okresach.Interesujące jest to ,że w tej książce przewija się szereg wątków poruszanych na Forum WTG Gniazdo,wspomnę tu tylko o poszukiwaniach genealogicznych Autora i co z tego wynikło,problemy listy narodowościowej,gwara bydgoska, i wiele innych.
Absolutnym hitem w temacie kwerendy w archiwach kościelnych jest książka "Koktail Dalajlamy"Być może nie oto w tej pozycvji chodzi,ale obserwacje są prawdziwe i ciekawe.
Losy tego cmentarza przez pewien czas były niepewne/przez długi czas był zamknięty-z zamiarem jego likwidacji/Pewna część tego cmentarza została okrojona na cele poprawy komunikacji.
Pozdrawiam forumowiczów.
Romuald Wiencek
05 gru 2009, 10:38
Hallo,
Alojzy Janusz Markiewicz napisal niewielki "przewodnik" "Z dziejow cmentarza Starofarnego w Bydgoszczy. Niesmiertelne nie umiera!" Wymienia w nim znane w Bydgoszczy osoby ktore spoczely na tym cmentarzu. Bardzo ladnie i ciekawie wydana pozycja.
Pozdrawiam serdecznie, Teresa
06 gru 2009, 12:44
Wiadomość dla kol. Jerzego Krenza.
Ulica Trybunalska w Bydgoszczy jest na terenie ścisłej starówki.Pod wzgledem katastralnym nie ulegała zmianom.Nazwę ta ulica uzyskała po 1920 i po 1945.W czasie wojny ta ulica nazywała się Sandergang.Od 1875 do 1920 ta ulica nazywała się KREUZSTRASSE/ od niem. krzyż/
Nawet jak mogłyby wchodzić w grę ew. błędy drukarskie to po 1875 na terenie Starówki nazwy ulic od imiennych dot. tylko Starego Rynku i ul. Długiej /Friedrichplaz i Friedrichstrasse/
Pozdrawiam
Romuald Wiencek
08 gru 2009, 18:18
Dziękuję Therese za wskazanie przydatnej publikacji dot. cmentarza starofarnego w Bydgoszczy.
Niestety z uwagi na rożnice pomiędzy rokiem wydania tej publikacji /1992/ a rokiem pochówku Jerzego Sulimy-Kamińskiego/2002/ sylwetka tego wielkiego bydgoszczanina nie znajduje właściwego uwypuklenia.
Przypomnijmy, że jest to Autor trylogi "Most Królowej Jadwigi" najbardziej bydgoskiej z bydgoskich powieści. Nawiasem mówiąc, Jerzy Sulima-Kaminski urodził się przy ul. Królowej Jadwigi, a w uznaniu zasług nazwano -jeden z mostów Jego imieniem. Ten most nazywał sie kiedyś mostem Teatralnym.
Pozdrawiam
Romuald Wiencek
08 gru 2009, 20:24
Hallo romeo,
jak widze udalo sie Tobie zdobyc ksiazke o cmentarzu, albo przynajmniej do niej dotrzec. Cmentarz ten jest naprawde urokliwy i niezwykly chociaz wiele zabytkowych nagrobkow wymaga pilnie renowacji. Na jego niezwyklosc wplywa tez wielka ilosc nazwisk osob zasluzonych dla Bydgoszczy.
Wspomniany przez Ciebie Jerzy Sulima - Kaminski w swej bydgoskiej trylogii nie tylko opisuje zycie miasta i jego mieszkancow, ale uzywa caly czas bydgoskiej gwary, o ktorej wczesniej oficjalnie, wlasciwie wcale sie nie mowilo. Andrzej S. Dyszak, w wydanej w 2008 roku ksiazce
"Jak mowili bydgoszczanie. Maly slownik gwary bydgoskiej", w duzej czesci opiera swoje objasnienia wlasnie o powiesc "Most Krolowej Jadwigi".
Musze tu dodac ze gwara bydgoska czesto pokrywa sie z gwara wielkopolska ale mimo tego zachowuje swoja odrebnosc.
Troche sie tu poplataly dwa tematy, ale oba dotycza Bydgoszczy wiec chyba bedzie nam to wybaczone
Pozdrawiam serdecznie, Teresa
19 gru 2009, 08:33
Witam
Ma rację Teresa pisząc,że w tym temacie wątki się poplątały,podobnie jak życiorysy czy kariery zawodowe.Jerzy Sulima Kamiński był kolejno uczniem warsztatów kolejowych /wojna/, uczniem Liceum Mechanicznego/po wojnie/ ,konstruktorem w Bydgoskiej Fabryce Maszyn/obecnie nieistniejącej,ponieważ na tym terenie mieszczą się obecnie obiekty handlu wielkopowierzchniowego/-wreszcie jako radiowiec znalazł swoje życiowe powołanie, jako poeta i literat.Uważam,że Jego dokonania i twórczość zasługują na samodzielny temat.
Pozdrawiam
Romuald Wiencek
27 lut 2010, 11:22
Do hentomalseniora. Już się cieszę, na foto. Posiadam w zbiorach szczegóły dotyczące ulicy Berlinerstrasse i innego rodu z tejże ulicy tam pochowanego. Chętnie się pochwalę. W związku z tym, że to moja pierwsza wypowiedź na tym forum, nie zabieram więcej czasu. Czy masz koligację z Rynarzewem?