Ciekawe historie, ciekawe miejsca, biografie ciekawych osób związanych z Wielkopolską, historie rodzinne, artykuły o genealogii.
09 gru 2009, 00:53
Mam ciekawy przypadek i nie wiem jak to interpretować:
- na dokumentach USC (akt urodzenia, akt małżeństwa) i w księdze chrztów widnieje data ur. 20.08.1877
- a na nagrobku tejże osoby pojawia się data ur. 26.08.1881
Rozumiem pomyłkę w dniu, ale 1877 nijak ma się do 1881... Jak to rozumieć?
Szymon
09 gru 2009, 07:09
Moze to byc pomyłka bliskich którzy nagrobek stawiali. U mnie tez taka sytuacja a ja sama z rodzina daliśmy złe daty na nagrobku 2xprababci. Dopiero po zbadaniu wiemy ze sie sie pomyliliśmy. A tak na papierze to zawsze wiedzieliśmy o innej 2prababci ze byla duzo starsza od męża i tez zła data operowałam dlugo. Bo wujek wiedział na 100% ze to rok 1875 a to był rok 1866 i wcale tak duzo starsza nie byla. Tylko moze wygladala.
09 gru 2009, 07:17
Ja miałem podobny przypadek dotyczył on pewnej Katarzyny… Przejrzałem ponownie księgę chrztów i pogrzebów. Okazało się, że wcześniej przegapiłem zapisy, gdyż Katarzyna zmarła w wieku kilku miesięcy. Następne dziecko, które się urodziło w tej rodzinie również nosiło to imię. Stąd początkowa jak mi się wydawało rozbieżność w dacie urodzin. Może w Twoim przypadku jest podobne
Pozdrawiam Marcin