17 gru 2009, 08:42
17 gru 2009, 09:01
19 gru 2009, 17:08
romeo napisał(a):Witam
Zainteresowało mnie określenie sabatnik oznaczającego piec chlebowy.Jakie jest zródło tego słowa ?.Czy pochodzi od szabasu,czy od sabathu ?
To jednak duza różnica.Mój Ojciec pochodzący z Wielkopolski zajadał się gzikiem-to coś na bazie twarogu z śmietaną i ziołami.Czy jest jakieś racjonalne wytłumaczenie tego słowa ?Jakie były ulubione potrawy wielkopolan szczególnie w okresie Swiat Bozego Narodzenia ?
Pozdrawiam
Romuald Wiencek
19 gru 2009, 19:45
romeo napisał(a):Jakie były ulubione potrawy wielkopolan szczególnie w okresie Swiat Bozego Narodzenia ?
19 gru 2009, 20:52
20 gru 2009, 17:36
21 gru 2009, 08:48
menka napisał(a): a u nich na Pałukach z kolei nie robią grochu z kapustą.
22 gru 2009, 09:27
22 gru 2009, 14:41
22 gru 2009, 18:24
30 gru 2009, 13:37
30 gru 2009, 13:54
13 gru 2010, 21:54
13 gru 2010, 23:08
magandbet napisał(a):Witam,
zbliżają się święta i chciałabym uraczyć rodzinę mojego męża kluskami z makiem, które zawsze robiła moja nieżyjąca od wielu lat mama. Niestety nie mam już w rodzinie osoby, którą mogłabym zapytać o przepis. W internecie znalazłam bardzo dużo trochę różniących się od siebie przepisów i zastanawiam się, który z nich jest typowy dla Wielkopolski?
Wiem, że nie jest to trudna potrawa, ale chciałabym ją przyrządzić prawidłowo, po wielkopolsku
Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak brzmi ten „właściwy“ przepis?
Przy okazji zapytam jeszcze, czy ktoś może polecić książkę z przepisami z Wielkopolski?
Wiem, że temat ten ma mało wspólnego z genealogią, ale widzę, że nie tylko ja interesuję się przepisami na potrawy wielkopolskie![]()
Pozdrawiam,
Magda
13 gru 2010, 23:40
13 gru 2010, 23:57
14 gru 2010, 01:12
Magdo, moim zdaniem bardzo się mylisz - moim zdaniem ma bardzo dużo wspólnegomagandbet napisał(a):Wiem, że temat ten ma mało wspólnego z genealogią
14 gru 2010, 09:40
piko napisał(a):Do zakupionej w puszkach masy makowej
14 gru 2010, 10:18
TomekD napisał(a):Magdo, moim zdaniem bardzo się mylisz - moim zdaniem ma bardzo dużo wspólnego
14 gru 2010, 10:41
Olga T. napisał(a):U mnie robiło się od zawsze makiełki - czyli mak z bakaliami z bułką bez klusek.
/
14 gru 2010, 11:10
14 gru 2010, 12:20
14 gru 2010, 12:24
14 gru 2010, 12:32
14 gru 2010, 12:38
lidkaph napisał(a):"Genealogia od kuchni" znalazłaby przewrotną definicję...
14 gru 2010, 13:38
Asiek napisał(a):Przyszedł mi do głowy pomysł, aby w przyszłym roku zrobić Kalendarz Genealoga z przepisami naszych przodków plus zdjęcie specjału lub kogoś, kto tę potrawę robił
14 gru 2010, 19:00
U mnie w domu karp był klasycznie gotowany. Słodki był dopiero sos. Robiony był na bazie beszamelu, rozprowadzany wywarem z ryb (bazy zupy). Potem dodawane były posiekane rodzynki, migdały, orzechy, na koniec był dosładzany karmelem - stąd może ten nie do końca biały (szary?) kolor ?Olga T. napisał(a):U mnie potrawą, która zanikła, a o której mam tylko przekaz ustny, że kiedyś "się jadało" na Wigilię był karp na słodko, z rodzynkami, zdaje się, że w szarym sosie - czasem wspominał go ojciec.
14 gru 2010, 19:01
14 gru 2010, 19:39
14 gru 2010, 19:51
TomekD napisał(a):Ja połapałem się zbyt późno że nie wystarczy sam przepis na kartce.
14 gru 2010, 19:58
14 gru 2010, 20:11
BeciaQ napisał(a):TomekD napisał(a):Ja połapałem się zbyt późno że nie wystarczy sam przepis na kartce.
Moja Babcia pozostawiła zeszyt z zapiskami co lepszych przepisów. Jakie to szczęście, że od najmłodszych lat asystowałam Babci w kuchni bo skąd teraz bym wiedziała ile to jest : "garść mąki" czy "pół funta" cukru albo "trochę" soli"![]()
pozdrawiam:)
14 gru 2010, 20:43
Kolaczek54 napisał(a):O zgliwiałym serze smażonym
14 gru 2010, 21:01
14 gru 2010, 22:09
Ewo,Kolaczek54 napisał(a):O zgliwiałym serze smażonym to spróbowałam wysmażyć cały felieton
http://dobreinfo.com.pl/post/Czy-prabab ... c582a.aspx
Obrazek w tekst wstawił się tak jak powinien - jest OK!Kolaczek54 napisał(a):PS. jak się wstawia obrazki bezpośrednio w tekst?
Magdo,magandbet napisał(a):jeżeli mama miała siostry, to jest szansa, że i one gotują według tego samego przepisu, którego nauczyły się od Twojej babci. Warto popytać w rodzinie:-)
14 gru 2010, 22:19
TomekD napisał(a):Olgo
14 gru 2010, 23:58
14 gru 2010, 23:59
Olga T. napisał(a):TomekD napisał(a):Olgo
Artykuł jest Ewy, nie mój niestety
15 gru 2010, 00:52
15 gru 2010, 08:23
jankakrol napisał(a):Paszteciki serdelowe (czy ktoś wie co to za ryba ta serdela)
15 gru 2010, 08:30
jankakrol napisał(a):Paszteciki serdelowe (czy ktoś wie co to za ryba ta serdela)
15 gru 2010, 13:43
jankakrol napisał(a): ym
5. Mejszpajz ryżowy z jabłkami
Saski mejszpajz biszkoptowy lub jabłeczny
Legumina z jabłek w cieście kruchem
Legumina piankowa z konfiturami
Sosy mejszpajzowe
17 gru 2010, 00:11
17 gru 2010, 01:16
17 gru 2010, 05:17
17 gru 2010, 20:19