Asiu,
Jeżeli mogę coś podpowiedzieć, upływ czasu nie zmienił mojego zdania jak już wcześniej napisałem w tym wątku:
viewtopic.php?p=21053#p21053Pewnie wszystko zależy ile zdjęć i gdzie mają być zostać umieszczone.
U mnie zdjęcia znalazły miejsce na 2 ścianach nad schodami, złamane będą biało-czarnymi grafikami na środkowej z 3 ścian wokół schodów.
Zdecydowałem się na 'wyrównanie' zdjęć - wszystkie zostały wydrukowane cyfrowo po własnej obróbce komputerowej zeskanowanych oryginałów. Wszystko sprowadzone do sepii i wyrównane. Czyli oryginały które wyglądały bardzo różnie, teraz mają podobna tonację, kontrast i jasność, mogą więc być umieszczone dowolnie obok siebie, pasują teraz każde jedno do drugiego.
Starałem się ograniczyć ilość formatów i ramek. W efekcie, jak ramki ze zdjęciami przewieszę (pierwszy pomysł nie zawsze jest najlepszy) będą też pasowały do siebie.
U mnie połowa zdjęć jest z, połowa bez passe-partout. Passe-partout dodaje zdjęciom wyrazistości, ale potrafi tworzyć monotonię.
Część ramek kupiłem gotowe, część była robiona na wymiar - te drugie wychodzą znacznie drożej.
Wszystko (ramki, oprawę) kupowałem/zamawiałem w Leroy-Merlin w Komornikach. Niby market, można jednak przebierać w kartonach na passe-partout a przynajmniej rok temu jakość wykonania była tam więcej niż bardzo przyzwoita, cena podobnie.
Zdarzyły się pojedyncze problemy - bez problemu zostały wykonane poprawki.
Gdziekolwiek byś zamawiała oprawę trzeba bardzo dokładnie opisać/zaznaczyć jak ma wyglądać okienko zdjęcia i marginesy passe-partout.