Ciekawe historie, ciekawe miejsca, biografie ciekawych osób związanych z Wielkopolską, historie rodzinne, artykuły o genealogii.
04 sie 2024, 10:54
Pierwsze zdjęcie z lat 60-tych, jechałem takim konnym tramwajem. Nie wiem co to była za okazja, ale dostałem balonik na druciku.
Dzięki Pawle, po takich wpisach wracają wspomnienia w tamtych lat
04 sie 2024, 17:56
To pierwsze zdjęcie jest chyba jednak nieco późniejsze - na lewym skraju fotki widać fragment autobusu ikarus. Może to przejazd z okazji stulecia komunikacji w Poznaniu (1980 r.)?
Pozdrawiam - Krzysztof
04 sie 2024, 18:54
Krzychu70 napisał(a):To pierwsze zdjęcie jest chyba jednak nieco późniejsze - na lewym skraju fotki widać fragment autobusu ikarus. Może to przejazd z okazji stulecia komunikacji w Poznaniu (1980 r.)?
Pozdrawiam - Krzysztof
Masz rację, bo to przystanek na ówczesnym Rondzie Kopernika, które oddano do użytku 1973 roku.
Wcześniej jednak ten tramwaj też kursował z jakiejś okazji.
05 sie 2024, 06:42
Henryku, ja też co najmniej dwa razy jechałem z Dziadkiem takim tramwajem w latach 60-tych (Dziadek odszedł w 1972 roku, niestety). Zamiast balonika miałem watę cukrową na patyku - bajka....
06 sie 2024, 23:23
Ja też jechałem takim tramwajem. A był to rok 1955 lub 56. Z jakiej to okazji, nie pamiętam. Tramwaj przejeżdżał pod moim domem na ul. 23 Lutego (dawniej Pocztowa - tej nazwy do tej pory używa się w mojej rodzinie). Niebywała frajda.
17 sie 2024, 21:42
Super, podoba mi się ta historia. Jak ty!