Ciekawe historie, ciekawe miejsca, biografie ciekawych osób związanych z Wielkopolską, historie rodzinne, artykuły o genealogii.
16 lut 2011, 12:10
Witam. Przeglądając miejsca pochówku w różnych częściach świata natknąłem się na taki w Kenii,bez wątpienia Polaka.
http://www.demotywatory.pl/2723590/. Pozdrawiam .juras
16 lut 2011, 14:49
Witam.
Jeszcze się nie spotkałam z takim nagrobkiem :
Ewa
16 lut 2011, 16:40
Nagrobek "ciekawy", ale i cała historyjka oraz wytłumaczenie napisu. Należy raczej z tego wnioskować, że to nie był Polak-żołnierz, a być może ktoś z personelu szpitala lub wykonawca nagrobka miał polskie korzenie.
16 lut 2011, 17:30
Mój sceptyczny umysł dopatrywałby się tu raczej dowcipu z wykorzystaniem photoshopa
Jak mówi Pismo Św. "nie zobaczę, nie uwierzę".
Łukasz
16 lut 2011, 22:17
Łukasz Bielecki napisał(a):Mój sceptyczny umysł dopatrywałby się tu raczej dowcipu z wykorzystaniem photoshopa
Jak mówi Pismo Św. "nie zobaczę, nie uwierzę".
Łukasz
Łukaszu, nie przeinaczaj, czyż nie było "błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli" ?
A tak właściwie, co za różnica dla niegramotnych Kenijczyków?, chyba wszyscy pamiętacie ile mandatów wystawili Anglicy dla pana "Prawo Jazdy"
Jeśli zdjęcie nie jest fotomontażem, to z pewnością inicjatorem był Polak.
16 lut 2011, 23:23
Witam,
To raczej żart - fotomontaż. Tak na marginesie, to w Kenii znajdował się duży obóz dla podróżnych do i z Unii Południowoafrykańskiej (w 1947 około 900 osób). W tym obozie przebywało bardzo dużo Polaków.
Pozdrawiam
Piotr Dutkiewicz
28 lut 2011, 15:07
W sredniej szkole miałem 2 koleżanki - bliźniaczki, które przyszły na świat w Ugandzie w 1945 roku. Czyżby był to szlak, albo jego odnoga im.gen.Andersa? Inny znajomy - lotnik-nawigator, wyszedł jako cywil z armią gen. Andersa z Kołymy via Buzułyk, Kalkutę, Durban, Kapsztad do Gibraltaru i na koniec trafił do Londynu i Blackpool.
Pozdrawiam Andrzej
03 mar 2011, 22:41
Technicznie możliwe. Tylko po co ktoś zadawałby sobie tyle fatygi? Dla zwykłego żartu? Nie sądzę.
05 mar 2011, 19:27
Nagrobek ??? Raczej może ściana memoriałowa, albo ,,Ściana Płaczu''. Znależć ją można na cmentarzu ewangelicko-augsburskim w Kaliszu przy Rogatce. Foty pokazuja ,,awers'' i ,,rewers'' tej ściany :
Pozdrawiam . Andrzej
06 mar 2011, 19:53
jarrybegood napisał(a):Technicznie możliwe. Tylko po co ktoś zadawałby sobie tyle fatygi? Dla zwykłego żartu? Nie sądzę.
Ile tam fatygi, kwadrans najwyżej. Dla dobrego żartu można się nawet bardziej poświęcić, choć w tym wypadku kwestia dyskusyjna, czy to trafia w czyje poczucie humoru.
18 mar 2011, 14:34
Kolejne ciekawostki cmentarne :
- Kalisz Cm.Miejski Rogatka ciekawa tekstowo inskrypcja nagrobna Wojciecha Grzegorza Puchalskiego plk.Wojsk Polskich i obywatela Miasta :
OT - Grób gen.lotnictwa Hansa v.Jeschonnek , uczestnika zamachu na Hitlera razem z płk.Stauffenbergiem. Jeschonnek nie stawił się w Berlinie.Wolał popełnić samobójstwo w Gołdapi
I na koniec mogiła znanego aktora Leona Niemczyka na łódzkim Cm.Starym przy Ogrodowej
27 paź 2012, 15:33
Witaj Andrzeju,
zwracam się z uprzejmą prośbą jako do członka Kaliskiego Towarzystwa Opieki Nad Zabytkami mi. Cmentarza Miejskiego-Rogatki w Kaliszu jako do osoby doskonale znajacej ten jeden z najstarszych cmentarzy w Polsce , o wykonanie zdjęcia nagrobka Ks. ppłk Władysława Mroza. W wyszukiwarce nie znalazłam tego nazwiska , może dlatego , że jest to mogiła zbiorowa księży.Jeśli zmieniłam nazwę stowarzyszenia to przepraszam. Wycieczka w tym roku do Kalisza nie doszła do skutku, może w przyszłym roku się uda i sama się na ten cmentarz wybiorę. Póki co chciała bym zamieścić to zdjęcie przy biogramie księdza.
[url]Pozdrawiam[/url]
krysia
27 paź 2012, 23:40
Dane z bazy Brytyjskiej Komisji Grobów Wojennych:
http://www.cwgc.org/find-war-dead/casualty/2809422/KURWA%20DUPANie jest to więc żart, a tekst pod drugim zdjęciem wyjaśnia sprawę.
Pozdrawiam,
Adam