Ciekawe historie, ciekawe miejsca, biografie ciekawych osób związanych z Wielkopolską, historie rodzinne, artykuły o genealogii.
22 lut 2011, 20:35
Obyczajność przodków opisana w 1859 roku. Czy aby tylko ich?
Zapraszam na fragment:
O wstawaniu ze snu i ubieraniu się.
http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... 77&theaterWojtek
22 lut 2011, 21:00
A możesz to wkleić na forum albo przesłać mi na emaila, bo ja nie mam konta na tym serwerze?
Dzięki z góry
22 lut 2011, 21:13
Świetne!
Zwyczaje się zmieniają, na szczęście

Wojtku, czy mógłbyś, chociażby w odcinkach, podzielić się z nami innymi mądrościami płynącymi z tej książki?
22 lut 2011, 22:19
kufferka napisał(a):Świetne!
Zwyczaje się zmieniają, na szczęście

Czy na pewno zwyczaje się zmieniają?
Myślę, że niejednemu - jeszcze w dzisiejszych czasach - niektóre z owych porad sprzed 150 lat bardzo by się przydały na codzień...
Dla nas jednak książka jest przede wszystkim wyśmienitym źródłem informacji o panującej wówczas kulturze i obyczajowości.
22 lut 2011, 23:53
Łukasz Bielecki napisał(a):bo ja nie mam konta na tym serwerze?
To sobie zaloz.

Nic nie kosztuje!
23 lut 2011, 07:13
malgorzata napisał(a):Łukasz Bielecki napisał(a):bo ja nie mam konta na tym serwerze?
To sobie zaloz.

Nic nie kosztuje!

Może nie mam ochoty.
23 lut 2011, 14:06
Świetna lektura!
23 lut 2011, 14:15
Właśnie znalazłam coś podobnego:
Antonina Smiskowa, Przy kądzieli; pogadanki dla kobiet o ważnych sprawach.
http://www.wbc.poznan.pl/Content/49661/ ... ju_browser
24 lut 2011, 09:49
malgorzata napisał(a):Łukasz Bielecki napisał(a):bo ja nie mam konta na tym serwerze?
To sobie zaloz.

Nic nie kosztuje!

Niegrzecznie się odezwałaś Małgorzato do naszego kolegi z forum Łukasza który każdemu pomaga i to bardzo kompetentnie i społecznie tworzy "Poznan Projekt". Ja też nie mam konta na tym serwerze co Łukasz. Bardzo nieładnie Małgorzato, - bardzo nieładnie - tym bardziej że post jest akurat o dobrych obyczajach.
Izabella
24 lut 2011, 11:49
Izabello, chyba przesadzasz. Nie było tu żadnej niegrześności, tym bardziej, że były te uśmieszki.
Pozdrawiam
Chrystian
24 lut 2011, 13:21
Niezależnie od usmieszków nie było to grzeczne.Nie wszyscy mają ochotę na Facebook lub Nasza Klasę(i nie ma nic do rzeczy znikomy lub żaden koszt założenia).Ja mam konto na Facebooku,bo chciałam,a nie dlatego,że ktoś mi mówi,że mam założyć,chociaż w tym wypadku nie posądzam Małgorzaty o celową niegrzeczność.Stawiam raczej,że nie myslała,że ktoś może to tak odebrać.
24 lut 2011, 13:42
Nie róbmy z igły wideł. Mnie nie jest tak łatwo naprawdę obrazić

Po prostu chciałem dać do zrozumienia, że darmowe, czy nie, nie muszę mieć ochoty/czasu na facebook itp.
Łukasz
25 lut 2011, 12:27
Teraz to chyba już takie... "warsztaty" z obyczajności naszej współczesnej

.
Wracając jednak do tematu postu - pozycja arcyciekawa i warta przeczytania.
Chętnym prześlę lub przekażę skany w Kórniku.
25 lut 2011, 15:03
Izabella napisał(a):malgorzata napisał(a):Łukasz Bielecki napisał(a):bo ja nie mam konta na tym serwerze?
To sobie zaloz.

Nic nie kosztuje!

Niegrzecznie się odezwałaś Małgorzato do naszego kolegi z forum Łukasza który każdemu pomaga i to bardzo kompetentnie i społecznie tworzy "Poznan Projekt". Izabella
Bo ja oczywiscie dla genealogii nie zrobilam nic, i nigdy nikomu w niczym nie pomoglam, Izabello.
Lukaszu i Krystianie, dziekuje ze poczucie humoru oraz zrozumienie.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
25 lut 2011, 17:35
Małgosiu, nie bądź taka skromna.
Twoje zasługi dla genealogii są ogromne.!!!!

Twoją wspaniałą książkę kupiłam kiedy jeszcze nie było WTG ani tego Forum,
kiedy nabywałam kolejną 3 licencję na DG od Firmy PL-SOFT s.c.
I dziś wciąż do niej wracam.
Myślisz może o kolejnym wydawnictwie w tej dziedzinie?
ŻYCZĘ WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO MAŁGOSI I ŁUKASZOWI.
25 lut 2011, 21:21
Zeszłego roku kupiłem i zeskanowałem pozycję p.t. "Dawna przodków naszych obyczajność"
dzisiaj udostępniam na
http://pokazywarka.pl/s6proh/...
25 lut 2011, 21:35
Damianie. Przeglądnij wątek. Powyżej Danka zamieściła link do WBC,gdzie jest zamieszczona ta pozycja.
25 lut 2011, 22:05
Tak. Jednak w WBC jest to prezentowane w Deja vu - co może być czasem kłopotliwe.
W pokazywarce jest w zwykłych plikach formatu jpg (nie wymaga to niczego ekstra).
Ot taki kałasznikow.
25 lut 2011, 22:17
Damianie, dobrze, ze zamiesciles link do pokazywarki i nalezy Ci sie podziekowanie za Twoja prace, za sekanowanie pozycji. Dziekuje.
Pozdrowienia
25 lut 2011, 23:40
Hania napisał(a):Damianie, dobrze, ze zamiesciles link do pokazywarki i nalezy Ci sie podziekowanie za Twoja prace, za sekanowanie pozycji. Dziekuje.
Pozdrowienia
Dołączam się do podziękowań, Damianie.
Lepiej się czyta w ten sposób. Poza tym każdą pracę zmierzającą do upowszechnienia tej książki należy docenić. Może w ten sposób trafi ona pod strzechy...
25 lut 2011, 23:45
Dużo łatwiej się czyta w pokazywarce niż w WBC.

Dziękuję.
06 mar 2011, 21:55
Danusiu, to proste (jak wszystko o czym się wie)
http://pokazywarka.pl/rejestracja/pozdrawiam
08 mar 2011, 09:08
Dzień dobry,
w czasie wykładu pani Moniki Małeckiej w Kórniku, przedstawiona została ilustracja ze Sztambucha gdańskiego
Heinricha Bóma z XVIIw. przedstawiająca w czterech narożach, bardzo zajętych i zapracowanych mężczyzn; centralnie w owalu umieszczono powabną postać kobiety.
Komentarz do ilustracji - "... mężczyźni nie mogą odnaleźć piękna ani w wodzie, ani w powietrzu, ani w ziemi, ani w ogniu, bo to co najpiękniejsze jest w kobiecie..."
Wszystkim Paniom, piszącym inspirujące posty i tym które zajęte codziennymi czynnościami mogą czasami coś przeczytać, składam:
SERDECZNE ŻYCZENIA Z DNIEM DZISIEJSZYM ZWIĄZANE
Wojciech
29 sie 2012, 07:03
WBC „Kurier Poznański” nr263, 17-11-1909r., str.4: „Nieśl.dziecko najchętniej małą dziewczynkę przyjmę na wychowanie, lecz tylko z bogatego domu i tylko za stosownym wynagrodzeniem.”
Pozdrawiam. Jolanta Fontowicz
19 wrz 2012, 22:27
Dorzucę jeszcze jedną pozycję:
"Lud; jego zwyczaje, sposób życia, mowa, podania, przysłowia, obrzędy, gusła, zabawy,pieśni, muzyka i tańce"
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/publication?id=23168&from=&dirids=1&tab=1&lp=56&QI=Bardzo ciekawe opisy różnych tradycji itp. w poszczególnych miejscowościach.
08 kwi 2013, 01:03
gen napisał(a):Tak. Jednak w WBC jest to prezentowane w Deja vu - co może być czasem kłopotliwe.
W pokazywarce jest w zwykłych plikach formatu jpg (nie wymaga to niczego ekstra).
Ot taki kałasznikow.
Pani Malgosiu wspomniala cos o piejscowosci Pary czy moze to Pary w lubelskim
pk017@wp.pl