Ciekawe historie, ciekawe miejsca, biografie ciekawych osób związanych z Wielkopolską, historie rodzinne, artykuły o genealogii.
27 lut 2013, 23:29
Dopiero dzisiaj odnalazłam historie dot. epidemii cholery i cmentarzy. Moi przodkowie ze strony ojca mieszkali w okolicach Buku / wieś Łągwy, Wojnowo/. Rodzina mojego pra, pra, pra i chyba jeszcze pra Wolny Franciszek z żoną Teresa z d. Szejstek, synem Wojciechem i jeszcze kilkoma małymi dziećmi Wojciecha w latach 1852 r umiera na cholerę. Analizując metryki zgonu z parafii w Buku jest tyle zgonów w tym roku, tak często małych dzieci, młodych kobiet - serce ściska z bólu. Straszne to były czasy, nawet pomijając epidemie - smiertelność była ogromna głównie wśród małych dzieci i młodych kobiet - prawdopodobnie przy lub krótko po porodzie.
Dzisiaj po latach odgrzebujemy ich losy i czujemy do nich wielki szacunek, że przetrwali, że walczyli, że dali nam swój początek.
Czy słyszał ktoś o migracji całych rodzin spod Buku w okolice Inowrocława, Pakosci i Łabiszyna w końcówce XIX w, może w pierwszych latach XXw.
Dorota
Poszukuję osób o nazwisku Wolny z okolic Buku, Łągwy, Wojnowa
28 lut 2013, 06:17
Te miejscowości to Łagwy i Wojnowice.
28 lut 2013, 20:44
Witam Cię Doroto!
Te lata to faktycznie w całym dekanacie bukowskim niosły za sobą śmierć w każdym wieku.
Co do Wolnych,którzy imigrowali nic mi nie wiadomo,ale w swojej genealogii ze stromy mamy mam coś dla Ciebie.
W roku 1877 w Buku ślubuje Stefan Adamek s.Marcina i Reginy Zieleśkieicz z Julianną Janedą zd.WOLNA urodzona 4.01.1847 roku w Rudnikach pow.Buk ,a zamieszkała w Łagwach.Córka nieżyjącego Wojciecha Wolnego zam. w Rudnikach.Jestem w posiadaniu aktu małżeństwa jeśli zechcesz chętnie prześlę.
Pozdrawiam:
Krzysztof.
28 lut 2013, 22:29
Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie i odpowiedź. Wg moich danych niestety nie jest to osoba z mojej rodziny. Szkoda bo miałabym następny watek.
Weszłam na Pana link i mam prośbę o pomoc w moich poszukiwaniach. Gdzie mogłabym znaleźć bliższe informacje dot. moich przodków, którzy przez przynajmniej dwieście lat żyli na terenie Łagwy, Wojnowice. Większość należala do parafii w Buku. Strony Poznań-Projekt i Basia znam a najstarszy mój poznany przodek o nazwisku Wolny to Wojciech urodzony w 1742r w Wojnowice, mieszkał ze swoją żoną Reginą w Łągwy.
Pozdrawiam Dorota
01 mar 2013, 08:52
Pani Doroto !
Pytanie o źródło informacji na temat Pani przodków, żyjących we wsiach należących do parafii w Buku, ma jedną odpowiedź. Żródłem tym są bukowskie księgi matrykalne przechowywane i udostępniane przez AAP. Wiek XVIII został zindeksowany, a indeksy opublikowane w BASIA. Po szczegóły dotyczące poszczególnych zapisów należy udać się do AAP.
A propos nazwiska Wolny. Należy zwrócić uwagę, że tego typu "nazwiska" wśród mieszkańców wsi (w XVIII wieku raczej nazwy osobowe), były często określeniami statusu społecznego. Podobnie jak np. "Luźny". Niekoniecznie przechodziły na potomków, tak jak obecne nazwiska. O ile pamiętam określenie "Wolny", jako nazwa osobowa mieszkańca wsi Szewce koło Buku (Jakuba), pojawia się w księdze zmarłych już w 1699 roku (dokładnie 13 czerwca).