Ciekawe historie, ciekawe miejsca, biografie ciekawych osób związanych z Wielkopolską, historie rodzinne, artykuły o genealogii.
Odpowiedz

Stary cmentarz w Kobylnikach k/Poznania

03 cze 2013, 06:18

Witam,

Wczoraj będąc na wycieczce rowerowej w okolicach Kobylnik na trasie Tarnowo Podgórne - Kobylniki przy ul. Wiśniowej /w szczerym polu/ natknąłem się na skupisko starych drzew do złudzenia przypominających miejsce po cmentarzu. I nie rozczarowałem się. W tym opuszczonym przez ludzi i Boga miejscu był kiedyś cmentarz o czym informuje skromna tablica. Na miejscu odnalazłem tylko jeden zachowany nagrobek z napisami w języku niemieckim, jednak trudny do odczytania. Może ktoś z Forumowiczów przybliżyłby historię tego miejsca. Chętnie się z nią zapoznam aby wrócić tam ponownie.

Pozdrawiam
Paweł

Re: Stary cmentarz w Kobylnikach k/Poznania

04 cze 2013, 21:08

Swego czasu również natknąłem się na owy cmentarz. Pracowałem przy remoncie drogi na odcinku Pamiątkowo - Przeźmierowo i po pracy wybrałem się na wycieczkę. Miejsce faktycznie całkowicie zapomniane przez wszystkich....

Re: Stary cmentarz w Kobylnikach k/Poznania

05 cze 2013, 06:49

Szukałem go na mapach z lat 40tych XXw i nie znalazłem. Wnioskuję z tego że już wówczas nie dokonywano na nim pochówków. Może to choleryk?
Odpowiedz