02 sie 2008, 19:07
02 sie 2008, 21:10
03 sie 2008, 21:07
29 lip 2010, 23:17
03 sie 2010, 09:53
Wojenna misja Barona
2 sierpnia, 2010 - 13:45 — wojtys@rc.fm
Prusacy we wsi, ksiądz uwięziony na kościelnej wieży, potyczka z kozackim oddziałem. Kilkaset osób oglądało w Chełmcach rekonstrukcję pierwszej wojennej misji Manfreda von Richthofena, czyli Czerwonego Barona. Wydarzenie tym większe, że miejsce tej misji odkrył zaledwie kilka miesięcy temu Maciej Kowalczyk, autor książki o niemieckim asie lotnictwa.
„Zrobiło to na mnie niesamowite wrażenie, szczególnie, że do tej pory nikt nie wiedział o tym wydarzeniu"- powiedział Radiu Centrum sekretarz gminy Opatówek Krzysztof Dziedzic:
„Niesamowita pasja Macieja Kowalczyka sprawiła, że Chełmce odżywają tamtymi latami. Wracamy do historii, do przeszłości. I tak jak preludium Czerwonego Barona było tutaj, to mam nadzieję, że jest to też preludium do dalszej współpracy z ostrowskimi rekonstruktorami.„
Grupa rekonstrukcyjna przygotowywała się do inscenizacji od wielu tygodni. Jednocześnie rekonstruktorzy kręcili też sceny do filmu o Ostrowie z czasów I i II wojny.
„Mam nadzieję, że wszystkim się podobało tak jak mnie, i zastanawiam się, czy nie przyłączyć się na stałe do grupy"- powiedział Radiu Centrum Jarosław Pustkowski z Towarzystwa Genealogicznego, który w Chełmcach debiutował jako rekonstruktor:
„Jest to dla nas ogromna frajda. Czasem się mówi, że to zabawy dużych chłopców i pewnie coś w tym jest. Frajda dla oglądających, bo to zetknięcie z historią na żywo. To nie jest sucha wiedza książkowa czy nawet eksponaty w muzeum. To jest coś namacalnego. Z drugiej strony odpowiedzialność za to, by to inscenizacja była wierna historii. Ale też bezpieczeństwo widzów, bo używamy przecież środków pirotechnicznych