Ciekawe historie, ciekawe miejsca, biografie ciekawych osób związanych z Wielkopolską, historie rodzinne, artykuły o genealogii.
Odpowiedz

UFO ukradło metryki parafii Wylatowo

17 lis 2008, 20:05

Teraz już wszystko wiadomo. UFO ukradło metryki parafii Wylatowo i są na to dowody ;-).
Pozdrawiam

Re: UFO ukradło metryki parafii Wylatowo

17 lis 2008, 21:19

Nie martw się, słyszałem, że UFO porywa, ale wypuszcza w innym miejscu. Jedyny problem, że później takie księgi nic nie pamiętają...

17 lis 2008, 21:45

Biedne księgi... oby tylko nie zostały z nich niezapisane karty...
:wink:

17 lis 2008, 22:36

Ważna wiadomość dnia!!!!!
Odkryto znaczenie piktogramów. UFO-ludki przepisują księgi metrykalne literka po literce.

Ogłoszenie
Pilnie poszukiwani są wolontariusze do wykonania mikrofilmów z piktogramów. Akcję zaczynamy po pierwszym wykłoszeniu zbóż. Jesienią uruchomimy czytelnię z czytnikiem i w ten sposób uzupełnimy indeksy w Projekcie Poznań.

19 lis 2008, 09:59

Mietku, już mnie wystraszyłeś, że faktycznie UFO porwało ksiegi z Wylatowa. Nie można by tak przeskoczyć jednej pory roku, np: zebrać oziminę i już zacząć indeksować interesujące mnie księgi? Pozdrawiam. Ina

19 lis 2008, 22:09

Dobra w UFO-landi zamówimy zimowe odmiany zbóż w kolorze czarnym. Będzie dobry kontrast na śniegu, wyjdą ładne foty. Pozdrawiam

25 lis 2008, 12:09

Witam.
Na czym stanęło z tymi księgami z Wylatowa?
W Poznań Project jest napisane, że księgi zaginęły. Czy to są te: AA Gniezno - Zespół A28, Archiwum parafii Wylatowo?
Pozdrawiam. Ina

25 lis 2008, 14:14

Jak już rozmawiacie o Wylatowie, to aż dreszcz mnie bierze na wspomnienie mojej rozmowy z tamtejszym proboszczem.
Powiedział on, że bardzo chciałby, żeby ten drewniany kościół się wreszcie spalił, bo miałby wówczas pieniądze nie na remonty zabytku, ale postawiłby kościół murowany, dom parafialny, garaż....

25 lis 2008, 14:24

No to może przestawić ten zabytek w zoże, wyląduje ufo na nim i po sprawie.

25 lis 2008, 21:51

Miałem okazje kilka lat temu pójść obejrzeć te kręgi w zbożu. Pod Gnieznem pokazały się również.
Niesamowite jest to że utworzony został idealny krąg ( z góry widziałem) równiuteńko położonego zboża. Średnica ponad 20 m, czyli nie takie małe.Wokół nienaruszone zboże ( poza ścieżka ,która dochodzili ludzie). I to wszystko. Żadnych odczuć , promieniowań . Nawet pies ,którego wziąłem ze sobą nic nie wyczuwał.Żadnego zaniepokojenia nie wykazywał. Do dziś nie wiem jak takie coś można zrobić. :?
Wojtek

25 lis 2008, 22:58

Ja myślę, że księgi parafialne odnajdą się. Kilka lat temu przejeżdżałem przez Wylatowo. Wieś dobrze oznakowana, zorganizowane miejsca dla łowców sensacji. Pozdrawiam

26 lis 2008, 13:31

Witam - Sebastian to mnie az dreszcze przechodza jak czytam co napisales o proboszczu, ktory czeka poniekad aby sie kosciol spalil i on mogl postawic kosciol murowany itd.
Cos niesamowitego ! Przerazajace podejscie do tematu zabytkowego kosciola, az sie wierzyc nie chce, ze w dzisiejszych czasach istnieje taka CIEMNOTA i to w osobie ksiedza proboszcza, ktory powinien swiecic przykladem dla calej okolicy i krzewic poszanowanie dla zabytkow i naszej kultury. W glowie sie nie miesci.
Pozdrawiam, Hania

26 lis 2008, 14:02

To jest nich.
Proboszcz z Wylatowa, to tylko chce aby kościół się spalił, ale mimo to remontuje przybytek za ciężkie pieniądze. Ubolewa przy tym, że kościół nie jest w województwie wielkopolskim, bo tu załatwiono dotacje unijne na drewniane kościoły.
Za to znam wielu takich proboszczów, co niszczą zabytki, paramenty, wyposażenia, meble, księgi...
I co, przechodzi to bez echa. No bo....

27 lis 2008, 00:21

Sebastian - to co piszesz to jest przerazajace i tragicznie smutne. Piszesz, ze wiesz o aktach wandalizmu a raczej wystepkow kryminalnych, /ja to tak nazywam/ wielu ksiezy.
No bo jak nazwac niszczenie ksiag koscielnych, mebli itd. ? to jest kryminal !
Na twoim miejscu powiadomilabym o takich wydarzeniach Kurie. Kuria ma wydzial od spraw ochrony zabytkow. Nie mozna sie bac. Ja wiem, ze mnie sie dobrze z daleka pisze ale powinienes cos zrobic. Trzeba reagowac na takie sprawy, zwlaszcza, ze to nie jest wlasnosc ksiedza ale nasza wspolna i naszych dzieci, i wnukow, i przyszlych pokolen.
Czego wojny i Niemcy nie zniszczyli to osoba, ktora nazywa sie proboszczem, czy ksiedzem zniszczy a potem powie, ze Komuna zniszczyla albo Niemcy.
Nie pisze tutaj o ogole ksiezy bo wierze, ze jest tych uczciwych, dobrych, zaangazowanych moze 40%. Moze.
We mnie sie gotuje doslownie i zadaje sobie pytanie ? Jak mozna ???!!! Widac, ze mozna.
Pozdrawiam, Hania

27 lis 2008, 11:21

Widzę Haniu, że nie znasz realiów.
Powiadomić kurię? To co piszesz to myśl idealna.
Jak się wie kto zniszczył zabytki i jakie ma wpływy wśród hierarchii to myślisz, że kuria zadziała?
Jedynym wyjściem, jakie jest możliwe to uświadamianie duchowieństwa o dziedzictwie kulturowym, które przecież w ogromnej większości historii Polski właśnie ten stan - o ironio był jego twórcą.
Na szczęście, są też i tacy duchowni co doskonale rozumieją sprawę dziedzictwa kulturowego.

29 lis 2008, 21:13

http://pl.youtube.com
napisz Wylatowo
http://pl.youtube.com/results?search_qu ... arch_type=
jest kilka filmów ze Strefy11 TVN o Wylatowie
Do oglądania i pobierania potrzebny jest RealPlayer 11 lub podobny z internetu

http://pl.youtube.com/results?search_qu ... arch_type=

03 sie 2010, 18:03

Dobra wiadomość! Trwa właśnie remont kościoła w Wylatowie.

03 sie 2010, 18:45

Może przy okazji znajdą się jakieś zagubione księgi i mogłabym poznać datę ślubu prapradziadków oraz mieć możliwość rozpoczęcia poszukiwań rodziny prapradziadka.
Czy będzie może również odnawiana figura Najświętszej Marii Panny Niepokalanie Poczętej na cmentarzu parafialnym ufundowana przez wylatowskiego proboszcza - Zajęckiego?
Ina

05 sie 2010, 19:37

Na razie są to prace ratujące kościół przed osiadaniem prezbiterium i bodajże renowacja ołtarza głównego.

30 wrz 2010, 21:42

Witam!
mam pytanie do osob szukajacych przodków w Wylatowie-czy coś wiadomo na temat ksiąg metrykalnych lub czy ktos posiada indeks osób pochowanych na cmentarzu w Wylatowie. Poszukuje zmarłych z Targownicy i Wylatowa o nazwisku Nowakowski(a),Kazmierczak,Kazmierowska(i)
PS:
może przy okazji remontu kościola znajdą się księgi :lol:

pozdrawiam

03 paź 2010, 21:49

Mietek napisał(a):Ja myślę, że księgi parafialne odnajdą się. Kilka lat temu przejeżdżałem przez Wylatowo. Wieś dobrze oznakowana, zorganizowane miejsca dla łowców sensacji. Pozdrawiam

Witam Mietek,

gdzie szukać Krüger?

Nazwa znajduje się w lesie Święta Rodzina Book, powiat Königsberg (dzisiaj Kaliningrad)

http://www.plew.info/ofb_heiligenwalde.htm (indeks nazw)

Pozdrowienia Bodo
Odpowiedz