Odnoszę wrażenie, że strona jest dość "uboga" w informację dotyczące projektu. Nie ma wzmianki jakie warunki musi spełniać pochówek, aby znaleźć się w bazie. Po kliknieciu w osobę ukazuje się np. na dole strony w PDF " karta ewidencyjna grobu Powstańca Wielkopolskiego Maksymiliana Karola Koschela w Zaniemyślu" Myślę, że przydałaby się informacja, gdzie takie groby zgłaszać, kto zakłada karty ewidencyjne, w ogóle jak ta cała procedura przebiega, czy można zgłaszać takie mogiły ... itd? Samym urzędnikom będzie bardzo trudno opanować ten temat.
W wyszukiwarce wybrałam powiat średzki i okres Powstania Wielkopolskiego - zamurowało mnie, kilka grobów, a średzki cmentarz usłany jest powstańczymi mogiłami - oznakowanymi krzyżem powstańczym.
Jeśli oprzeć się tylko na opracowaniach książkowych, można popełnić błędy.
Powstaniec Wielkopolski Orcholski Czesław Bernard ur. 14.07.1896 we Wrześni, syn Michała i Pelagii z d. Kotecka został uznany za poległego w Powstaniu Wielkopolskim, jest sporządzony akt zgonu w USC Poznań Stare Miasto 1078 1919/I, wykazany w książce P. Jastrzębia - należałoby go uznać za poległego gdyby .... nie skreślenia w księdze zgonów parafii Giecz, których szczegółowa analiza doprowadziła do rozwiązania zagadki pomyłek (czyt. skreśleń). Otóż, Czesław Orcholski walczący w I Kompanii Czerniejewskiej po powstaniu założył rodzinę, miał potomków, dokładniej - jego wnuk mieszka w Środzie Wlkp. Poszliśmy śladem aktu urodzenia, dotarliśmy do aktu małżeństwa a następnie do aktu zgonu, odszukaliśmy grób na cm. Junikowskim w Poznaniu, w Środzie spoczywa jego żona i córka ...itd.
Jeśli baza będzie tworzona tylko w oparciu o akty zgonów, mogą powstać nieściałości. Aby nie być gołosłownym: Akt urodzenia: USC Września 223/1896 Akt małżeństwa znajduje się w USC Środa Wlkp. Akt zgonu: USC Poznań Stare Miasto 988/1956 Na powstanie poszedł z Giecza (tam wówczas zamieszkiwała rodzina), dlatego nas szczególnie interesuje. Lista Strat Powstania Wielkopolskiego II wydanie str. 314, poz.1459 w przypisie 1452 podano nazwisko rodowe matki Kotecka, fryzjer i Nr aktu zgonu 1078 1919/I Pewnie umierając w roku 1956 nie był świadomy, że został już raz pochowany w 1919 r.
_________________ Pozdrawiam Danka
Nie umiera ten, kto trwa w pamięci żywych. ks. Jan Twardowski
|