JÓZEF CIEŚLAK napisał(a):
Witam Panie Henryku.
Przeczytałem i osłupiałem. Osoba, która wskazywała mi pierwsze kroki na gruncie poszukiwań swoich przodków i internetowego abecadła czuje się traktowany podmiotowo -nie rozumiem. ...
Józefie, nikt na forum nie prowadzi biura usługowego, wszyscy pomagają sobie wzajemnie tylko z grzeczności oczywiście o ile znają temat.
Heniu w tym temacie nie siedzi, ale czuł się zobowiązany do względnej pomocy, ponieważ nie rozumiałeś indeksów, które sporządził.
A że rzadko używasz magicznego słowa (podpowiem o co chodzi - DZIĘKUJĘ),to poczuł się jak maszyna do wyszukiwania dla Ciebie aktów.
Co do ustosunkowania się do Pańskich odpowiedzi; pierwsza część dotycząca nazwisk /Tomaszewska - Furmaniak / fachowo potwierdziła moje przypuszczenia. Natomiast rok urodzenia Wawrzyńca Trawińskiego 1819 jest w/g mnie wątpliwy,sprawdziłem Żerków
/ trwa indeksacja/ Brzostków i Wilkowyja i nie znalazłem zbliżonego nazwiska.
Brawo, nauczyłeś się już szukać informacji w dostępnych bazach.
Co do grzeczności- za grzeczność z mojej strony uważam fakt przemilczenia, kiedy podał mi Pan,że w rodzinie Józefa Gruszki w latach 1885-1892 urodziła się 6 dzieci, a w rzeczywistości tych dzieci było 8.
Józefie, Heniu poświęcił dla Ciebie swój wolny czas, który mógł spędziś nad Wartą czy na spacerze z psem, a Ty masz do niego pretensje że nie znalazł dwójki dzieci ???
Jako wnuk 17 letniego Powstańca Wielkopolskiego,19 latka który maszerował z Wielkopolski pod Kijów i uczestnika bitwy nad Bzurą w 1939 r. liczyłem i liczę na Pana fachowość i cenne wskazówki.
I jeszcze jedno; 2 tys. osób które przeglądało naszą korespondencję też o czymś świadczy.
Pozdrawiam
Józef Cieślak
Jako wnuczka Polaka, który w wieku 31 oddał swe życie w I wojnie światowej .... itd.
Józefie !!!
Pośród użytkowników forum i genealogów - amatorów ( takimi przecież jesteśmy) 3/4 (słownie trzy czwarte) ma przodków, którzy w różny sposób zasłużyli się dla naszej Ojczyzny.
Osobiście nie odważyłabym się wykorzystywać ich zasług dla łatwiejszego pozyskiwania informacji o nich samych - gdzie ich "Cześć", mój honor i satysfakcja z poszukiwań?
Odsłon temat ma wiele, ponieważ nie zamieściłeś w nim informacji, kogo poszukujesz. Tym sposobem zagląda wiele osób, ale jeśli czytają, że od Henia "żądasz", to każdy obawia się, aby nie wpaść w te "sidła".
Jeśli mogę coś podpowiedzieć to:
- na forum piszę prawie 10 lat, jeśli coś potrzebuję - zawsze proszę,
- nawet w najtrudniejszych sprawach, które wydawały się nie do rozwiązania otrzymywałam pomoc,
- zawsze za pomoc dziękowałam i nadal dziękuję,
- pomagam jeśli posiadam w danym temacie wiedzę.
Też mam przodków w Żerkowie i jego okolicach, różne materiały dot. regionu, ale ? - boję się włączyć w temat, aby nie spotkać się z takimi żądaniami jakie masz w stosunku do Henia. Mogłabym im nie sprostać.
Tabletem zapewne posługujesz się już sprawniej, surfujesz po wyszukiwarkach itd.
zatem życzę Tobie, abyś wyszukał jak najwięcej przodków.
Ja czasem proszę o pomoc samych poszukiwanych, jak "poszemram" na nich że siedzą u Pana Boga na zapiecku ... to zaraz się ujawniają.
Życzę wielu odkryć genealogicznych i pozdrawiam
Danka