Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 18 lis 2024, 18:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 08 lis 2013, 20:05 

Witam!

Poszukuję informacji na temat miejscowości Ostrowo, powiat Śrem. Interesują mnie szczególnie informacje dotyczące wsi w okresie II wojny światowej, tzn. kto był właścicielem/zarządcą miejscowości, kto tam mieszkał, pracował itp. Jest to dla mnie szczególnie ważne, ponieważ tam w 1941 roku urodził się mój dziadek, jednak niewiele wiem o samej miejscowości. Będę bardzo wdzięczny za każdą wiadomość!

PostNapisane: 19 lis 2013, 22:15 

Wojtku, pozwalam sobie tutaj napisać mimo, że nie o Ostrowie. Widzę, ze poszukujesz Koperskich, od dawna szukam Eleonory Koperskiej, ur.ok 1838 r, zmarłej przed 1874 r. Brała ślub w Dalewie, jednak mam powody przypuszczać, że stamtąd nie pochodziła. W tym samym czasie w Dalewie był proboszczem Franciszek Koperski, on także jest w centrum moich zainteresowań. Jeśli masz jakieś osoby o tym nazwisku napisz, może uda się ich precyzyjniej zlokalizować.
Pozdrawiam, Grażyna

PostNapisane: 28 sie 2016, 21:32 

koszuciak napisał(a):
Witam!

Poszukuję informacji na temat miejscowości Ostrowo, powiat Śrem. Interesują mnie szczególnie informacje dotyczące wsi w okresie II wojny światowej, tzn. kto był właścicielem/zarządcą miejscowości, kto tam mieszkał, pracował itp. Jest to dla mnie szczególnie ważne, ponieważ tam w 1941 roku urodził się mój dziadek, jednak niewiele wiem o samej miejscowości. Będę bardzo wdzięczny za każdą wiadomość!

Jeśli to jeszcze aktualne to mogę polecić odwiedzenie miejscowości. W tym roku znalazłam tam p.Rajewskiego, w wieku ok. 80lat, który chętnie opowiada, co się tam działo wiele lat temu. Opowiadał mi dużo o pracy w majątku u Niemca, o życiu w czworaku. Pojawiło się nazwisko Walczak, jako właściciela majątku (nie pamiętam, czy przed, czy po Niemcu), podawał też nazwisko niemieckie, ale nie pamiętam.
Moja rodzina stamtąd pochodzi, więc odwiedziłam Ostrowo w tym roku.

PostNapisane: 01 wrz 2016, 18:56 

Sprawa oczywiście jak najbardziej aktualna!
Bardzo dziękuję za cenną wskazówkę i wkrótce postaram się wybrać do Ostrowa "zaczerpnąć języka".

Strefa czasowa: UTC + 1