Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 18 lis 2024, 16:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 gru 2016, 22:37 

Poszukuję Józefy z domu Maślińskiej urodzonej około1821 r. I ślub 1842 Czerlejno mąż Bartłomiej Popiołek alias Popiół
II ślub 1859 Czerlejno mąż Józef Kajdasz. Józefa Maślińska żyła jeszcze w 1886 roku. Ich córka Magdalena Kajdasz ur.1864 Węgierskie to moja prababcia.
Józef Kajdasz też mi się gdzieś "ukrył" :( i od bardzo dawna nie mogę go odszukać. Wiem tylko, że zmarł w 1873 Węgierskie przeżywszy około 57 lat; jego ojcem był prawdopodobnie Kazimierz.

Proszę o pomoc-może ktoś z Was natknął się na metryki.

PostNapisane: 14 gru 2016, 10:33 

Gdybyś wyraźniej sformułowała swoją prośbę, to byłoby wiadomo czego szukać. Aktu urodzenia Józefy? Aktu zgonu? Miejsca pochówku?
To samo dotyczy Józefa :-)

PostNapisane: 14 gru 2016, 14:24 

Szukam

Józef Kajdasz akt urodzenia (między 1812-1825) i akt ślubu z I żoną Marianną Kozak (przed 1848) ewentualnie dzieci tej pary, bo mam tylko syna Walentego ur.1848 -w roku 1859 Marianna zmarła (Jej metryki mam).
II ślub Józefa w 1859( akt mam )z Maślińską Józefą.
Józefa Maślińska akt urodzenia między 1818-1823 i akt zgonu-Józefa żyła jeszcze w 10.1886 , co wynika z innych akt jej córek.

obszar Czerlejno, Węgierskie, Kostrzyn, Wydzierzewice, Nagradowice i....?

PostNapisane: 21 gru 2016, 00:14 

Bożeno, poszukaj w aktach parafii Targowa Górka i Opatówko. Mam tam przodków (Łabędzcy, Szwed, Miśkiewicz itd.) - podczas poszukiwań natrafiałem na nazwisko Maśliński. Możliwe, że stamtąd Twoi Maślińscy zawędrowali w okolice Czerlejna. Takie "przeprowadzki" w obrębie urzędu dominialnego były często w XIX w. również w mojej rodzinie. Sam majątek Opatówko, jak i okoliczne wsie należały do urzędu dominialnego w Czerlejnie, z tych okolic moi przodkowie wywędrowali m.in. do Kleszczewa i Czerlejna, które były położone na tożsamym obszarze dominialnym.

Aktualizacja: moja 5xprababcia Agnieszka Szwedowa nazywała się z domu Maślińska. Urodziła się w drugiej połowie XVIII w., mieszkała w Targowej Górce.

Łabędzcy (Opatówko, Września, Kleszczewo, Kostrzyn), Wilkowscy (Kostrzyn, Poznań), Klimas (Iwno, Wiktorowo, Chorzałki), Wesołek (Krerowo, Mączniki, Czerlejno), Stacheccy (Kostrzyn, Pobiedziska), Nijaki, Dopiera, Dokowicz,Banach (powiat Grodzisk, Wolsztyn)

Strefa czasowa: UTC + 1