Poszukuję informacji o moich przodkach, rodzicach mojej praprapraprababki Kornelii Ligockiej zd. Bukowieckiej.
Byli nimi Mikołaj Bukowiecki (posesor probostwa grodziskiego, propinator dóbr grodziskich, posesor majątku propinacyjnego) i Helena z Józefowiczów. Ich ślub miał miejsce w 1816r. w parafii Wilkowo Polskie w Wielkopolsce.
Po raz kolejny na ich ślad natrafiłam dopiero ok. 1826r. w Grodzisku Wielkopolskim - kilkukrotnie pojawili się tu w roli chrzestnych.
W Grodzisku urodziło się również kilkoro dzieci:
* Teofila Magdalena (ur.18.07.1827r. - zm.?)
* Rajmund (ur. 19.08.1829r. - zm.?)
* Kornelia (ur. 16.09.1831r. - zm. przed 1868) - żona Wojciecha Ligockiego
* Jan Władysław (ur. 16.06.1834r. - zm. 19.07.1834r.)
* Ludwik Stanisław (ur. 20.04.1837r. - zm.?) - jest to najprawdopodobniej Ludwik - restaurator, który w 1867r. w poznańskiej parafii św. Marcina poślubił Helenę Biskupską, późniejszą żonę dziedzica majątku Podgaje koło Strzelna, Stanisława Niedrowskiego.
Po tym czasie wszelkie ślady Bukowieckich w grodziskiej parafii się urywają.
Oprócz wyżej wymienionych dzieci, para ta miała jeszcze co najmniej czworo innych dzieci:
* Nepomucenę (ur.ok. 1820r. - zm. przed 1897r.), żonę Ignacego Dobielińskiego, posesora majątku Pawłówko koło Buku,
* Albertynę (ur. ok.1824r. - zm. 4.08.1882r. w Poznaniu) - żonę restauratora Wojciecha Racinowskiego (ślub w Służewie koło Torunia)
* Mikołaja (ur. ok 1822r. - zm. 16.10.1834r. w Grodzisku Wlkp.)
* Józefę (ur. ok. 1819r. - zm. 26.07.1828r.w Grodzisku Wlp.)
Ich córką była również prawdopodobnie Wiktoria Bukowiecka, która w 1842r. w Czaczu poślubiła kucharza Klemensa Kamieńskiego.
Przejrzałam kilka roczników akt z Czacza, jednak rodzina Bukowieckich, poza ową Wiktorią, która występuje w roli chrzestnej i jest określona jako "virgo urviens (?) in aula", tam się nie pojawia.
Szukam również informacji o rodzinie Heleny z Józefowiczów Bukowieckiej. Z metryk, które przeglądałam, ale również biorąc pod uwagę zawiłość rodzinnych koligacji, udało mi się ustalić, że do jej rodziny należeli (prawdopodobnie byli to jej bracia):
* Stanisław Józefowicz (kucharz, piwowar), żonaty z Franciszką Hintze (Hintz, Hinc), córką borowego w dobrach starogostyńskich.
Ich pierwsze dziecko, Franciszka, przychodzi na świat w Grodzisku Wielkopolskim. Jej chrzestnymi są: Mikołaj Bukowiecki i Nepomucena Pilatowska zd. Hintze.
Kolejne dzieci przychodziły na świat już w Głogówku (par. Gostyń), ostatnie zaś z tych mi znanych to Filipina Felicjanna, ur. 1843r. w par. Dolsk. Po niej ślad się urywa.
* Józef/ Ksawery Józefowicz (kucharz), żonaty z Julianną Dobielińską (najprawdopodobniej starszą siostrą Ignacego, a na pewno kimś z jego bliskiej rodziny).
Mieszkali w Wysoczce (par. Buk), gdzie w latach 1836 - 1845 przyszło na świat czworo dzieci: Anna, Marianna, Nepomucena, Roman.
* trzecim bratem mógł być Franciszek, żonaty z Józefą (prawdopodobnie Unisławską)
Do rodzin spokrewnionych należą na pewno Pilatowscy/ Pielatowscy, z resztą dosyć dobrze opisani w wielu źródłach (m.in. tu:
http://familytreemaker.genealogy.com/us ... -0161.html)
Z tego, co udało mi się zauważyć, w późniejszych latach wielu członków tej rodziny zawierało związki w obrębie poznańskiej parafii Św. Marcina.
Za wszelką, choćby najmniejszą informację na temat wyżej wymienionych osób będę ogromnie wdzięczna. Szczególnie zależy mi na miejscu narodzin pierwszych dzieci moich przodków oraz na ustaleniu miejsca ich zamieszkania po 1837r.
Serdecznie pozdrawiam,
Asia