Witam serdecznie!
Poszukuję wszelkich śladów, krewnych, pozostałości po rodzinie Lewandowskich zamieszkujących w Brdowie na początku XIX wieku (pierwszy znany mi wpis w księgach stanu cywilnego pochodzi z 1812r).
Oto jakie informacje posiadam na podstawie przejrzenia ASC w Brdowie (być może coś przeoczyłem):
74/1812 - ur. Franciszki Lewandowskiej, córki Karola (38 lat, majster kunsztu zegarmistrzów - nota bene, czy ktoś wie gdzie szukać jakichś dokumentów z tym związanych?), oraz Katarzyny z Pawłowskich (30 lat); urodzona w Brdowie "w domu Jana Pieczątkiewicza pod nr 78"
9/1813 - ur. Teodozji Florentyny Lewandowskiej, córki Karola (39 lat), oraz Katarzyny z Pawłowskich (31 lat); urodzona w Brdowie "w domu Pieczątkiewicza pod nr 78"
27/1816 - ur. Katarzyny Lewandowskiej, córki Karola (30 lat, zegarmistrz), oraz Katarzyny z Pawłowskich (23 lata); urodzona w Brdowie "w domu iego pod nr 17"
89/1818 - ur. Konstancji Apolonii Lewandowskiej, córki Karola (44 lata, zegarmistrz), oraz Katarzyny z Pawłowskich (36 lat); urodzona w Brdowie "w domu iego pod nr 27"
31/1819 - zgon Apolonii Lewandowskiej, córki Karola i Katarzyny z Pawłowskich, rok 1; zmarła w Brdowie w domu rodziców pod nr 28
Brak jest w brdowskich księgach aktu małżeństwa moich przodków - przynajmniej wynika tak z zasobów Geneteki.
Ponadto mam dowód znania mojej prababci, Józefy Lewandowskiej, wystawiony w 1837r w Poddębicach wg którego moja prababcia miała się urodzić w 1815r w Brdowie i jest córką Karola i Katarzyny Lewandowskich.
Natomiast z aktu zapowiedzi wystawionego w Niemysłowie w 1837r dowiedziałem się, że jest córką "Józefa i Katarzyny z Pawłowskich małżonków Lewandowskich, gospodarzy z Poddębic" - dodam, że w Poddębickich księgach nie odnalazłem dokumentów dotyczących zejścia moich przodków (przynajmniej póki co).
Dodam, że w 1837r w Poddębicach doszło do małżeństwa Józefy Lewandowskiej i Jana Turlakiewicza. Z aktu małżeństwa ich córki wiem, że obydwoje zmarli po 1861r, najprawdopodobniej w obrębie niemysłowskiej parafii.
Z góry dziękuję za pomoc!