Eryk Jan napisał(a):
Asiu,
bardzo Ci dziękuję za zainteresowanie moimi przodkami. Swoją drogą, bardzo ciekawią mnie dzieje rodu Raczyńskich (o dziwo, ich genealogia nadal ma luki) - wspomniana przez Ciebie Teresa z Moszczeńskich (która urodziła się właśnie w Ćmachowie) jest moją krewną - była córką Stefana Dominika Moszczeńskiego i Justyny z Raczyńskich, a jej córka Michalina wyszła za generała Filipa Nereusza Raczyńskiego, którego była stryjeczną bratanicą.
Nie ma za co dziękować, w zasadzie nic chyba nowego nie wniosłam do Twoich poszukiwań.
Ale szlachta wielkopolska zawsze mnie bardzo interesowała i kiedyś na jej temat czytałam wszystko, co wpadło mi w ręce. Teraz to już i czasu brak, a poza tym tyle pozycji ukazuje się, że trudno na bieżąco wszystko śledzić.
A tak w ogóle, to lubię takie zagadki, bardzo mnie wciągają
Historia Filipa Nereusza i jego żony Michaliny jest znana. Zresztą Michalina uznawana przez potomnych za piekną, uwielbiała miasto ze wszystkimi jego rozrywkami i od swego surowego lubiącego wieś męża po prostu uciekała. Żyła krótko, intensywnie, młodo zmarła, ale zdążyła jeszcze dać Filipowi synów. A dla podtrzymania rodu najważniejsze
Eryk Jan napisał(a):
Nie wiedziałem, że Ćmachowo sprzedał Kazimierz Raczyński (który był pewnie krewnym Trąmpczyńskich i Moszczeńskich). Znam część przodków Teresy z Moszczeńskich Raczyńskiej, ale nie ma wśród nich Trąmpczyńskich.
O Ćmachowie wyczytałam w Tekach Dworzaczka.
Co do przodków Teresy - jesteś pewien, że nie ma wśród nich Trąmpczynskich?
Teresa była córką Justyny Raczyńskiej i Stefana Moszczeńskiego.
Stefan, kasztelan santocki i Bolesław, łowczy kaliski byli synami Aleksandra Moszczeńskiego i Teresy Cieleckiej.
Ów Aleksander był synem Wojciecha i
Anny Trąmpczyńskiej.
Idąc dalej tym tropem, ale patrząc z drugiej strony:
Wojciech Trąmpczyński miał siostrę Annę Ciesielską (zmarłą bezpotomnie). Żonaty z Magdaleną Przeborowską miał trzy córki i pięciu synów.
Córki: 1) Anna Trąmpczyńska poślubiła Jerzego Żółtowskiego, 2) Zofia wyszła za mąż za Andrzeja Święcickiego, a 3) Domicela była żoną Dobrogosta Pogorzelskiego.
Synowie: 1) Ambroży (ten, który sprzedał Ćmachowo w 1651 roku bratu Janowi) miał syna Wojciecha, który ożeniony z Anną Niegolewską miał Pawła, Dominika i Marcina (zakonnika) oraz córkę Franciszkę, żonę Adam Pawłowskiego. 2) Marcin miał córkę
Annę Trąmpczyńską zamężną za Wojciechem Moszczeńskim, z którym miała ona synów Ambrożego i Aleksandra Moszczeńskich (od niego pochodzi własnie Teresa). 3) Dobiesław (prawdopodobnie żonaty, bezpotomny), 4) Prokop zmarł bezpotomnie oraz 5) Jan, który miał córkę Katarzynę, żonę Tomasza Moszczeńskiego.
Eryk Jan napisał(a):
Czy dobrze myślę, że nawet gdybym odszukał akt małżeństwa dziadków Marianny i Macieja Trąmpczyńskich, to jest spore prawdopodobieństwo, że nie poznam rodziców pana młodego?
Generalnie sam dobrze wiesz Eryku, jak wyglądały wielkopolskie akty. Teoretycznie akty magnaterii spisywane były z większą dbałością o szczegóły. Ale w praktyce może być różnie. Musisz zastanowić się gdzie poszukać, wytypować sobie dwie, trzy parafie, zobaczyć czy zachowały się akta i spróbować poszukać.
Eryk Jan napisał(a):
Przeszukiwałem był już wcześniej WBC, ale nie znalazłem żadnej książki o przodkach Trąmpczyńskich, w której byłyby informacje o Mariannie i Macieju Trąmpczyńskich - co zdaje mi się dosyć dziwne, zważywszy, że zarówno Raczyńscy, jak i Trąmpczyńscy, to rody raczej znane.
Raczyńscy zapewne tak, ale nie Trąmpczyńscy. Raczyńscy to magnateria, arystokracja z tej wyższej półki i chociaż Kazimierz wystarał się dopiero pod koniec XVIII wieku o tytuł hrabiowski, to potęgę rodu protoplaści budowali już wcześniej.
A o Trąmpczyńskich znalazłam taką wzmiankę:
"Ciekaw jestem, czy w przyszłości ktoś spróbuje odtworzyć rodowód i dzieje szlacheckiej rodziny Trąmpczyńskich herbu Topór. Będzie to bardzo trudne przedsięwzięcie!. Trąmpczyńscy byli bowiem bardzo ruchliwi przestrzennie, silnie rozrodzeni, nieraz zawierali małżeństwa w obrębie własnej rodziny (zdarzało się, że panowie Trąmpczyńscy żenili się z pannami lub wdowami o tym samym nazwisku)"."Ruchliwość przestrzenna, majątkowa i społeczna Trąmpczyńskich wystąpiła silnie w XIX wieku. Nabywali majątki i je sprzedawali. Ma ogół źle gospodarowali, w związku z czym kurczyły się posiadane przez tę rodzinę dobra ziemsnkie. Pojawili się wśród nich dzierżawcy i administratorzy majątków".Znalazłam też informację, że Trąmpczyńscy, wywodzący się z Trąmpczyna w ówczesnym powiecie słupeckim pieczętują się herbem Dryja. Natomiast Trąmpczyńscy, którzy pochodzą z poznańskich Trąbek, pieczętują się herbem Topór i używają przydomka Otto.
Źródlo: Z. Kaczmarek,
Wojciech Trąmpczyński (1860-1953) oraz A. Kwilecki,
Ziemiaństwo wielkopolskie. Między wsią a miastem.