Witam szanownych forumowiczów,
Poszukując przodków natrafiłem na problem domniemanego posługiwania się różnym nazwiskiem przez tą samą osobę w latach 20 XIXw. we wsi Kowale Księże w parafii Turek. Chodzi o nazwisko Ogrodowczyk, którym posługiwał się mój przodek Mikołaj Ogrodowczyk. Miał on z Marianną z Przybyłów (jako Ogrodowczyk) dzieci: - Tomasza ur. 1825 - Jakuba ur. 1836 (mój pra pra pra dziadek) W tejże wsi był także Łukasz Ogrodowczyk, którego dzieci rodziły się min. w latach 1852 i 1855 a wiek "stawającego" Łukasza wskazuje, że urodził się on w roku 1820 lub 1821. Nie znajduję jednak aktu jego urodzenia pod nazwiskiem Ogrodowczyk - jest akt z roku 7X1821, gdzie rodzicami są Marianna z Przybyłów i Mikołaj Jandoszka. Przeszukując kolejne wpisy w aktach parafii odnajduję ponadto akty: - z 18VI1821 akt ślubu: Mikołaja Sobczaka (z kościoła Goszczanowskiego) i Marianny z Przybyłów - z 1824 - akt urodzenia Antoniny, rodzice: Mikołaj Niewiadomski i Marianna z Przybyłów - z 1830 - akt zgonu Wojciecha - rodzice Mikołaj Ogrodowicz i Marianna z Przybyłów - z 1830 - akt ur. Katarzyny - rodzice jako Mikołaj Sobczak i Marianna z Przybyłów
Czy możliwe, że Mikołaj Sobczak, Jandoszka, Niewiadomski, Ogrodowicz, Ogrodowczyk to ta sama osoba? We wszystkich przypadkach matką dzieci jest Marianna z Przybyłów. Nie znalazłem nigdzie aktu zgonu Mikołaja Ogrodowczyka (w 1884 Łukasz i Tomasz Ogrodowczyk zgłaszają śmierć matki Marianny Ogrodowczyk wdowy) - więc Mikołaj musiał umrzeć po 1836 a przed 1884r. (szukałem po nazwisku Ogrodowczyk!).
Jeśli Mikołaj Sobczak i Jandoszka to ta sama osoba to patrząc na miesiące czerwiec 1821 (ślub) i październik 1821 (urodzenie Łukasza) to Łukasz Jandoszka/Ogrodowczyk został poczęty przed ślubem! Mogło to mieć wpływ na zmianę nazwiska? Z opisywanej profesji nie wynika żeby Mikołaj zajmował się Ogrodnictwem lub był synem lub pomocnikiem Ogrodowego.
Z poszukiwań wynika, że przy urodzeniu Tomasza w 1825 roku nazwisko Ogrodowczyk pojawia się po raz pierwszy w miejscowości Kowale Księże w parafii Turek.
Jeśli ktoś z forumowiczów zajmował się przeszłością rodziny Ogrodowczyk z okolic Turku w szczególności natrafił na dane o Mikołaju Ogrodowczyku (akt urodzenia/małżeństwa/zgonu) to bardzo proszę o komentarze i podpowiedzi.
Łukasz Ogrodowczyk Poznań
|