Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 18 lis 2024, 03:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Kozubscy
PostNapisane: 04 sie 2013, 18:32 

Jerzy,
Grzegorz urodził się w Garbach, par. Mądre. Zmarł w14.01.1837. Akt nie posiadam. W AAP nie można otrzymać kopii, a tylko uwierzytelnione odpisy. Możesz taki odpis sobie zamówić. Gdzie się ożenił - nie wiem. Być może w Garbach, ale ja do tych akt osobiście nie dotarłam. Spis Kozubskich, który zrobiłam w AAP jest do początków XIX wieku, a dalej zabrakło mi czasu.Ciągle się do tego przymierzam. Tam jest Grzegorz. Był synem Tomasza i Urszuli Roch. Jest w moim spisie.I dalej jest rozbieżność. W moim drzewie ten Tomasz jest synem Jakuba Kozubskiego. Tak wynika z tego spisu, a w innych drzewach-Andrzeja.Trzeba będzie to dokładnie sprawdzić.
Ok. 1750 roku do Garbów przybyło 2 braci: Andrzej i Jakub. Mimo iż księgi parafialne zaczynają się od 1730 roku wcześniej nie ma wzmianki o Kozubskich. Najprawdopodobniej przybyli. Pytanie skąd?
Na cmentarzu w Środzie Wlkp. Znajduje się pomnik Błażeja i jego żony Marianny Gawareckiej. Jeżeli jesteś zainteresowany wyślę Ci zdjęcie.
Kozubskich jest bardzo dużo, nie wszystkich umiem umieścić w drzewie. Jeszcze dużo pracy przed nami.
To wszystko co wiem o Kozubskich, tych najstarszych.
Pozdrawiam Cię serdecznie, krewniaku
Barbara Bilińska

P.S. Moja linia to: Tomasz-Błażej- Jan- Tomasz-Wiktoria( moja babcia)- Bronisława( już nie Kozubska)

PostNapisane: 04 sie 2013, 19:18 

dzięki
Dlaczego używasz imienia Grzegorz ,W akcie ślubu Marcina wyraźnie pisze syn Gregora ,a w tłumaczeniu Jerzego.Czyżby to inne osoby.Akt i tłumaczenie tego aktu jest na tym forum.
pozdrawiam

PostNapisane: 04 sie 2013, 19:39 

Tak mam w swoich notatkach. Być może Gregor został pomylony z Jerzym. Ale to musisz sprawdzić sam.
Pozdrawiam
Barbara Bilinska

PostNapisane: 04 sie 2013, 23:06 

Pozwólcie, że się wtrącę w sprawie imienia. Jeśli w akcie metrykalnym zapisano po łacinie: Gregor - to po naszemu Grzegorz, a jeśli zapisano: Georg - to po naszemu Jerzy. Wiem, że z tymi akurat imionami bywają kłopoty, więc w swoich notatkach i spisach pozostawiam w formie Georg lub Gregor, bez tłumaczenia na polski.
W aktach pruskich USC imię Georg mogło oznaczać Wojciecha!

Szukam:Zgórski,Jankowski,Musiałowski,Wojtasik,Gabryszak,Andrzejczak,Szulczewski,Woźniak,Gryger (Gregier),Kuraszkiewicz,Grzeszkiewicz (Grzeszkowiak),Leśniewicz,Walczak,Orłowski,Tarnecki,Wiśniewski (były powiat Strzelno,okolice Skulska i Wilczyna)

PostNapisane: 05 sie 2013, 12:00 

Dziękuję za wyjaśnienia.Ale narozrabiałem ,zleciłem w AAP Poznań poszukiwanie Jerzego.
Jerzy Kozubski

PostNapisane: 07 sie 2013, 12:52 

zlecenie w AAP w Poznaniu udało mi się sprostować . aktualnie moje drzewko wygląda tak:
http://www.fotosik.pl/dodaj-zdjecie/kro ... 67969d752f
jerzy

PostNapisane: 12 sie 2013, 07:35 

Dzień dobry
Barbaro
Może cytat z Pamiętników Chryzostoma Paska świadczy że Kozubscy byli na terenie Wielkopolski przed 1750 rokiem.Fragment dotyczący 1658roku.

Cytat z Pamiętników JANA CHRYZOSTOMA PASKA.

Gdyśmy tedy poszli do Cieletnic i do Międzyrzecza, już za Granicę, uchodzło siła kompanijnej
I czeladzi najazd do Polski, osobliwie Wielkopolaczków spod tych nowo zaciążnych powiatowych
Choragwi jako to starosty osieckiego pułku i wojewody podlaskiego Opalińskiego.
KOZUBSKIEGO chorągiew wszystka się rozjechała, sam tylko z chorążem i z jednym towarzyszem z nami poszedł.

Rozrysowuję schemat rodziny Kozubskich ,jak skończę to Ci prześlę do konsultacji. może coś uzupełnisz.
pozdrowienia Jerzy Kozubski.

PostNapisane: 28 sie 2013, 10:58 

Dzień dobry
Moje drzewo prawdopodobnie wygląda tak:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/212 ... 8e0aa.html
Zainteresowanych proszę o korekty
jerzy

PostNapisane: 13 paź 2013, 08:12 

Dzień dobry Barbaro
Chciałbym Cię bardzo prosić o informację.Zarówno Marcin , Gregor, i Tomasz urodzeni są w Garbach.Są dwie miejscowości Garby, koło Swarzędza i koło Środy.W akcie zgonu Marcina -urodzony Garby koło Środy. Czy Gregor i Tomasz również tam.?
pozdrowionka
jerzy

PostNapisane: 04 maja 2014, 10:43 

moje drzewo ,według mojej wiedzy wygląda tak.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 74fc5.html
może ktoś widzi błędy, poszukuję przodków Jakuba Kozubskiego który brał ślub z Reginą Sobocianką w 1752r w Mądrem.

PostNapisane: 23 maja 2014, 19:41 

Dzień dobry
Poszukuję aktu ślubu Gregora Kozubskiego z Marią Mistoczak,
Posiadam świadectwo ślubu i świadectwo zgonu Gregora
jerzy

PostNapisane: 23 maja 2014, 19:57 

A jaka jest różnica między aktem ślubu a świadectwem ślubu?
Czy tu tylko przejęzyczenie?

"Gdzie się człowiek ulągnie,tam ciągnie".

PostNapisane: 23 maja 2014, 20:17 

Oczywiście błąd- dziękuję
poszukuję aktu ślubu Gregora Kozubskiego z Marią Mistoczak , a posiadam świadectwo urodzenia i zgonu Gregora
jerzy

PostNapisane: 31 maja 2014, 11:32 

Dzień dobry
Jakoś nikt nie odpisał że posiada świadectwo lub akt ślubu Gregora Kozubskiego z Marią Mistoczak.
ur.w 1783r. w Mądre , a zm. 1837r. w Garbach ,a pochowanego w Mądre. Mam jego świadectwa chrztu i zgonu.

Poszukuję aktu lub świadectwa ślubu Tomasza Kozubskiego ojca Gregora z Urszulą Roch ur. 1756r. w Mądre, a zm. 1817r.w Mądre. Mam jego świadectwa chrztu i zgonu.

Poszukuję również świadectwa chrztu ,lub aktu urodzenia Jakuba Kozubskiego ojca Tomasza .Posiadam świadectwo I ślubu z Reginą Sobocianką z1752r. w Mądre. II ślubu z Katarzyną w 1797r. w Mądre.Oraz świadectwo zgonu z 1802r w Mądre

Wszyscy to moi przodkowie, moglibyśmy się wymienić.
pozdrawiam jerzy

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1