Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 17 lis 2024, 23:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 wrz 2012, 22:11 

Poszukuje aktu urodzenia Weroniki Brykczyńskiej,ochrzczonej 2 lipca 1860r w Fałkowie.

PostNapisane: 26 wrz 2012, 11:46 

Witam. A czy wiadomo coś o połączeniu Brykczyńskich z Feliszkowskimi? pozdrawiam - Wiktor Stułów

PostNapisane: 26 wrz 2012, 21:49 

Niestety nie spotkałam się z nazwiskiem Feliszkowski.Od proboszcza z Boroszewa Bernarda Joszko otrzymałam
akt zgonu Weroniki Genge -wdowy po Brykczyńskim.
Zmarła 29 kwietnia 1907r.w Boroszewie majątku dr Udo Schulza(zięcia)Z Boroszewa zwłoki zostały przewiezione do grobowca rodzinnego we Wrześni.
Informacje o dacie jej chrztu znalazłam w akcie urodzenia mego dziadka Jana Genge ur.24.06.1860 w Kobylnicy - syna Emanuela Genge i Weroniki Brykczyńskej.Cały czas uważałam,ze to jest jej nazwisko rodowe,a dopiero w akcie zgonu była podana informacja,ze była wdową po Brykczyńskim(nie podano jego imienia).
Pozdrawiam
Bożena Kaczmarska

PostNapisane: 26 wrz 2012, 21:54 
Moderator

Baranek napisał(a):
Poszukuje aktu urodzenia Weroniki Brykczyńskiej,ochrzczonej 2 lipca 1860r w Fałkowie.

Witaj Bożeno,

masz datę i miejsce chrztu więc na czym polega problem?
Nie ma ksiąg, nie ma zapisu w księgach, nie wiesz w którym archiwum są księgi, czy nie możesz pojechać do danego archiwum?
Bo tak nie bardzo dla mnie jasne :)

PostNapisane: 27 wrz 2012, 19:37 

Witam Moderatora!
Chyba dość jasno opisałam historię Weroniki Brykczyńskiej.Jeżeli była wdową po Brykczyńskim to rodowe jej nazwisko musiało być inne i tu jest pies pogrzebany.Nie mogła być ochrzczona jako Brykczyńska ,tylko ?Poza tym chrzest to nie data urodzenia!
Fałkowo znalazłam na mapie samochodowej koło Opoczna.Może jest jeszcze inne Fałkowo?
pozdrawiam serdecznie

PostNapisane: 27 wrz 2012, 20:13 

W tym problem,że ja też nie rozumiem czego właściwie oczekujesz.Masz datę chrztu i miejsce,więc akt nie powinien być trudny do odszukania.Ile Weronik może być ochrzczonych akurat tego dnia w jednej parafii?Kiedyś chrzest odbywał się szybko,bywało,że nawet tego samego dnia po narodzinach.I data podana przez Ciebie nie pasuje do narodzin jej syna,chrzty obojga były w tym samym roku(1860)?W akcie urodzenia syna(chyba chrztu,bo w 1860 USC nie istniało)podano Weronikę z zapisem vidua post Brykczyński,primo voto Brykczyńska czy jakimś innym?Czy masz jej akt zgonu z USC?W nim powinno być podane miejsce urodzenia i rodzice.

Piotrowski-Granowo
Dota,Dotka-Modrze,Buk,Słupia

PostNapisane: 27 wrz 2012, 21:01 

Faktycznie, Bożeno, trochę to zaplątane...
Znasz datę i miejsce śmierci Weroniki. Czyli pierwsze, co powinnaś teraz zrobić, to uzyskać z USC akt jej zgonu i to ze wszystkimi szczegółami tam zapisanymi. Możliwe, że w nim znajdziesz datę i miejsce urodzenia oraz imiona i nazwiska rodowe jej rodziców.
W akcie chrztu zapisywano przeważnie datę urodzenia, a przed 1874 rokiem USC nie uświadczysz i musisz się zadowolić dokumentem kościelnym.
Daty podane przez Ciebie są ... hmm ... dziwnie bliskie. Podejrzewam, że nastąpiła jakaś pomyłka i Jan Genge urodził się 24 czerwca 1860 roku w Kobylnicy, a został ochrzczony 2 lipca 1860 roku w Fałkowie. Jeżeli jednak Weronika została wtedy ochrzczona, to fakt ten odnotowano w księgach parafialnych i tam należy szukać.

Myślę, ze może chodzić o Fałkowo gm. Łubowo:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Fa%C5%82kowo
http://www.falkowo.pl/index.html

Szanuję pracę i dorobek badawczy innych. Dlatego - zgodnie z Regulaminem Forum i prawem oraz aby nie naruszać praw autorskich i nie dokonywać kradzieży wartości intelektualnych - zamieszczam linki do źródeł informacji.

PostNapisane: 28 wrz 2012, 21:31 

Dziękuję Adze i Jurkowi za informację.Będę poszukiwać w Archiwum Archidiecezjalnym ,bo
przeważnie kościoły przesłały tam swoje księgi parafialne.
Pozdrawiam
Bożena

PostNapisane: 17 wrz 2013, 12:00 

Witaj Bożeno !

W akcie ślubu z 29.05.1797 Pląskowice mojej Antenatki Katarzyny h.Abdank Paliszewskiej oż.
z Piotrem h.Prus Więckowskim dzierżawcą Fałkowa i Ossy
pojawia się jako świadek Magnifico Antonio Brykczyński posesor dziedziczny Fałkowa i Pląskowic
- Fałków i Pląskowice to miejscowości leżące w opoczyńskim
dzierżawcą Pląskowic był w tym czasie Ojciec Katarzyny,Benedykt Paliszewski +1802 Wysoka

dokument ten otrzymałem od Kolegi,dopytam gdzie można znaleść akty urodzeń z Fałkowa

Pozdrawiam
Mirek K.Paliszewski

PostNapisane: 17 wrz 2013, 13:18 

Witaj Bożeno !

Zobacz zgony WTG
- zmarła 1924 Żyndowa Weronika z d.Brykczyńska KP 18.04.1924
zapewne jest to poszukiwana Weronika
Rodzina Żynda księgarze poznańscy

Pozdrawiam
Mirek K.Paliszewski

Strefa czasowa: UTC + 1