Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 05 lut 2025, 09:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 08 lis 2010, 15:12 
Moderator

Witam,

po długim okresie oczekiwania otrzymałam w sobotę (wraz z zaproszeniem na spotkanie WTG – dwie miłe wiadomości :-)) odpowiedź Wojewody Wielkopolskiego.

Wojewoda ponownie uchylił w całości zaskarżone postanowienie i ustalił, że księgi stanu cywilnego, z których kserokopie aktów zgonu chce uzyskać są w dobrym stanie, akty stanu cywilnego są czytelne, a w budynku Urzędu Gminy, w skład którego wchodzi USC znajduje się urządzenie kopiujące. Wojewoda stoi na stanowisku, że kopie aktów należy wydać.

Uff... bardzo się z tego cieszę. Sprawa ciągnie się już od marca i mam nadzieję, że było to już moje ostatnie odwołanie.

Wojewoda rozwiązał problem jednak inaczej i nie ustosunkował się jednoznacznie do ważnej dla nas kwestii udostępniania własnego sprzętu kopiującego lub wykonywania zdjęć aktów. Ustalono jednak, że sprzęt kopiujący znajduje się w budynku gminy i to wystarczy, by móc wykonać kserokopie aktu. Wnioskuję z tego, że aparat kserujący musi znajdować się w budynku gminy, a niekoniecznie w samym pomieszczeniu USC. To już jest coś.

Serdecznie pozdrawiam,
Magda

PostNapisane: 09 lis 2010, 20:15 

magandbet napisał(a):
Wojewoda ponownie uchylił w całości zaskarżone postanowienie i ustalił, że księgi stanu cywilnego, z których kserokopie aktów zgonu chce uzyskać są w dobrym stanie, akty stanu cywilnego są czytelne, a w budynku Urzędu Gminy, w skład którego wchodzi USC znajduje się urządzenie kopiujące. Wojewoda stoi na stanowisku, że kopie aktów należy wydać.
Uff... bardzo się z tego cieszę. Sprawa ciągnie się już od marca i mam nadzieję, że było to już moje ostatnie odwołanie.
Wojewoda rozwiązał problem jednak inaczej i nie ustosunkował się jednoznacznie do ważnej dla nas kwestii udostępniania własnego sprzętu kopiującego lub wykonywania zdjęć aktów. Ustalono jednak, że sprzęt kopiujący znajduje się w budynku gminy i to wystarczy, by móc wykonać kserokopie aktu. Wnioskuję z tego, że aparat kserujący musi znajdować się w budynku gminy, a niekoniecznie w samym pomieszczeniu USC. To już jest coś.
Magdo,

Cieszę się razem z tobą że w końcu się udało - jak widać upór potrafi doprowadzić do szczęśliwego finału.

Jestem też pod wrażeniem działania urzędnika w Wielkopolskim UW który tę sprawę prowadził.
Zapewne konieczne było sprawdzenie zarówno możliwości wykonania kopii jak i ustalenie stanu ksiąg.
Niby nic, jednak życzliwość i zdrowy rozsądek biorący górę nad § nie będąc z nimi w sprzeczności w działaniu administracji państwowej zawsze bardzo cieszy.

PostNapisane: 11 lis 2010, 19:38 
Moderator

Witaj Tomku,

masz rację, pewnie sprawa mogłaby zakończyć się inaczej, gdyby nie solidność i dobra wola urzędniczki, która zajęła się moim zażaleniem. Jestem jej za to bardzo wdzięczna. Życzę wszystkim, aby przy okazji swoich poszukiwań (i nie tylko) spotykali tylko takich urzędników :-)
Wysłałam powtórny wniosek do USC o wydanie kopii. Mam nadzieję, że wkrótce otrzymam moje upragnione kopie aktów.

Pozdrawiam,
Magda

PostNapisane: 10 lip 2011, 09:11 

Pani Madgo ! (magandbet)
Wysłałem na priv. prośbę o przesłanie na mojego maila kopii orzeczenia Wojewody Wielkopolskiego.

Genealogia nauką cierpliwości.

PostNapisane: 10 lip 2011, 10:13 
Moderator

Megabit napisał(a):
Pani Madgo ! (magandbet)
Wysłałem na priv. prośbę o przesłanie na mojego maila kopii orzeczenia Wojewody Wielkopolskiego.

Witam,
za chwilę prześlę kopie dokumentów.

PostNapisane: 10 wrz 2011, 22:07 

Witajcie!
W sprawach genealogicznych kursuję po USC Południowej Wielkopolski. W większości to właściwie wysyłam prośby przez internet i jak dotąd, tylko z jednego urzędu przysłano mi suchą, urzędniczą informację o sposobie uzyskania odpisów itp., ale jednocześnie uzyskałem informację potwierdzającą istnienie poszukiwanych przeze mnie aktów. Raz otrzymałem mailem informacje po powtórnym przesłaniu prośby, ale dostałem. Zgadzam się jednak z twierdzeniem, że wszystko zależy od życzliwości pracujących urzędników. W jednym z urzędów pani była tak miła, że znalazła nie tylko akt zgonu pradziadka, ale także wyszukała jego rodzeństwo, akty ślubów i urodzin członków rodu ( większość przetłumaczyła z języka niemieckiego), przesłała to mailem i zadeklarowała dalszą pomoc w ewentualnych poszukiwaniach. (I można?) Tak mnie ta życzliwość ujęła, że musiałem tam pojechać i osobiście za tę pomoc podziękować. Do dzisiaj jesteśmy w mailowym kontakcie i wymieniamy się różnymi informacjami dotyczącymi poszukiwania przodków...
Więcej wysiłku kosztuje mnie dotarcie do akt kościelnych. Tutaj mój "urok osobisty" nie zawsze odnosi zamierzony cel...

Pozdrawiam Wszystkich

Poszukuję danych o rodzinie Jędrzejak - okolice Ostrzeszowa, Chlewa i Odolanowa, Jurkiewiczów - okolice Ostrzeszowa, Gąszczaków - okolice Opatowa, ziemi kępińskiej i wieluńskiej, Ratzingów - okolice Kępna

PostNapisane: 11 wrz 2011, 21:08 

Witam.
Chciałbym polecić USC w Kcyni. Kierownik USC - p. Beata zawsze stara się pomóc jeśli chodzi o zapisy miejscowego USC.
Pozdrawiam.
Daniel

PostNapisane: 12 wrz 2011, 21:58 

Witam serdecznie.Chciałbym zapytać Daniela jako znawcy terenu, czy mieszkańcy Mieczkowa" podlegają"pod USC w Kcyni.Akt urodzenia mojej matki wystawiło swego czasu nieistniejące już chyba USC w Łankowicach.Gdzie zatem mogą być akta z tamtych czasów. pozdrawiam juras

PostNapisane: 13 gru 2013, 15:44 

Witam,
Dziś miałem przyjemność odwiedzenia dwóch USC.
Buk – (kilkuletnia „współpraca”) tradycyjnie obsługa na wysokim poziomie
Duszniki – (byłem pierwszy raz) pracownicy zainteresowani problemem, który dzięki ich wiedzy i zaangażowaniu udało się rozwiązać
Dziękuję bardzo za pomoc Pracownikom USC Buk oraz Duszniki.
Im mniejszy urząd tym lepsza obsługa.
Pozdrawiam Jakub

PostNapisane: 13 gru 2013, 23:21 

bara napisał(a):
Witam,
Dziś miałem przyjemność odwiedzenia dwóch USC.
Buk...
Duszniki – (byłem pierwszy raz) pracownicy zainteresowani problemem, który dzięki ich wiedzy i zaangażowaniu udało się rozwiązać
Dziękuję bardzo za pomoc Pracownikom USC Buk oraz Dusznk...

Przekazuje podziękowania z dusznickiego USC za miłe słowa, do każdego interesanta i sprawy podchodzimy indywidualnie, a pomoc Tym miłym to czysta przyjemność =]

poszukuję info o: Dederek -Wijewo,Brenno i okolice, Lichocki/a Duszniki, Moczyński /a - Wlkp.,Kuna: i różne jej odmiany Knopt/f ,Kropt/f, Sroka -Zębowo,Lwówek,Miedzichowo,N.Tomyśl,Bartoszewski Józef i Antonina Bartoszewska rod.Górecka -Poznań/Kaźmierz?

PostNapisane: 19 lut 2014, 14:33 

Witam
Bardzo chciałabym podziękować za pomoc w ustalaniu Aktów,szybką odpowiedź i miłą atmosferę USC CZARNKÓW (podziękowania dla pani Krystyny Górzna :) )
Beata

Kazimierz Jelonek ur.03.03.1919-rodzice?
Duszyński Stanisław ur.1833? i żona Bandurska Antonina ur 1834 -rodzice?

PostNapisane: 19 lut 2014, 18:21 

Przez bardzo długi okres czasu bezskutecznie poszukiwałam potomków brata mojego prapradziadka.
Punktem zaczepienia była notatka o ślubie w sąsiedniej parafii. Nazwisko w tej okolicy dosyć popularne zatem poszukiwania trudniejsze.
W ubiegłym roku w jednym z USC chciałam sprawdzić interesujący mnie zapis. Ku mojemu zdziwieniu, Pani w urzędzie pamiętała, ze tym samym zapisem zainteresowana była młoda kobieta. Finał był taki, że dzięki życzliwości urzędniczki, znalazłam poszukiwaną rodzinę. Moje drzewko powiększyło się o dodatkową gałąź i co za tym idzie dowiedziałam się, gdzie i kiedy pomarli moi "zaginieni" pradziadkowie :D :D Moje wieloletnie poszukiwania zakończyły się pełnym sukcesem.
Życzę sobie i innym genealogom jak najwięcej tak przyjaznych i pełnych życzliwości urzędników.

Włodarczyk Suśnia Mokronos, par Kobierno, Orla - Koźmin, Wielowieś
Wachowiak Frankowiak par Wyganów
Jończak Błaszczyk/Błaszak Mokronos
Zieleziński Krenc Sulmierzyce
Dymek Połajewo
Narożyński par. Objezierze/Oborniki

PostNapisane: 21 lut 2014, 10:25 

Witam.

Polecam USC w Kaliszu. Pracują tam wspaniali i mili urzędnicy o wysokich kompetencjach. Jeszcze raz bardzo dziękuję za okazaną mi pomoc. :D

Korespondencję prowadziliśmy drogą elektroniczną, a już po jedenastu dniach otrzymałam szukane kopie aktów.
A dodatkowym lapsusem z mojej strony był błąd, ponieważ dokonałam przelewu na kwotę wyższą niż opiewała opłata.
Bardzo szybko zorientowałam się, że zrobiłam błąd i ponownie napisałam do USC, aby w ramach mojej nadpłaty wyszukano akt zgonu mojego pradziadka
w dalszych latach niż podałam początkowo. W odpowiedzi Pani urzędniczka podała, że przeszukano 20 lat aktów i niestety nie znaleziono, przy czym podkreślono, że pradziadek w tych właśnie latach, które ja określiłam, już nie żył, bo wynikało to z aktu małżeństwa, brata mojego dziadka.
Wniosek jest oczywisty, że urzędnicy orientują się co jest napisane w poszczególnych aktach. Dodatkowym plusem w tej całej historii było to,
że otrzymałam akt urodzenia bratanicy mojego dziadka, zaznaczę, że o tym dziecku, nikt wcześniej nie wspominał (być może dziecko zmarło).
Byłam pozytywnie zaskoczona i zadowolona z takiego obrotu sprawy. :D

Poszukuję:
Kujawiński, Sobczak, Musiak, Jochan (Kalisz) ; Przerański, Czerniak - Cierniak (Pamięcin); Mikołajczyk (Błaszki); Brząkowski, Ciesielski, Jankowski, Błaszak (Słupca i Września), Walczak, Janiak (Kuchary).

PostNapisane: 03 sty 2015, 12:28 

Witam,
Czy ma ktoś z was jakieś doświadczenia w załatwianiu odpisów/kserokopii akt w USC ZŁOTÓW? Dziękuje za wszelkie informacje. pozdrawiam

PostNapisane: 31 sie 2016, 15:29 

Witam,

Pragne bardzo podziekowac pracowniczkom poznanskiego USC za dzisiejsza pomoc a takze
serdeczne podziekowania dla Pani Kierowniczki Archiwum Sadowego ul.Mlynska w Poznaniu
za nieoceniona, serdeczna pomoc. Dzieki tym Osobom moge dalej prowadzic poszukiwania,
ktore w pewnym momencie zdawac sie mogly zakonczone bo zostalam w punkcie bez wyjscia...
a jednak z wyjsciem :D Dzieki wielkie :!:

Haplogrupa V

Magiczne slowa: Prosze, Dziekuje, Przepraszam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1