Chciałbym zakończyć ten wątek wyjaśnieniem: otrzymałem z AA w Poznaniu świadectwo zgonu Andrzeja Dąbrowskiego - zmarł w 1848 roku. Oznacza to, że w 1856 roku nie odnotowano tego faktu w akcie ślubu jego syna. Tak na marginesie muszę przyznać, że ten akt zgonu dawał mi nadzieję na uzyskanie wielu cennych informacji. Niestety nie ma w nim imion rodziców ani miejsca urodzenia Andrzeja. Nie ma też żadnej wzmianki o jego żonie. Jest za to dopisek w uwagach:
Reliquit Antonium, Josephum, Andream, Ludovicum filios; Magdalenam, Catharinam, Josepham filias
Spekuluję: - Andrzej w dniu swej śmierci był wdowcem - pozostawił ( reliquit ? ) 7 żyjących dzieci - oddzielne zapisanie synów i córek wynika z przyczyn czysto praktycznych – tak było łatwiej zapisać to piszącemu - synowie i córki są zapisani wg starszeństwa ( wiem, że Antoni urodził się w 1804, a Andrzej w 1819 r.)
Czy mam rację?
Waldek
_________________ Szukam informacji o Dąbrowskich ze wsi Główna ( dziś Poznań ) Szukam aktu ślubu: Antoni Dąbrowski ( rybak ) + Ludwika - ślub przed 1784 ( oraz akty zgonów )
|