Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 17 lis 2024, 10:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 kwi 2015, 15:36 
Site Admin

Na SzwA w zespole 53/801/0 "Urząd do Spraw Genealogicznych w Poznaniu" można przeglądać skany jednostki pod tytułem "Annexe der katholischen Kirche Schrimm" (1941) . Oto link do niej: http://szukajwarchiwach.pl/53/801/0/14. ... bJednostka

Jako że dla Śremu jest spora luka w małżeństwach, a i czasami na inne ciekawostki można trafić, to myślę że poszukującym w pow. śremskim warto przejrzeć ten dokument. Sam doszukałem się w nim informacji o zapowiedziach(? - aufgebotsschein) przodków, których aktu ślubu nigdzie wcześniej się nie doszukałem. Do końca jednak nie jestem pewien czego dotyczy data, bo ślubu spodziewałem się rok wcześniej, natomiast znalazłem inną parę w Poznan Project, która również ślub brała rok wcześniej niż wskazywałaby to data z powyższego dokumentu.

Dokument jest z 1941 roku, zastanawiam się po co Niemcom były ten informacje, czasami jeszcze z XVIII wieku i do jakich dokumentów odnoszą się numery, które widnieją przy każdej pozycji.

Pozdrawiam
Piotr

PostNapisane: 23 kwi 2015, 19:29 

Ciekawy dokument. Znalazłam tu czterech przodków. W ich przypadku wpis na pewno nie dotyczy zapowiedzi czy ślubu, powiedziałabym raczej, że przemeldowania.

Może informacje potrzebne były do Familienbuch?

Poszukuję: Bartkowiak, Gron, Nadolny, Szymański, Łowicki (powiat kościański, śremski),

Strefa czasowa: UTC + 1