Panie Mirku
Ma Pan chyba rację. Oczywiście o tym Melchiorze wiedziałem już dawno z Tek Dworzaczka, lecz miałem jeszcze wątpliwości co do jego przynależności do Kurowskich h. Szreniawa.
Ale faktycznie coraz bardziej przychylam się do tej opcji.
W powyższym moim wywodzie w istocie widnieje Andrzej Kurowski i to jego trzeba uznać za ojca Melchiora. Ów
Andrzej Kurowski (ur. 1750 Mrowiniec - zm. po 1799) był w istocie burgrabią gr. poznańskim w 1791, potem jednak, po rozbiorach Rzeczpospolitej, osiadł na wsi, gdzie w 1798 widnieje jako posesor dóbr Gorsko w przemęckim (ob. Górsko w gm. Przemęt) (jeszcze nie znam histori tej miejscowości). Najpóźniej już w 1797 był żonaty z
Marianną Rembowską. Nie wiem niestety czy faktycznie ci Rembowscy, od których pochodziła Marianna pieczętowali się Jelitą czy może jednak Ślepowronem. Nie dość na tym nie znam jej dokładnej filiacji. Z drugiej strony mało w necie i poza netem o Rembowskich. Niewątpliwie była ona wnuczką Stanisława Rembowskiego (1696 - 1768) podczaszego dobrzyńskiego. Ale nie mam pewności, którego z jego synów była ona córką: Jana czy Klemensa. Andrzej Kurowski miał z Marianną Rembowską, wg moich danych, co najmniej dwoje dzieci:
I)
Apolonia Agnieszka Kurowska (ur. 1798 Bucz - zm. po 1837) x 1824 Górka Duchowna (była ona nazwana panną z dworu w Górce Duchownej, gdzie zapewne przebywała pod opieką rodziny jako osierocona)
Franciszek Krynkowski (h. Ogończyk?) (zm. po 1837) dzierżawca (po ojcu) biskupich dóbr krobskich, posesor dóbr Potarzyca od 1807, 1813, dóbr Posadowo i Sułkowice (Franciszek Krynkowski był wdowcem po Franciszce Józefie Potockiej, synem zaś Michała Krynkowskiego 1738 - 1807 i Klary Elsner; Franciszek z obu małżeństw z Potocką, a następnie z Kurowską, miał liczne potomstwo) (nt. Bucz należał do Hersztopskich, co wzmacnia tezę identyfikacji Andrzeja z Gorska z Andrzejem burgrabią, wszak Kurowscy h. Szreniawa skoligaceni byli z Hersztopskimi) (Krynkowscy to ciekawa i tajemnicza rodzina, nie opracowana nigdzie, jak skądinąd i Rembowscy, a szkoda, może więc o nich dam potem poniżej post, co mi wiadomo)
II)
Melchior Kacper Kurowski (ur. 1799 - zm. po 1839)(takie miałem dane, lecz teraz trzeba je uzupełnić, że zm. w 1866 w Zaniemyślu) posesor dóbr Malewy 18(24) i dóbr Daleszyn 1829, pos. d. Stara Krobia 1839, x 1824 Spławie w par. Wonieść
Józefa Raczyńska h. Nałęcz (1801 - po 1839)(a teraz wiadomo że zm. po 1866) (mieszkała ona wg testamentu z 1825? - prawdopodobnie jest tu błąd u Dworzaczka w datacji tego testamentu - najpierw w dobrach Malewo, potem Zawory, a potem w dobrach Kempa); nekrolog Melchiora wspomina o synach, tymczasem jedyne co jeszcze wiem, to to, że Melchior i Józefa mieli co najmniej dwoje dzieci:
1)
Seweryna Stanisława Kurowska (ur. 1836 Daleszyn - zm. 1839 Krobia)
2)
Kazimierz Jan Kurowski (ur. 1831 Malewo)
Panie Mirku, bardzo gorąco i serdecznie pragnę Panu podziękować za zaangażowanie i za wskazówki, jakich Pan mnie i wielu innym tu użytkownikom udziela pełen niesłabnącego zapału. Życzę Panu tego zapału i coraz większego grona oddanych przyjaciół rownież na nadchodzący przyszły 2009 rok, a i oczywiście na pozostałe piękne lata.
Pozdrawiam serdecznie