Titas napisał(a):
Przy tej okazji pomyślałem oczywiście o możliwości przeniesienia tego pomysłu na grunt wielkopolski i tylko w pewnym zakresie. Oczywiście mamy strony z opracowaniami dotyczącymi zarówno historii lokalnej jak i bogate bazy genealogiczne. Natomiast, moim zdaniem, ciekawe byłoby stworzenie mapy (geograficznej) haplogrup mtDNA i Y-DNA w Wielkopolsce wg metrykalnych ich początków. Nie jestem fachowcem w zakresie genetyki ani też wykorzystania map google (lub ich konkurencji). Zdaje sobie sprawę z pewnych trudności (np. jak oznaczać ciągi linii Y-DNA), jak i w ogóle samej sensowności tego planu. Proszę jednak o opinie na ten temat.
Kilka lat temu dołączyłem do projektu Urzecze.
To region gdzie współcześnie występuje nadreprezentacja nosicieli interesującego mnie nazwiska Odoliński.
Dzięki pomocy dr Maurycego Stanszka udało się wykonać zasponsorowane przeze mnie badanie Y-DNA jednej z rodzin tam mieszkających.
Wyniki pokazały że to nie moi Odolińscy, jednak przynajmniej jeden trop stracił mocno na prawdopodobieństwie.
Charakterystycznym dla Urzecza jest duża liczba osiadłych tam od wieków rodzin.
Przeniesienie pomysłu na Wielkopolskę jest ciekawe, jednak raczej nie wnoszące wiele gdyby obejmowało cały region.
Są jednak w Wielkopolsce mikroregiony dla których podobny projekt mógłby przynieść podobnie ciekawe wyniki.
Z racji moich poszukiwań mógłbym wskazać okolice Krobii czyli tzw. Biskupiznę.
Jeżeli ktoś tam szukał - to wie
Od dłuższego czasu nie szukam już aktywnie tak klasycznie jak DNA.
Nie wiem czy są gdzieś możliwości prostej realizacji czegoś podobnego do projektów jak w FTDNA, tam Urzecze też ma własny:
https://www.familytreedna.com/groups/otwock/abouttyle że te projekty są ograniczone do Y-DNA i mtDNA.
Gdyby ktoś miał pomysł gdzie i jak można by zebrać i przeszukiwać po miejscach wyniki najpopularniejszych testów autosomalnych (atDNA) z Wielkopolski - chętnie dołączę.
Obawiam się że choćby ze względu na liczne ograniczenia RODO-podobne jak i skomplikowanie konwersji wyników bez szans jest realizacja poza istniejącymi serwisami genealogi DNA.