Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 16 lis 2024, 14:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 mar 2009, 20:53 

W dniu wczorajszym zwróciła się do mnie pani Anna Kareńska, właścicielka dworu w Podstolicach, w którym członkowie WTG "Gniazdo" gościli 1 września 2007 roku, z prośbą o pomoc w odnalezieniu informacji historycznych o tej miejscowości. Wiadomości te potrzebne są do przygotowania wydawnictwa , promującego tę uroczą siedzibę ziemiańską, uratowaną od zagłady w latach dziewięćdziesiątych ubiegłego stulecia.
W ziązku z tym mam uprzejmą prośbę do osób odwiedzających to forum o pomoc w odnalezieniu takich informacji. Znam tylko zapis dotyczący tej miejscowości, zawarty w "Słowniku Geograficznym Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich".
Będę wdzięczny za wskazanie innych źródeł historycznych.
Może zachowały się gdzieś stare fotografie, ilustrujące życie w tym dworku?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie.
Jerzy Osypiuk

PostNapisane: 22 mar 2009, 11:39 
Moderator

PODSTOLICE - Ładny klasycyzujący dwór z około 1890 roku, parterowy, z lekko zryzalitowaną w obu elewacjach piętrową częścią środkową, zwieńczoną trójkątnym frontonem. Wejście poprzedzone czterofilarowym portykiem niosącym balkon. Obie części nakryte dachami dwuspadowymi.
Właścicielami Podstolic byli między innymi: w 1578 roku Piotr Potulicki – wojewoda kaliski, w 1618 Maruszka Czyżewska, w 1793 roku Ludwika Lipska, a następnie Suchorzewscy, Brudzewscy i Kierscy. W XIX wieku własność królów pruskich, a w okresie międzywojennym Skarbu Państwa.
W 1926 roku Podstolice były własnością Skarbu Państwa. Majątek liczył 1224 hektary i miał gorzelnię.
Źródło: Marcin Libicki, Piotr Libicki, Dwory i pałace wiejskie w Wielkopolsce, Poznań 2003, s. 279.

Proponuję zajrzeć jeszcze do tek Dworzaczka.
Można tam znaleźć wiele dokumentów w dziale "Regesty", a wśród nich m.in.:

1637 (Dziennik Poznański) 1870
Sprzed. konieczna. Sąd. Środa. Dobra ryc. Podstolice, należ. do Stan. Filomeny Kierskiej; Szac. okr. 150.325 tal. (nr 37)

1924 (Dziennik Poznański) 1871
Środa, 10/XI. Wczor. sprzed. z licyt. Podstolice i Chwałczyce, maj. Kierskiej, za 190.050 tal. Oba folw. mają 4.530 m. (nabyte, jak mówią, dla cesarza niem.) (nr 260)

Trzeba tylko uważać i wziąć pod uwagę fakt, że Podstolice występują zarówno w powiecie wrzesińskim (gmina Nekla) jak i w powiecie chodzieskim (gmina Budzyń).

PostNapisane: 22 mar 2009, 13:58 

Asiu,
pięknie dziękuję za odzew i tę podpowiedź. :D
Może ktoś zna jeszcze inne źródła?
Pozdrawiam.
Jerzy

PostNapisane: 22 mar 2009, 15:19 

Witam!
Mnie w poszukiwaniach żródeł pisanych pomaga Google Book Search. Inna sprawa to dotarcie do treści konkretnej książki. Ale gdy się wie jakiego tytułu szukać, to już jest troszeczkę łatwiej.
Życzę powodzenia. Jolanta

PostNapisane: 23 mar 2009, 17:23 

Jolu,
Tobie również dziękuję. Znam tę wyszukiwarkę i często z niej korzystam .
Niestety, w tym przypadku nie była zbyt pomocna.
Dziękuję bardzo za chęć niesienia pomocy. To się bardzo liczy :P .
Pozdrawiam serdecznie.
Jerzy

PostNapisane: 21 maja 2009, 15:35 

Na ftp://mapy.ziomal.org/mapy/mapy_wieloarkuszowe/topographische_spezialkarte_reymann.200k/33a.JPG

trafiłem na miejscowość Putzig Haul czyli Jędrzejowskie Olędry.

Wiedząc, że o Olędrach trochę się tutaj pisze właśnie ten link pokazuję. Być może ta nazwa nie jest przypadkowa Dzisiaj to chyba Gmina Wieleń; pochodzę stamtąd, ale o tej miejscowości nie słyszałem. Jędrzejewo zaś położone jest przy drodze nr 174 z Wielenia do Czarnkowa.

Wiem, że piszę w niewłaściwym wątku, ale jakoś nie mogłem trafić na ten właściwy....

PostNapisane: 22 maja 2009, 22:31 

Bogusławie!
Dziękuję za pamięć o tematyce olęderskiej na naszym forum i przesłane informacje o Jędrzejowskich Olędrach. Cieszy każde wspomnienie o tych pracowitych ludziach, zagospodarowujących wielkopolskie nieużytki w XVIII w.
Oto niektóre z tematów z motywem olęderskim:
viewtopic.php?f=5&t=157&start=0&st=0&sk=t&sd=a
viewtopic.php?f=1&t=80&p=535
viewtopic.php?f=2&t=23&p=10938
Pozdrawiam.
Jerzy

PostNapisane: 18 sie 2009, 13:53 

Wracając do majątku Podstolice, mój pradziadek, Józef Szlachciak prawdopodobnie tam przez trzy kwartały w roku 1934 lub 1932 (nie pamiętam) był pisarzem gospodarczym. Na dniach otrzymam kserokopie dokumentów dot. jego związków z różnymi majątkami, w których pracował, więc proszę się spodziewać szczegółów wkrótce :D O ile się nie mylę, wśród dokumentów znajdzie się tekst umowy między ówczesnym właścicielem-zarządcą a moim przodkiem wraz z opisem obowiązków i samego majątku. Odezwę się zaraz po otrzymaniu kopii.

Ignacy Szlachciak, ur. ok. 1780, ślub z Zofią Kryszak w Broniszewicach w 1805, zm. 1851 Polskie - skąd pochodził i kiedy dokładnie się urodził?

PostNapisane: 18 sie 2009, 22:14 

Michal, jak Asia napisala byly 2 Podstolice, o ktorych Ty piszesz? Moj dziadek zyl w Podstolicach (Chodziez). Tam urodzil sie moj ojciec. Przez wiele lat dziadek zarzadzal majatkiem swojego wuja Jana Bauzy, ktory mial Podstolice w latach bodaj 1920-32.

Poszukuje wszelkich Dobrzynskich w okolicach Gniezna w XVII wieku

PostNapisane: 24 sie 2009, 21:01 

Witam!
Na temat Podstolic mogę coś jeszcze dorzucić. W historii Rogoźna można natrafić na następujący wątek: "...Kolejno miasto zostało przekazane jako lenno w 1368r. braciom Ulrykowi, Arnoldowi Bartddtowi I Henrykowi von Osten wraz z Gościejewem, Podstolicami, Tłukawami i Bobrownikami. ..".
http://historiarogozna.za.pl/powstmiast.htm#215
Pozdrawiam!
K.Rudnicka

PostNapisane: 25 sie 2009, 08:01 

Niestety, z przykrością muszę poinformować, że na razie nie mogę podzielić się posiadanymi informacjami. Kopie otrzymam w późniejszym terminie. Krzysztofie, mam na myśli Podstolice w gminie Nekla.

Ignacy Szlachciak, ur. ok. 1780, ślub z Zofią Kryszak w Broniszewicach w 1805, zm. 1851 Polskie - skąd pochodził i kiedy dokładnie się urodził?

Strefa czasowa: UTC + 1