Panowie. Tutaj link do zgłoszonych przeze mnie księży gdzie nie otrzymałam żadnej odpowiedzi ani nawet potwierdzenia jak również informacji jak ją mam przygotować. Pragnę zaznaczyć ,że wysłałam do Pana Jacka mailia w dniu 15.07.2015r nie otrzymałam żadnej odpowiedzi ani nawet potwierdzenia.
viewtopic.php?f=1&t=626&start=700#p100104Ponieważ straciłam nadzieję na zainteresowanie się Panów opracowałam i umieściłam w wątku” Szlachcic i pleban”post o w/w księżach- może tym razem Panów zainteresuje bo wręcz uważam,że
należy się nim zainteresować. Jednak chciałam tutaj zaznaczyć,że indeksujący nie mają czasu na szukanie potwierdzeń w postaci opracowań itd.itd, oraz na tłumaczenie z łaciny – proszę nad tym pomyśleć. Proszę również o rzetelne potwierdzenie przyjęcia notatki oraz informacji kiedy ja dodano do bazy. Pragnę również zaznaczyć ,że tak dużymi projektami zarządza kilka osób wręcz bym powiedziała sztab ludzi, którzy swoją wiedzą i bezinteresownością wspomagają głównych administratorów projektu. Proszę to uwzględnić gdyż szkoda ,żeby taki ciekawy projekt upadł .
Osoby indeksujące również pracują, a chwile wolnego czasu poświęcają właśnie na indeksację to na nich przede wszystkim opiera się projekt proszę uszanować czas oraz ich zaangażowanie.
Nie proszę o wpis księży gdyż uważam,ze obowiązkiem administratorów jest takiego wpisu dokonać oraz potwierdzić na forum.
1.Akt zgonu nr.7/1798r-Wojciech Ekiertowicz – proboszcz 1762r- 1798r -wg aktu zgonuhttp://www.fotosik.pl/zdjecie/4bcd6398ebd1a8c3"3 III 1798 przewielebny Wojciech Ekiertowicz pleban k-ła goniemb., asesor dekanatu śmig.,( ......... ). Po 36-letnich rządach nad k-łem goniemb. osiągnąwszy wiek lat 64, spoczywając w Panu tegoż dnia 3 III o 4-tej po południu duszę Bogu zwrócił. Ciało jego, po odprawieniu uroczystego nabożeństwa pogrzebowego z licznym udziałem kapłanów oraz tłumem parafian, poprzedzonego krótką zachętą (ekshortacją) do ludu, pochowane zostało w krypcie k-ła goniemb. po stronie prawej, wchodząc do k-ła, tj. przy ołtarzu Zwiastowania NMP, 6 III 1798"
http://www.ecclesiazdziejowwielkopolski ... 01all.pdf-„Filadelfia Wielkopolskiego Duchowieństwa Diecezjalnego z 1777r” na str. 120 jest następujący wpis ADALBERTUS EKIERTOWICZ Curatus Goniembicens Cong/regationis/ notarius
2.Akt zgonu nr. 9/1802r Władysław Thiel- kapelan 1800r-1802r
http://www.fotosik.pl/zdjecie/b88301c975968be9"8 [?] maja pochowano w krypcie k-ła goniemb. przy ołtarzu Najśw. Serca Jezusowego wielce czcigodnego [Admodum Venerandus] Ojca Ładysława Thiela, który był przy tym kościele jako kapelan przez 2 lata, z konwentu wschowskiego OO. Bernardynów, lat 61, w zakonie lat 37, który 6 maja o wpół do 4-tej [media quarta] po południu (….) i nagłą śmiercią zabrany, zmarł jednak uzyskawszy rozgrzeszenie ogólne [absolutio generalis] od miejscowego proboszcza"
3.[b]Akt zgonu nr. 2/1819r. Michał Skarżyński- proboszcz 1798-1819r „ Anioł Pokoju”[/b]
http://www.fotosik.pl/zdjecie/c458ab1b6386b568"25 I 1819 pochowany został na cm. paraf. goniemb. za wsią położonym przy figurze Ukrzyżowanego i w osobnym grobowcu [catacumba] murowanym x. Michał Skarżyński dziedzic [!] wsi Żakowo, pleban goniemb., pierwszy asesor stołu dekanalnego, niegdy pijar [Scholarum Piarum] rydzyński, przez 11 lat wielce czujny profesor, nadto w Wlk. Księstwie Warszawskim w powiecie wschowskim przez 7 lat wielce pracowity sędzia pokoju i przez wszystkich zwany Aniołem Pokoju, przez najjaśniejszego Augusta króla saskiego, natenczas wlk. księcia warsz., przyozdobiony znakiem zasługi [signum meritorium]. Proboszcz goniemb. najprzykładniejszy i najczujniejszy, za którego troską i pracą oraz wielkim wsparciem k-ł par. goniemb. roku 1815 podczas wojny od fundamentów został postawiony i pobłogosławiony.Z wielkim bólem i płaczem nie tylko parafian, ale i pobliskiej okolicy [dosł. sąsiadów] opatrzon Sakramentami 20 I o 6-tej rano, zamykając rok żywota swego 62-ty, na (….) zmarł"
Michał Skarżyński jak ustaliłam był synem Pawła Skarzyńskiego i Marianny Chrzanowskiej herbu Nowina. Nie odnalazłam jego daty oraz miejsca urodzenia , ale wedle aktu zgonu urodził się w 1857r. Braćmi jego byli: Antonii Onufry Skarżyński i Franciszek Skarzyński. Jak wiemy z aktu za jego probostwa w 1815r powstał kościół w Goniembicach, ale na stronie internetowej parafii nie ma o nim żadnej wzmianki. Nie znalazłam też żadnych opracowań na temat jego działalności sędziowskiej we Wschowie, tylko krótkie adnotacje w duplikatach Wonieści. Próżno też szukać jego osoby w Wielkiej Encyklopedii Minakowskiego.
Z powodu braku dostępu do wielu opracowań na internecie niewiele udało mi się ustalić, a przecież to osobowość szalenie ciekawa i wielce zasłużona dla regionu.
Czyżby " Anioł Pokoju" został zapomniany przez historyków ?
Żródła :
1.„Złota księga szlachty polskiej” tom II str 307
2.
http://szukajwarchiwach.pl/53/3556/0/6/ ... #tabSkany- 1815r- Sędzia Pokoju
3.„Raporty Szkoły Głównej Koronnej o generalnych wizytach szkół Komisji Edukacji Narodowej 1787-1793r” opracowanie Kamila Mrozowska Ossolineum 1981r str.78- profesor w Szkole Pijarów w Rydzynie za protektora Atanazego Pomaszkanta.
4.Akt zgonu nr.34/1821r Hilary Szulc wikary i proboszcz http://www.fotosik.pl/zdjecie/6a6841c08e7fbd45"29 XI 1821 pochow. na cment. par. gon. za wsią położonym przy figurze Ukrzyżowanego i w osobnym grobowcu [catacumba] murowanym x. Hilarion Szulc, pleban gon. i dawniej przez 17 lat w tej parafii najczujniejszy i najpracowitszy wikariusz [może w znaczeniu: pomocnik?], który 26 XI nocą, zamykając rok żywota swego 48-my na (...)niespodzianie zmarł"
Obaj księża czyli Michał Skarzyński -proboszcz i Hilary Szulc - wikary zostali wpisani do elenchausów w 1809r- str 93, 1815r -str 102, w 1818r – str 90 oraz (myślę omyłkowo gdyż Michał Skarżyński zmarł w styczniu 1919r) w 1820r -str.79.Zaginęły też elenchausy od 1821r-1823r. Brak jest odnotowanych zgonów oraz potwierdzenia iż Hilary Szulc po śmierci Michała Skarżyńskiego został proboszczem tej parafii. Błąd sporządzającego elenchausy jak ich zaginięcie przyczyniły się automatycznie do pominięcia księży podczas tworzenia projektu. Niedostateczna ilość materiału prawdopodobnie spowoduje, że czterej księża nie zostaną wpisani do bazy WTG.
Jak do tej pory moje prośby do historyków o zainteresowanie się postaciami z przeszłości w tym wątku nie przyniosły rezultatu ,wobec tego ten post traktuję jako odnotowanie faktu odnalezienia aktów, osób oraz miejsc zdarzeń z przeszłości, celem ocalenia od zapomnienia....
Pozdrawiam,
Mirosława Giera