Witam,
Bardzo proszę o pomoc w moich poszukiwaniach. Mam zdjęcie brata mojego pradziadka - Andrzeja Urbaniaka. Z informacji uzyskanych od rodziny wiem że Andrzej służył w carskim wojsku, prawdopodobnie w formacji konnej ( mam dwa tropy: 5 Kargopolski pułk dragonów - wiem że w 1903 roku stacjonował w Koninie lub 14 małorosyjski pułk dragonów - stacjonował w Kaliszu) z tego co udało mi się ustalić do tej pory to miejscowość w której mieszkał - Rozalin należała do guberni Kaliskiej - i tam był urząd do spraw powinności wojskowych.
Wie ktoś może czy zachowały się jakieś listy poborowych z tego rejonu?. Póki co jeszcze nie kontaktowałem się z AP w Kaliszu.
Bardzo mało wiem o losach Andrzeja, od ojca wiem że Andrzej walczył gdzieś na Litwie, dostał się do kompanii karnej i wycinał lód na rzece. Prawdopodobnie zachorował i jego kolega pochował go w tamtych stronach. Wiem też że jego rodzice Walenty i Józefa - moi prapradziadkowie byli na jego grobie wraz z jego kolegą tuż po wojnie. Nie zachowała się żadna informacja w jakiej miejscowości został pochowany i kiedy dokładnie zmarł. Jedyną z niewielu pamiątek po nim jest jego zdjęcie z wojska.Bardzo chciałbym dowiedzieć się w jakiej formacji służył, kiedy zmarł oraz w jakim miejscu został pochowany. Na zdjęciu jest oznaczony krzyżykiem na czapce.
Za wszelkie sugestie, podpowiedzi w poszukiwaniu śladów po Andrzeju
z góry bardzo dziękuję.
Adrian
Ps. link do zdjęcia:
http://www.fotosik.pl/zdjecie/800863183c512b34