Jestem wnuczką Heleny z Żurawskich Frąckowiak. Droga moich Żurawskich do Żnina: 01.01.1858 - Mamlicz gmina Szubin – urodziny Józefa, syna Marianny (albo Franciszki – dwa różne akta – dwa różne imiona) Żurawskiej (bez nazwiska ojca) zamieszkałej w Mamliczu 21.08.1866 - Siedlików gm. Ostrzeszów Wlkp. – urodziny Franciszki, córki Andrzeja Walczaka i Marianny Buchner 1886 – 1884 - Rodzina Walczak osiedla się w Buszkowie gm. Jabłówko 18.03.1884 - Chomętowo – kościelny ślub Franciszki i Józefa 17.05.1884 - Jabłówko – cywilny ślub Franciszki i Józefa 19.06.1885 - Jordanowo gm. Gniewkówiec – urodziny 1. syna Piotra 05.01.1888 - Buszkowo gm. Jabłówko – urodziny 2. syna Kazimierza 01.11.1890 - Gąbin gm. Jabłówko – urodziny 3. syna Marcina 06.03.1894 - Murczyn gm. Żnin-Wieś – urodziny 4. syna Józefa 07.05.1897 - Żnin-Miasto – zgon 4. syna Józefa 22.12.1898 - Żnin-Miasto – urodziny 5. syna Stefana (pol. Szczepan) 08.07.1902 - Żnin-Miasto – urodziny 6. syna Ignacego (mój pradziad) Gdzieś pomiędzy musiała przyjść na świat córka, Wiktoria (nomen omen!) Akta miasta Żnina mam przeglądnięte do roku 1907 – wpisu jej urodzenia nie znalazłam. Myslałam, że ona najmłodsza…
O matce Józefa, Mariannie/Franciszce Żurawskiej narazie wiecej nic nie wiem (urzędowo potwierdzone informacje!), tylko że mieszkała swego czasu w Mamliczu, a w roku ślubu Franciszki i Józefa w Buszkowie. W księgach Jabłówka znalazłam akt zejścia niejakiej Franciszki (urodzona Górna, owdowiała Żurawska) Przybilskiej w roku 1887. Meldującym był Józef Żurawski. Niestety nie podał ani miejsca urodzenia matki ani informacji na temat jej rodziców. Czy to czasem moi, czy tylko zbieżność nazwiska? Owa Franciszka wzięła ślub kościelny z Wawrzyńcem Przybilskim w 1880 w Chomętowie. Szukałam wpisu ślubu cywilnego ale niestety nie znalazłam… Który USC mógłby także wchodzić w rachubę, oprócz Jabłówka (Chomętowo) i Barcina (Mamlicz)?
Jak to rozgryźć? Z góry serdecznie dziękuję za pomoc!
Yvonne
|